Izgovorjava glasu r – vaje
Nočem biti nesramna, a kje si bila do sedaj ?Otrok bi naj r izgovoril do 5leta, če ne se začne obiskovati logoped.Sedaj, v starejši dobi je to malo težje.Dvomim, da boste brez logopedske pomoči uspeli.Če ne drugače, si ga plačajte.Je pa to en kup vaj,vaj,vaj ki ga lahko pokaže le logoped.Ne da bi bilo kaj težkega, so celo brezvezne, a včasih otrok pravilno jezik ne “suče” da bi na koncu lahko izgovoril r.Želim pa vama, da ji na koncu uspe.
ker verjetno ni tako hudo. Otrok mora reči R nekje do 8 leta, tako da …..zgornje mone – v kot. Vaje za črko R dobiš pri logopedu ( list, kjer imaš vaje v stilu drin,drin drin, dren , dren, dren, dron,…….). uporabiš lahko tudi leseno palčko ( od lučke ), ki jo daš deklici na jeziček in nežno pritiskaš navzdol, ona pa poizkuša reči črko r. Ali si bila pri njeni zdravnici, mogoče je potrebno pod jezičkom le malo zarezati? Veliko uspehov
Pri nas je logopedinja tudi pokazala vajo z žličko. Ko se trudi z rrrrrrrrrrrrrrrr (glas budilke)
pomagaš-rahlo zavibriraš jeziček. Ker je punca že večja mogoče lahko poiskusi sama.
Moji je takoj pomagalo,ko je dobila občutek,kakšna vibracija je potrebna. Ko uspe,pa čimveč izgovorov besed,kjer je r v sredini ,na koncu in na začetku. Lahko si napišeta zanimive stavke in naj prebira 3x na dan.
Veliko vaj in naj ji uspe.
Mi smo si tu zelo pomagali: monika@logopedi.si
Vse otroke sem moral voditi k logopedinji, ker je vsak pri 5-ih letih imel kar nekaj težav. Izmed 4-ih enemu r vseeno ne gre brezhibno. Ko sem govoril z logopedinjo o tem problemu (je nehal z vajami, ko je bil star 8 let), mi je povedala, da občasno dobi skoraj odrasle kliente. Včasih nek glas osvojijo presenetljivo hitro, tudi v nekaj urah. Pri otrocih običajno ne gre tako hitro. Torej kar pogum. Do logopeda in bo šlo. Po mojem z napačno izvedbo vaje narediš veliko škode in nič koristi.