Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti IZGUBA STALNEGA PREBIVALIŠČA

IZGUBA STALNEGA PREBIVALIŠČA

Imam vprašanje in ne vidim več izhoda, zato prosim za nasvet ki me bo usmeril k lažji rešitvi.

Kot mladoleten sem odšel od doma, star 17 let zaradi nasilja “očima”. Sprejet sem bil najprej v KRIZNI CENTER V Ljubljani, nato pa so me prestavili v eno izmed stanovansjkih skupin. V takšnem okolju sem bival do končane srednje šole in nato sem si moral poiskati privatno stanovanje in žal nisem dobil vedno možnosti začasnega prebivališča.

Problem je nastal, ker sem stalno prijavljen v svojem rojstnem kraju, zaradi nasilja pa sem bil primoran se odseliti v drugi kraj zaradi moje varnosti. Ker v Ljubljani nisem vedno dobil stanovanja z možnostjo začasnega prebivališča, sem žal moral živeti “na črno”.

To se je vleklo nekaj časa, dokler zaradi nasilja očima ni odšel tudi mlajši brat in nato še mati, ki je živela v materinskem domu. Očim je živel v stanovanju in ni plačevalč stroške. Stanovanje je bilo od nekega podjetja in moja mama ga je imela v najemu. Seveda ko se je odselila ni več plačevala stroškov ki so nastali, ampak je kot podpisnica pogodbe izklopila elektriko in vse kar je možno. Nastajali so dolgovi, ki jih ni naredila sama a sedaj ji bremenijo račin. Ker so se ji stroški kopičili se je seveda iz naslova odjavila in predala stanovanjsko pravico, mene in brata pa o tem ni niti obvestila in živela sva tako rekoč na naslovu s katerim ni imela mama nič. Stanovanje oz. svtari v stanovanju so deložirali. Mene in brata na stalni naslov, kjer sva bila ves čas prijavljena ni bilo, ker sva morala od doma. Zdaj pa se je zgodilo da sem zaradi tega ostal brez stalnega naslova in seveda posledično s tem bom lahko ostal brez vsega, tudi brez službe, ki se mi sedaj obeta. Problem imam, ker se v rojstni kraj ne morem vrniti, seveda v drugem kraju živim že 14 let in rad bi tukaj tudi ostal. Ko sem se pozanimal , če bi lahko dobil občinsko stanovanje je seveda bil odgovor ne, ker sem prijavljen v drugem kraju in do njega nisem upravičen. Zanima me, če sploh obstaja kakšna možnost, da ostanem tukaj, kjer sem preživel svojo ostalo mirno mladost, ali bom res lahko postal brezdomec. Prosil sem nekaj članov družine za prijavo a mi žal tega iz neznanih razlogov ne morejo nuditi in tako sem ostal sam. Pravice do stanovanja v kraju kjer prebivam zdaj pa nimam, ker nisem tukaj nikoli imel stalnega prebivališča. Torej res lahko dočakam izbris iz registra prebivalstva? Bom res mogel ostati na cesti in ne začeti z novo službo, ki mi bo omogočila dostojno življenje??? Lahko na podlagi dokazov da sem dom zapustil zaradi nasilja v družini dobim kakšno možnost za vsaj kakšno bivalno enoto ali temu kaj podobnega da si ustvarim življenje in začnem živeti brez večnih problemov? Prosil bi za kakršen koli nasvet.

Hvala lepa

Spoštovani!

V kolikor ste imeli oziroma še imate pravico bivati v določenem stanovanju, potem lahko na tem naslovu prijavite tudi stalno/začasno prebivališče. Pogoj za to je, da razpoalgate z dokazilom, ki izkazuje pravico bivati na določenem naslovu. Po določbah 7. člena ZPPreb se kot tako dokazilo šteje dokazilo o lastništvu, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta.

Če nimate nič od tega vam predlagam, da se z vašim primerom obrnete na Center za socialno delo. Morda bi v zvezi z prijavo stalnega prebivališča v poštev prišla določba 8. člena ZPPreb, ki določa naslednje:

Če posameznik nima prijavljenega stalnega prebivališča, po določbah tega zakona pa ga tudi ni mogoče prijaviti, se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi. Pristojni organ mora pred prijavo stalnega prebivališča pridobiti pisno soglasje organa ali organizacije, ki posamezniku daje pomoč. Če organ ali organizacija ne da pisnega soglasja, pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč. Organi in organizacije, ki posamezniku nudijo pomoč, morajo pri prijavi stalnega prebivališča sodelovati s pristojnim organom“.

V kolikor ste namreč upravičeni do socialne pomoči, bo vaše stalno prebivališče uredil organ, ki vam to pomoč izplačuje (t.j. Center za socialno delo). Glede pridobitve občinskega stanovanja pa se bojim, da je osnovni pogoj za pridobitev ta, da ste občan dotične občine.

Lep pozdrav,
M.

Pozdravljeni,

Hvala lepa za odgovor. Problem imam seveda v tem da sem zaposlen in me zanima, če lahko zaradi tega izgubim zaposlitev. Sedaj bom zaradi hude prometne nesreče ki sem jo utrpel menjal službo, katero delovno okolje bo zame bolj primerno a brez stalnega prebivališča je baje možnost da je ne dobim. Tega si seveda ne želim.

Najemno pogodbo je imela moja mati a jo je vrnila zaradi izselitve iz mesta, ker je bilo v družini s strani očima nad nami izvajano nasilje in alkoholizem. Mati se je morala umakniti iz mesta ter se preseliti v drug kraj, tako je tudi vse zapustila in oddala najemno pogodbo lastniku stanovanja, katerega mislim da je bilo Zavod za zdravstveno varstvo Maribor. S tem ko je oddala najemno pogodbo sem verjetno bil tudi v prekršku in tega nisem vedel dokler me niso poklicali na občino in ugotovili da na naslovu ni nikogar.

Sedaj živim povsod malo, ker ne najdem lastika, ki bi bil pripravljen podpisati pogodbe, namreč vsi začnejo govoriti da tega ne želijo zaradi plačil davka. Seveda se trudim in iščem naprej a brez uspeha. V drugem kraju živim že 14 let in se v rojstni kraj ne vračam, tudi mislim da je tako bolje zame. Problem nastane takrat, ko želim dobiti v kraju kjer zdaj živim za začetek vsaj bivalno enoto s katero bi bil tudi zadovoljen, samo da se umaknem in začnem normalno živeti.

Zanima me, če mi slučajno uspe pridobiti stalno prebivališče v kraju kjer živim ali imam kakšne možnosti za kakršno koli prebivališče tukaj kjer sem že dobrih 14 let. Ali bi dokumentacija socialnih ustanov, katera potrjuje moj odhod s 17 imi leti od doma zaradi nasilja pripomogla k hitrejši uvrstitvi na seznam iskalcev bivalne enote ali stanovanja? Med temi 14imi leti sem si uspel kdaj najti prebivališče kjer so me začasno prijavili a ne vedno, zato se lahko pri mojih prijavah vidi da sem bil in me nekaj časa ni bilo, čeprav sem ves čas v istem kraju.

Torej, če si najdem stanovanje v katerem bom najemnik potrebujem tudi soglasje lastnika stanovanja, da se tja prijavim začasno ali stalno ali je najemna pogodba dovolj da to uredim sam? In kaj sledi če si ne uspem tega urediti, me lahko res izbrišejo iz registra prebivalcev?
Namreč pomoči od CSDja ne prejemam saj sem zaenkrat še zaposlen in tudi če bi jo so sredstva prenizka da bi si lahko plačeval sobo za dostojno življenje, saj so socialne pomoči kot sem slišal zelo nizke. Niti si ne želim prejemat denarno pomoč ampak si želim da sem še naprej zaposlen in si sam služim za preživetje.

Zanima me še to, Vaš odgovor: Glede pridobitve občinskega stanovanja pa se bojim, da je osnovni pogoj za pridobitev ta, da ste občan dotične občine.

Tudi s tem sem seznanjen, poskušal sem na veliko načinov da bi prosil za pomoč tudi župana občine ki me je seveda gladko zavrnil s stavkom: ” jaz vam žal ne morem pomagati, ker niste občan naše občine.”

Glede na to da sem bil žrtev nasilja in sem moral od doma še ko sem bil mladoleten, ali je kakšna možnost da se vsaj uvrstim na čakalno listo za stanovanje, bivalno enoto ali karkoli da ne bom postal brezdomec? Tega se namreč zelo bojim. Vrniti pa se v rojstni kraj žel ne morem.

Najlepša hvala za pomoč

A lahko samo enkrat vprašam o zadevi ki me zanima?
Hvala lepa in lp

Spoštovani!

Sicer nisem strokovnjak za delovno pravo, vendar pa menim, da uradno (ne)urejeno stalno prebivališče ne vpliva na sklenitev pogodbe o zaposlitvi.

Glede preostalega dela vašega vprašanja pa, če prav razumem, je problem v tem, da dejansko imate urejeno prebivanje, ne morete pa prebivališča tudi uradno prijaviti, ker lastnik ne želi plačati davka. V tem primeru vam predalgam, da lastnik stanovanja podpiše zgolj izjavo, da bivate v njegovem stanovanju. Po Zakonu o prijavi prebivališča namreč taka izjava zadošča za ureditev stalnega/začasnega bivališča (4. odstavek 7. člena).

Če pa bosta z lastnikom stanovanja sklenila pisno najmeno pogodbo (kar bi pravzparav morala storiti, če plačujete najemnino) pa lahko tudi brez njegove vednosti ali soglasja to pogodbo predložite upravni enoti in si na ta način uredite stalno/začasno prebivališče. Vendar pa predvidevam, da boste z njim imeli določene probleme, če boste ravnali proti njegovi volji.

Lep pozdrav,
M.

Povejte prosim,sem državljan Slovenije,ampak trenutno živim v tujini.Imam novi biometrični potni list,ki sem ga delal čez posolstvo in pri tem sem zvedel,da nimam več stalnega prebivališča in pri vlogi so mi napisali naslov tujine kjer sedaj živim in me zanima kaj to pomeni? Sedaj hočem v Sloveniji ragistrirat avtomobil in ne vem kaj delat? Hvala vam za odgovor [email protected]

Spoštovani!

Izguba stalnega prebivališča pomeni izgubo vrste pravic, med katerimi so tudi pravica do dela, brezplačnega izobraževanja, zdravstvenega in socialnega zavarovanja, pokojnin. Med drugim tudi pravica do registracije vozila! V primeru, če imate v Sloveniji še začasno prebivališče (kot zdomec, diplomat ali tujec, ki pridobi v Sloveniji dovoljenje za bivanje, za svoje vozilo lahko opravite postopek identifikacije, potreben za registracijo vozila v Sloveniji), lahko še vedno registrirate vozilo!

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

Sem Slovenski državljan, trenutno živim v tujini. Pred kratkim mi je umrl še zadnji rodstvenik(Mati) in sem ostal sam. Na naslovu, kjer je živela pokojna mati sem tudi stalno prijavljen, vendar se je pojavil novi lastnik stanovanja, ki mu ga je mati prepisala pred smrtjo in mi sporočil, da me bo odjavil. Prosim, če mi lahko svetujete kaj mi je storiti ali imam možnost prijaviti svoj novi naslov v tujini in kakšne so posledice izgube stalnega bivališča. Zanima me tudi, če me lastnik stanovanja lahko odjavi proti moji volji in kje bi si lahko uredil začasno bivališče ali je to možno na centru za socilano delo na upravni enoti, kjer sem prijavljen.

Hvala za odgovor,

Spoštovani!

S kakšno pogodbo pa je mati prepisala stanovanje? Z izjemo določenih primerov (npr. pogodba o dosmrtnem preživljanju) lahko namreč zahtevate nujni delež, pridobite solastninsko pravico in ostanete prijavljeni na tem naslovu.
Glede prijave stalnega bivališča v tujini vam ne moremo odgovoriti, ker je za to potrebno poznati tudi pravo države, v kateri se želite stalno prijaviti.
Lastnik stanovanja lahko sproži postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča. Če pristojni organ v postopku ne more ugotoviti, kje posameznik dejansko prebiva in ne more prijaviti njegovega stalnega prebivališča, na podlagi dokončne odločbe posameznika iz registra stalnega prebivalstva izbriše. Na podlagi dokončne odločbe, s katero pristojni organ ugotovi dejansko stalno prebivališče posameznika, vpiše v register stalnega prebivalstva novo stalno prebivališče, oziroma odjavi stalno prebivališče v primeru stalne odselitve z območja Republike Slovenije.
Če posameznik nima prijavljenega stalnega prebivališča, po določbah Zakona o prijavi prebivališča pa ga tudi ni mogoče prijaviti, se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi. Pristojni organ mora pred prijavo stalnega prebivališča pridobiti pisno soglasje organa ali organizacije, ki posamezniku daje pomoč. Če organ ali organizacija ne da pisnega soglasja, pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč.
Brez prijavljenega stalnega prebivališča ne moreš urejati ničesar. Lahko npr. v Republiki Sloveniji najamete stanovanje in na njegovem naslovu stalno prijavite, lahko se npr. prijavite pri morebitnih prijateljih ipd. Na naslovu Centra za socialno delo bi se lahko prijavili le, če bi prejemali pomoč iz njihove strani in bi na območju CSD dejansko živeli.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani !
Sem državljan Slovenije in redno zaposlitev in trenutno stalno prebivališče ampak tukaj nastane problem.Prijavljen sem pri starših nakar so stanovanje prodali in se moram odjaviti iz stalnega prebivališča do 15. novembra 2013,zanima me kaj storiti in kam se naj obrnem za pomoč stalnega prebivališča ?Ali UE ti da stalno prebivališče .Ne morem pa si privoščiti kakršnikoli najem ali nakup stanovanja , ker imam na racunu dolgove in se komaj prebijam iz meseca v mesec!

Spoštovani,

Če posameznik nima prijavljenega stalnega prebivališča, po določbah Zakona o prijavi prebivališča pa ga tudi ni mogoče prijaviti, se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi. Pristojni organ mora pred prijavo stalnega prebivališča pridobiti pisno soglasje organa ali organizacije, ki posamezniku daje pomoč. Če organ ali organizacija ne da pisnega soglasja, pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč. Organi in organizacije, ki posamezniku nudijo pomoč, morajo pri prijavi stalnega prebivališča sodelovati s pristojnim organom.

Druge možnosti žal ne poznamo.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Prosil bi vas za pomoč?
Nameravam kupiti nepremičnino v kateri so prijavljeni še nekatere osebe (daljni sorodniki prodajalca), ki ne živijo na tem naslovu. Na tem naslovu pa živijo 3 osebe. Zanima me če pride do nakupa nepremičnine ali imam lahko kakšne težave s privaljenimi osebami. V primeru, da pridejo v nepremičnino in jo nočejo zapustiti z razlogom, da so tu prijavljeni. Kakšne imam možnosti, če bi se to zdogilo. OD dne nakupa nepremičnine z njimi nebi bila podpisana nikakršna pogodba o prebivanju.
Hvala za odg.
lp Franci

Dober dan.
Pišem vam ker res več ne vidim izhoda. Star sem 50 let. Imel sem svoje podjetje ki pa je pred nekaj leti mi propadlo. Prebijal sem se z občasnimi deli, bivališča nimam. Zadnje stalno bivališče sem imel v občini Logatec, po tem se nisem imel več možnosti nikamor prijaviti. Ker nimam dohodka si ne morem privoščiti niti najemnega stanovanja. Trudil sem se neizmerno, poslal ogromno prošenj za službo, a pri mojih letih je to zelo zelo težko najti. In končno se mi je nasmehnila sreča in dobil sem službo, katero naj bi nastopil v tem mesecu. Končno bi si lahko uredil življenje, poravnal dolgove v katere sem skozi teh nekaj let zašel. Lani pa mi je potekel dokument, zato si ne morem urediti ničesar – niti zdravstvenega zavarovanja, brez dokumenta mi ne pripada niti brezplačno pravno zastopanje na sodišču kjer sem pristal zaradi neplačevanja preživnine teh nekaj let, niti registracije vozila in verjetno brez dokumenta ne bom mogel niti nastopiti službe, katera bi bila moja edina rešitev še. Zglasil sem se na CSD in jih zaprosil za pomoč, za začasno prijavo prebivališča ter povedal, da bom v trenutku ko dobim zaposlitev si našel sobo, bivališče, se tam prijavil in uredil vse potrebno. Zaprosil sem za socialno pomoč, katero zdaj že nekaj mesecev tudi prejemam. A na upravni enoti so mi zavrnili pomoč in želeli, da jim prinesem potrdilo lastnika stanovanja kjer občasno bivam. Vendar je to nemogoče-saj sem pri znancu, kateremu dajem le okrog 50 eur na mesec in sem tam seveda neprijavljeno. Glede na to, da sem zaradi neplačevanja preživnine zdaj na sodišču, nikakor ne morem prositi koga od sorodnikov če se lahko prijavim za kratek čas pri njemu. Ker se bojim, da bi prišlo do kakršnega koli rubeža in resnično ne morem in ne želim nikomur naprtiti svojih težav.
Kaj naj storim? Kako naj pridobim osebni dokument, da si lahko sploh uredim življenje? Čez dva tedna bi lahko se zaposlil, začel živeti dostojno življenje, poplačal vse dolgove. Kaj naj storim?
Prosim, lepo prosim za nasvet čim hitreje, saj je služba pred vrati in s tem vso moje upanje. In najlepša hvala

Spoštovani,

predlagamo vam, da na UE za te osebe sprožite postopek dejanskega ugotavljanja stalnega prebivališča, saj lahko imate zaradi njih številne nevšečnosti npr. v primeru izvršilnih postopkov nad temi osebami vas bodo obiskali rubežniki ipd.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

predlagamo, da tako CSD kot UE seznanite z naslednjo določbo Zakona o prijavi prebivališča:
Če posameznik nima prijavljenega stalnega prebivališča, po določbah Zakona o prijavi prebivališča pa ga tudi ni mogoče prijaviti, se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi. Pristojni organ mora pred prijavo stalnega prebivališča pridobiti pisno soglasje organa ali organizacije, ki posamezniku daje pomoč. Če organ ali organizacija ne da pisnega soglasja, pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč. Organi in organizacije, ki posamezniku nudijo pomoč, morajo pri prijavi stalnega prebivališča sodelovati s pristojnim organom.

S spoštovanjem!

lep pozdrav.

po 9 letih sm se razseu z punco in sem po tem bivau 2 leti pri mami,oziroma ocimu,v njegovmu stanovanju.
ker se nismo razumeli so me z prisilo pripravli do tega,da sm mogu it podpisat na obcino za odjavo iz stalnega bivalisca.sedaj nimam bivalisca in me zanima kako bi priseu do socialnega stanovanja,ker nimam bivalisca in sm tako rekoc brezdomec.sedaj ko je se toplo od zunaj se se nekako znajdem,nevem kako bo pa pozimi.nekako moram priti do socianega stanovanja,da si uredim zivljenje,sluzbo in po moznosti druzino,sej sm star ze 31 let.
kam pa kako naj se obrnem.

Spoštovani,

predlagamo vam, da se obrnete na Center za socialno delo.

S spoštovanjem!

odjava stalnega prebivališča,kaj pa če ne prijemaš socialne podpore, Sodišče ti proda stanovanje in te odjavi?kako se prijaviš stalno,denarja nimaš.

Spoštovani!

Kljub temu, da ne prejemate socialne podpore se obrnite na CSD, saj v tem primeru pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč. Organi in organizacije, ki posamezniku nudijo pomoč, morajo pri prijavi stalnega prebivališča sodelovati s pristojnim organom.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close