Izguba zaposlitve in izsiljevanje upravnika za financiranje fasade
Pozdravljeni,
vljudno naprošam za pravno pomoč. V našem bloku so kljub dejstvu, da približno 18 % lasnikov, med njimi sem tudi sama, ni podalo soglasja k izdelavi fasade, pristopili k le-tej. Vse je steklo zelo hitro, od obvestila do postavitve odra (pravkar pripravljajo) je minilo par dni. Za izdelavo fasade je upravitelj pridobil subvencijo Eko sklada, v okviru katere, če mi je sistem kaj poznan, mora zagotoviti 100-% zaprtje finančne konstrukcije. Zaradi pristopa k izdelavi fasade in sklepanja posojila v breme rezervnega sklada brez soglasja vseh lastnikov (za kredit morajo soglasje dati vsi lastniki) sem se obrnila ne inšpekcijo, vendar navedeno razumejo zgolj kot “prekršek”, čeprav gre dejansko za kršitev Stanovanjskega zakonita in ne prekršek (torej kršitev zakona). Itak vsi držijo z upravitelji, nas lastnike imajo zgolj za finančni kanon futer, drek, iz katerega je potrebno potegniti denar.
No, ampak pri denarju se vse zatakne. Sama nisem podala soglasja, ker bom čez mesec dni ostala brez zaposlitve. Živim v enoosebnem gospodinjstvu, moji dohodki bodo torej nični, na pomoč sorodnikov ne morem računati, ker jih nimam. Da bi zadeva bila hujša, imam tudi hipotekarni kredit v višini 500 EUR mesečno, kar moram odplačevati še nadaljnjih 13 let, 10 pa sem že odplačala. Se pravi, nisem niti na polovici.
Sedaj me upravitelj izsiljuje pisno, da naj dam soglasje k najemu kredita (60 EUR na mesec za dobo 5 let + ostali stroški), ali pa bodo uveljavili financiranje v enkratnem znesku (cca. 300 EUR). Jaz denarja nimam, zato soglasja k enkratnem izplačilu ne morem dati, ker bom brez službe in bodo prihodki na gospodinjstvo znašali 0,00 EUR, ne morem dati soglasja niti k posojilu, ker ga ne bom mogla odplačati. Že čez mesec dni ne bom imela za položnico za zdravnika plačat, ne za hrano, še deložacija mi preti s strani banke, ki ima hipoteko na stanovanje. Pogodba se mi izteče, zato ne bo odpravnine. Da sfinanciram kredit in obratovalne stroške, elektriko itd., že sedaj mesečno potrebujem minimalno 900,00 EUR prihodka, pozimi še več. Upravitelj me očitno lahko finančno izsiljuje, ker vsa inšpekcija stoji na njegovi strani. Kaj pa je z mojo zaščito? Obstaja kakšen zakon, o socialnem varstvu, karkoli, ki me lahko zaščiti pred izsiljevanjem upravitelja? Za sodišče in tožbo nimam. Stvar je tako resna, da razmišljam o samomoru. Nimam samomorilskih nagnjenj in si želim živeti, vendar nimam izbora, saj nimam prav nobenega vira za preživljanje. Zato je realna opcija samoukinitev eksistence, jaz drugega izhoda ne vidim.
Nujno naprošam za pravni nasvet, glede posojila se moram izjasniti v tednu dni (števši od danes – 14.9.2015). Naj dodam, da sem zaprosila za posojilo, vendar so glede na to, da že imam stanovanjski kredit, na mojo višino plače, ki pa je čez mesec oz. dva meseca ne bo več, banke menile, da nisem kreditno sposobna. Kako naj sedaj zagotovim kredit za fasado?
Vnaprej hvala za pravni nasvet,
Nemesis
Dodatno, da me ne bi kdo še brcal v stilu “delat pojdi” povem, da iščem zaposlitev, na stotine prošenj sem napisala, vse oddano vnaprej. Sem visoko izobražena, vendar iščem vse živo, kar bi lahko delala glede na moje zdravstveno stanje (bolečine v križu, težave s hrbtenico /stisnjena vretenca, večkrat ne morem hoditi, nezmožnost fizične obremenitve rok zaradi hudih obrab kosti).
Samo toliko, da ne boste še pluvali po meni, ker se mi izteče pogodba. Sem med prekrno zaposleni, v prekernih oblikah zaposlitve sem že 20 let.
Vašo situacijo seveda lahko razumemo, potrebno pa je tudi razumeti željo in potrebo večine lastnikov, da se lastnina vzdržuje in obnavlja.
V vaši situacijij bi vsekakor razmišljal o prodaji stanovanja, poplačilu dolgov ter isaknju rešitev preko socialnih transferjev. Zavedati se morate da lastništvo poleg pravic prinaša tudi obveznosti, ki pa jih sami trenutno niste sposobni kriti.
Nujnoi se morate zavedati, da se reševanja lsituacije lotite takoj, kot pa da čakate nekaj mesecev, ker boste izgubili še več denarja.
Lastnik stanovanja je banka (hipoteka), tudi če bi banka odprodajo dovolila, ob sedanjih tržnih cenah ne bi bilo mogoče odplačati kredita. Tako mi ostane le še štrik (mrtvih ne terjajo ne upravitelji, ne banke).
Razumem željo ostalih lastnikov za izdelavo fasade (sedanja je bila izdelana cca. 10 let nazaj), vendar ravno zaradi takšnih situacij naj bi pridobili soglasja vseh lastnikov. Koga pa bodo terjali, če mene ne bo več? Banko?
Prepričana sem, da lastniki praznih stanovanj (teh je kar nekaj) ne plačujejo izdelave fasade. Nadalje sem bila šokirana, ko sem ugotovila, da sosed, ki s soporogo živi v primerljivo velikem stanovanju, plačuje za 100 % manj obratovalnih mesečnih stroškov kot jaz, ki živim sama v dvosobnem stanovanju. Kako je to možno? Primerjala sva položnici in moja je dvakratnik njegove. Toliko o poštenju in poštenosti upraviteljev. Dvomim, da nad tem segmentom sploh obstaja učinkovit finančni in pravni nadzor.
Zavedam se nujnosti poplačila dolgov, vendar žal enostavno nimam prihodkov za to. Doslej v življenju nisem zamudila plačila ene same obveznosti (položnice, posojila). Sedaj je pa tako, da ne bom imela za skorjo kruha. In v tej situaciji mi nekdo grozi in me sili, da podpišem, da se strinjam z najemom posojila ali gotovinskim plačilom. Kako pa se človek, ki teh obveznosti ne more prevzeti in ve, da jih ne more prevzeti, s podpisom sploh obveže, da jih bo sprejel? S figo v žepu? Kaj pa obligacijsko pravo? Pisna soglasja lastnikov jih k ničemur ne zavezujejo? V kakšni državi živimo, če lahko dela vsak po svoje, brez soglasja lastnika? Lastnina bi morala biti sveta. Očitno še živimo v komunizmu, le slepimo se, da ne.
Hvaležna sem vam, da ste si vzeli čas za odgovor. Lepo vas pozdravljam in vam želim drugačno usodo od te, ki jo imamo prekrno zaposleni.
P.S. Ni prav, da plačujemo davke, krijemo bančne luknje in prispevamo k tej državi, od katere ne dobimo nazaj prav ničesar. Socialni transfer za samsko osebo pa ni mogoč – tolerirajo te mesec ali dve, potem se znajdi, kot veš in znaš. Been there, seen that.
V kolikor ste 10 let odplačali, sem skoraj prepričan da bo sedanja vrednost stanovanja pokrila kredit. Lastnik ste pa seveda vi in ne banka.
Zavedati se morate, da v kolikor bo prišlčo do izvršbe bo stanovanje prodano za ca 50% vrednosti, kot bi jo dobili če boste prodali sami sedaj, zato vsekakor ne svetujem pasivnega čakanja v stilu kar bo pa bo.
Vsekakor bi na vašem mestu tako poskušal prodati stanovanje vsaj zza vrednost kredita, trenutna situacija na nepremičninskem trgu postaja malo bolj ugodna za prodajalca, tako da verjmem, da vam bo uspelo.
Ponovno se zahvaljujem za odgovor, trg nepremičnin spremljam že leto dni in sem preigrala opcije, ki jih predlagate, na stotine krat. Po drugi strani pa izselitev kam – za najemnino nimam. Deložacija in prodaja bo trajala vsaj nekaj mesecev.
Po drugi strani pa, če ni pravne zaščite pred upravitelji in je nenujni poseg (fasada, ob tem, da je bila pred cca. 10 leti že delana fasada) vreden več od človeškega življenja, potem res ne vem. Ali nimamo neke zakonodaje, ki te ščiti pred še hujšo bedo pred takšnimi zadevami? Kako je mogoče, da me lahko nekdo sili v kredit (soglasje) zaradi fasade za dobo 5, 6 let, če grem sama na banko, pa nisem kreditno sposobna? Tu nekaj ni v redu ne z zakoni, ne s predpisi.
Ali obstaja karšen koli pravni mehanizem v zaščito posamezniku, ki nima sredstev za preživljanje, zaradi nenujnih posegov, kar fasada je (nikomur ne teče, ne zamaka, pred cca. 10 leti je bila fasada že delana)?
Zakon o socialnem varstvu? Kakšna sodna praksa v teh primerih? Karkoli?
Obenem se opravičujem za zelo odkrito pisanje, ljudje ne marajo posameznikov, ki se potožijo o svoji nesreči.
Prosim za kakšen pravni nasvet, zagotovo mora biti kakšna luknja v zakonu. Ne govorim za plačilo kredita – tu ni odpustka. Za fasado pa mora biti, če je nisi zmožen plačati, zakaj te silijo v ta posel, če te to pahne v lakoto, dobesedno.
Še enkrat, lastništvo je pravica in obveza. Ne poznam stanja vaše fasade vendar če se večina odloči, da je nekaj potrebno popravila, je to odločitev za vse. Tako delujejo zadeve v skupni lastnini. Če bi bilo drugače bi lahko vsak blokiral popravila in izboljšave s takimi ali drugačnimi razlogi.
Se mi zdi, da bi na vsak način radi težavo prikazali zaradi teh “nekaj” evrov, čeravno je težava očitno drugje. Nimate dovolj prihodkov za lastno nepremičnino. To je ponavadi dejstvo, ki ga človek zelo težko sprejme, vendar pa je potem lažje.
Še vedno sem mnenja, da je prodaja nepremičnine najboljša rešitev.
Brez kredita vam bo gotovo lažje, saj vam bo ostalo 500 eur, ki jih sedaj plačujete, poleg tega pa boste gotovo upravičeni tudi do kakšnega socialnega transferja.
teh nekaj eur je 2000 eur, katerih v bloku nima 20 % ljudi, ki niso daki soglasja. So mi kazali mesecne prihodke – najblizji sosed dobi 350 Eur mesecno, soseda 410. Lepo vas prosim ib zdaj naj gre teh 20 % pod most živet zaradi fasade, ki se dela v najhujši krizi in za kar trenutno nimajo. Potem, ko so eno fasado ze placali, naresilinovo streho in dvigalo. Lastnina seveda je obveza, a vasega stalisca ne razumem. Ce bi se fasada delala cez leto dni, ko se stanje malo izboljsa, bi nasilnezem krona z glave padla ali kaj? In mi naj se izselimo, v vmesnem casu pa jim moramo fasado placat, pol naj pa gremo. Pod most. Ne odgovarjate na vprasanja glede predpisov. v nos vam gre dejstvo, da odplacujem stanovanjski kredit in sem ta hip, ker mi potece delovno razmerje, brez sredstev za prezivljanje. Drug mesec pa bi morda ze imela zapislitev, teoreticno. In vse normalno poravnati. A ker mesec ali dva nimamo, naj nas tistih 20% kar pokoljejo.
Hvala lepa, zakljucujem temo, ni prinesla nobenega pravnega nasveta glede uporabe posameznih zakonskih dolocil v navedenih primerih. Ce kdo pozna kaksni pravni temelj, ki lastniku omogoca odlog placila jebene fasade zaradi nicelnih prihodkov (iztek pogodbe o zapislitvi cez cca. mrsec dni), pa vnaprej hvala.
Tudi jaz se umikam, ker je jasno, da vam gre bolj za principe kot pa da imate dejanske težave.
Tudi sam sem imel težave s solastnikom, ki ne bi nič vlagal, le izkoristil bi skupno lastnino do končnega propada. Zanj se zgodba ni dobro končala, vi pa sami odločate o svoji.
Spremljal sem tole temo in čakal, kdaj bo na plano udarilo to, kar se je zgodilo na koncu.
Nasveti “dobronamerno” so dejansko pravi in dobronamerni. Nemesis – ti pa si žal (kljub veliki stiski, v kateri se boš kmalu znašla) pomešala svoje pravice in dolžnosti. Vzdrževanje nepremičnine v tvoji lasti je dolžnost IN pravica. In ker se je 82% lastnikov odločilo da je izdelava fasade dobra poteza si ti tista, ki jim želi metati polena pod noge.
Ko pa preberem, da je upravnik pridobil še EKO subvencijo pa pomeni, da je naredil vse tako kot je treba.
Od kod tebi ideja, da te izsiljuje upravnik? Ne, izsiljujejo te vsi tisti lastniki, ki so glasovali ZA fasado. In te glasove je upravnik dolžan upoštevati. V bistvu si sedaj sam sebe postavila v pozicijo, ko skušaš izsiliti nekaj, česar se izsiliti ne da.
vedno se čudim od kod ljudem miselnost – da so takrat, ko se znajdejo v finančni stiski upravičeni do zadev, ki jih opisuješ.
Tu ne gre za to, da ne bi sočustvoval s tvojo situacijo. Gre za to, da pomešaš svojo nesrečo s svojo lastnino. Kar so jabolka in hruške.
Vem tudi da boš tole težko razumela. No, čez čas že mogoče. drugače pa – prej ko boš upoštevala nasvet @dobronamerno – prej se boš izvlekla it tega, kjer si sedaj. Niti sosedje niti upravitelj ti NE delajo nobene krivice. Jo pa delaš ti njim – žal.
Če prav razumem, bi morala za svoj delež stroškov s fasado odkantati 3000 evrov enkratnega zneska, s tem, da imate nekaj subvencije.
Ta cena se meni zdi odločno previsoka (smo ravno predlani na bloku obnavljali fasado z izolacijo, brez subvencije, in je bil strošek lastnikov dvosobnih stanovanj cca 1800 evrov brez lože. Če so dali še ložo izolirati, pa malo več.
Kot drugo, zaplemba nepremičnine in deložacije res traja nekaj mesecev, ampak kam boš pa takrat šla? A takrat se bo pa našla streha nad glavo zate? Če se bo takrat, se bo še toliko lažje zdaj. In nepremičnina, prodana na dražbi, pa res ne bo pokrila preostalega kredita in boš banki še vedno dolžna in te bo še vedno terjala. Ker pri nas se banka ne zadovolji s stanovanjem, ampak samo s stoprocentno pogodbeno dogovorjenim zneskom. Zato je tvoje razmišljanje o čakanju na deložacijo zelo topoumno in kratkovidno, sori. Ti bom kot oseba, ki se lahko vživi v tvojo situacijo, kar direkt povedala. Isto ti bo povedal vsak, ki se šteje za tvojega prijatelja. Zato ne bodi nora.
Prva pot: k upravniku zahtevat vpogled v predračun za fasado. Čudno se mi zdi, da se ostali kar strinjajo s takimi astronomskimi zneski. Mislim, da vas bo izvajalec skupaj z upravnikom nategnil za cirka tretjino brez upoštevanja subvencije (ne vem, koliko znaša). Torej to tretjino plus subvencijo si bosta razdelila po svojih žepih.
Preverit zneske na računih – zahtevaj vpogled v ključ delitve stroškov, ker dejansko ni možno, da ti plačuješ višje položnice za eno osebo, razen če tvoje stanovanje po kvadraturi oz. deležu na celotno zgradbo ne presega deleža tega para. Pravico do vpogleda v račune in ključ delitve imaš!
Druga pot: v banko se poskusit pogajat za moratorij na odplačevanja posojila, reprogramiranje dolga oziroma karkoli ti banka pač lahko ponudi.
Tretja pot: oddaja stanovanja v najem in selitev v cenejši podnajem. Če boš tako prišparala sto evrov na mesec, je to že nekaj.
Četrta pot: ne razmišljaj na načelni ravni in o krivicah, pa kako si boga in gori doli. Če si 20 let delala prekerno, že ne moreš biti čisto nesposobna, še manj pa lena. Osredotoči se na konkretne zadeve, ki so v tvoji moči.
Aja, kar se tiče pa zakonske ureditve – sem skoraj prepričana, da upravnik to lahko nekako stisne skozi in da ga ti ne moreš nadmudriti, sploh ko vidim, koliko veš o lastnem posojilu in lastništvu stanovanja, postopku zaplembe nepremičnine in prodaje na dražbi … Zelo malo, premalo, glede na tveganje, ki si ga podpisala s pogodbo.
Nova fasada se ne dela vsakih 10 let, tako kot si zgoraj napisala. Meni se tole zdi hudo čudno?! Imamo 30let staro hišo. Fasada je ista. Zamenjali smo samo okna, ker smo jih pač slabo vzdrževali-po svoji krivdi. Na sosedovi hiši so jih redno barvali in jim jih ni bilo potrebno menjat. Da pa vsakih 10 let menjaš fasado pa še nisem slišala.
1. Fasada se res ne dela vsakih 10 let. Tako, da najprej preveri kdaj je bila nazadnje fasada narejena in nam sporoči natančne podatke.
2. Kot drugo, če že imaš čas za inšpektorja, potem imaš čas in lahko pri naključno izbranih firmah preveriš oziroma pridobiš predračun za ozdelavo fasade in ugotoviš ali je upravnik res vaš upravik in dela za vas. Če ni potem lahko druge stanarje obvestiš in ti bodo verjetno vsi hvaležni – če dokažeš, da vas je upravnik hotel prinesti okoli (tudi zaradi nove fasade na 10 let). Potrebuješ pa vse črno na belem, ne okrivljaj nekoga za nečednost če tega ne moreš dokazati.
3. Če ste starejši blok se verjetno zbirajo sredstva – skupni sklad, in je v 99% tako, da gre plačilo fasade iz sklada. Lahko preveriš koliko denarja je v skladu, zakaj oziroma ali gre del plačila iz sklada, ter zakaj ne – v primeru da ne, in če ne kje je potem denar. Če tukaj ugotoviš kakšne nepravilnosti, ti bodo verjetno sosedje tudi hvaležni.
4. Koliko stroškov imaš ti, koliko sosed je diskutabilno. Ti moraš preveriti kaj ti dejansko zaračunavajo. Kaj na št. oseb, kaj na števce in šele potem vidiš kaj je res. Mogoče pa ti porabiš več vode kot sosedje….. hja, ni nujno da je za 1 osebo manj stroškov kot za dve. Mogoče imaš ti psa, sosedje pa ne….. ne vem. Pogledat je treba dejansko stanje.
5. Lastnina je obveznost in strošek. Je pa res, da imaš pravico oporekati in ustaviti izdelavo fasade, če dokažeš in dejansko nekaj s samo izdelavo ni ok. Se jo neupravičeno dela, je predraga, itn itn. Ne moreš pa tega ustaviti ker tebi ni ravno do dodatnih stroškov. Je pa res, da npr. če bi imela svojo hišo bi lahko sama odločala o tem kdaj se dela fasado, in bi tudi vse stroške sama nosila.
6. Z upravnikom se pač poskusi dogovoriti o plačilu stroška na več obrokov ali pa določi minilani obrok za začetek, ki ga boš kasneje ko dobiš delo zvišala in v sprejemljivem času plačala…. najdi način kako bi lahko poplačala ta strošek….
7. Z banko se pojdi dogovoriti o moratoriju. Če si bila dobra stranka, imaš urejeno poslovanje, si vedno vse pravočasno plačala itd. pojdi in teži dokler ti kaj ne odobrijo. Tudi njim ni do prodaje stanovanj. Ne profitirajo, če ga dajo na dražbo – prodaja trenutno ne gre…. Ne bodo pa oni tebe iskali in prosili da kaj rešiš. Tako kot si ti sama šla k njim ko si rabila kredit, dvigni rit in sama pojdi tja zdaj ko rabiš pomoč in imaš težave. Saj te bodo verjetno najprej zavrnili, ker uradniki na bankah niso sposobni najti rešitev ali kaj človeku ponuditi, ko je kriza.
8. Na CSD pojdi in zahtevaj pomoč – denarno. Ti jo bodo odobrili sigurno in jo prejemaj dokler ne najdeš službo. Če prejemaš CSD ti potem ni treba plačati RTV, pa še dodatno zavarovanje, pa Urbano kupiš za 50% cene, itd. Je kar precej ugodnosti. Dobiš pa toliko keša, da imaš za osnovne položnice in hrano, preživiš…..
9. Ne čakaj da banka gre v izvršbo in te terja. Ni banka kriva da si ostala brez službe. Ni banka dolžna plačevati za tvojo nesrečo.
10. Najboljša rešitev je da dvigni rit in išči delo – karkoli in plačuj kar lahko in čim več. Tudi če boš plačevala vsaj del stroškov te bodo drugače gledali. Mogoče ne moreš plačati celega obroka kredita, ma če plačaš danes nekaj, pa takoj ob drugi priliki še kaj ipd. bo vseeno drugačen odnos banke do tebe, kot če se skriješ. Skrivanje in pasivnost te bodo samo pokopali. Naredi sistem – plačuj vse položnice tako, da ti ne pride nobena izvršba …. skrbi, da si na vezi z upniki in se dogovarjaj in pogovarjaj kdaj moraš kaj plačati da ne grejo v izvršbo pa se bo nekako reševalo. Moraš pa plačevati….. Če elektriko porabiš, jo moraš tudi plačati. Tako je to.
To, da misliš da se ti dela krivica in imaš neke pravice, je zgrešen način razmišljanja. Dvigni rit in išči rešitve – to je edini način in edina prava pot za izhod in zmago.
Če imaš citat iz stanovanjskega zakona, da mora stavba imeti 100% soglasje za najem kredita, potem lahko mirno s tem citatom upravnika informiraš, da gre za nadlegovanje oziroma izsiljevanje ter da ob naslednjem poskusu greš na policijo z vprašanjem kako naj sestaviš kazensko opvadbo zaradi izsiljevanja / nadlegovanja.
Forum je zaprt za komentiranje.