Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Izgubljen ali ukraden telefon

Izgubljen ali ukraden telefon

Eno vprašanje: pred nekaj dnevi je izginil moj gsm aparat, in v bistvu ne vem ali mi ga je kdo ukradel ali pa mi je nekje padel in ga je srečni najditelj pohopsal k sebi domov. V bistvu niti ni važno, številka je blokirana, ampak zaradi razmeroma visoke cene telefona so mi na mobitelovem centru predlagali, naj grem na policijo, da napravijo zapisnik in se nato da na vse mobilne operaterje zahtevo za sledenje IMEI številki. Vse lepo in prav, a ko pridem na policijo, mi dežurni reče, da se to ne dela (varstvo osebnih podatkov in podoben bulšit) za predmete manjših vrednosti, ampak se sledi telefonom samo pri hujših kaznivih dejanjih in da mora vse iti preko odredbe sodišča. Ali je to res ? Meni se zdi, da se to splača tudi za en telefon, vreden par sto €, ker zame to ni majhna vsota. Kaj jih pa stane ? Imeli bi vsaj kakšno možnost, da se telefon najde, ker se s prijavo gsm aparata v omrežje pošlje ta IMEI številka.

oprosti, ampak tale policaj je pa iz vica o butastih policajih.
če ti lastnik da nalog, menda ne rabiš odredbe sodišča. zakaj vpleta tu varstvo osebnih podatkov?

Ma ne vem, najprej je itak težil, da naj se odločim, ali je izgubljen ali ukraden (če pa ne vem, ali mi ga je kdo ukradel ali mi je padel nekje recimo v trgovini na tla). Zame je to eno in isto, saj mi je važno, da se najde. Ko ga bo tat ali najditelj vklopil, se bo v omrežje poslala imei številka in se ga bo dalo izslediti. Kakorkoli, na hitro me je odpravil s tem, da si je samo zapisal moje podatke in podatke o telefonu ter da me bodo kontaktirali, če ga bo kdo našel in prinesel na policijo.

Smo imeli pred nekaj meseci podoben primer. Telefon je bil ukraden (to vemo), sem prijavila na Mobitelovem centru in oni so potem sledili v svojem omrežju, če bi se kdo z njim vključil. Prijavili smo tudi na policiji in oni so rekli, da sledijo potem v vseh omrežjih, ne le Mobitelovem – toda le v Sloveniji. Od Mobitela smo dobili obvestilo, da ga v treh mesecih nihče ni uporabil, nato so prenehali s sledenjem. S policije ni bilo nobene informacije. Poskusili smo.

Tudi pri meni je bilo podobno. Izgubljen telefon. Najprej blokada številke(oziroma kartice)…..obdržala sem isto in pač plačala. Prinesla papirje od telefona (IMEI številka) in oparater potem tri mesece sledi,če se ta telefon uporablja. Moj se je zato so me obvestili. Potem sem dala prijavo na policijo, ker so le oni pristojni zato, da se telefon odvzame. Šla na policijo, pregledala telefon in podpisala prevzem. Potem so me klicali še enkrat, ker sem podpisla, da ne bom šla na sodišče(takšen je pač postopek).
Na policiji imaš točno tri mesece časa za prijavo….potem ne gre več.

Pri sledenju ne gre za zlorabo podatkov. Saj ne sledijo in prisluškujejo pogovoru ampak le signalu. Vendar,mora biti pri prijavi na policiji telefon ukraden in ne izgubljen.

Sem že našla v službi telefone od strank. Jih vedno vrnila. Sem kar klicala iz najdenega telefona na številko v imeniku. Vedno uspelo.Pa sem dobila kakšno čokolado, buteljko za “hvala”.
Ene sem celo sama nesla na policijo (ker nisem mogla telefona vklopit)….pa se je tudi našel lastnik.

Sem že opisala postopek(beri zgoraj) Jaz bi vztrajala na mobitelu naj sledijo telefonu. Meni so brez problemov. Pa nisem telefona kupila pri njih, nimam naročnine (le kartico z njihovo številko).

Ko sem šla na policijo je tudi meni težil dežurni (na okencu), da imam tri mesece časa….in nekaj pametoval. Bolj mu razlagam, da še ni tri mesece mimo….bolj on pametuje zakaj nisem prišla prej….eh brezveze….
Policist pri katerem sem bila potem, da sem podpisala izjavo in prijavo o ukradenem telefonu je bil zelo vredu. potem me je tudi poklical, ko so imeli telefon že na postaji.

Nič se ne vdaj….samo vztrajaj.

In mimogrede. Kot sem napisala ne gre tukaj za nobeno kršenje osebnih podatkov. Ponavljam. Ne prisluškujejo pogovoru ampak le sledijo signalu telefona. Ko daš prijavo na policiji oni morajo poslati na sodišče. Vendar šele potem, ko se telefon najde…

men se pa tle poraja en drug vprašanje… glede na to da sledijo IMEI cifram na zahtevo, kolkim šele sledijo tko brez zahtev, torej da za vsazga k ma mobilni telefon vedo kje in kdaj se nahaja, podobn kt rfid čip.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Meni so včeraj na treningu ukradli Samsung galaxy S4 mini. Šli smo na simobil potem na policijo (iMEi) in zdej čakamo :/

meni pa so ukradli danes samsung note 2 nevem kaj da naredim. sem parkat klical in je številka nedosegliva IMEI-Ja pa sploh nimam. Nevem kaj da naredim jutri grem na simobil pa upam da kaj uredijo glede telefona ker takoj ko sem klical je bila sim kartica odstranjena in ni bilo možno kakršnega koli nakupa.Ampak se mi pa zdi da sem tega ki je ukradel videl samo nisem bil “pri sebi” da mi manka telefon to sem videl ko sem prišel domov tako da prosim za pomoč bom zelo hvaležen

meni so pred leti ukradli telefon, šel na policijo in prijavil, šel na mobitel da so sledili IMEI in vse predal policiji. No potem ni bilo pa nikoli nič ….

v nedeljo sem na rogli zgubil note 8 po parih minutah sem zacel z iskanjem toda zaman poklical policijo in so mi isto rekl sel danes na operaterja telemach pa so rekl da oni tega za sledenje v celju nimajo da naj sam pisem jim na mail pa do zdej še niso nič odgovril ve gdo kok bi še drugače isledil telefon al gdo pozna kakiga ko to dela hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close