Izkoriščevalci msnipulatorji
Spoštovanje se ne meri v evrih, ampak v dejanjih
Vedno znova slišim, kako “ni več ljudi, ki bi hoteli delat”.
Ampak resnica je drugačna: ljudje nočejo biti izkoriščani.
Ko nekdo pride pomagat na kmetijo, za 7,50 € na uro, brez malice, brez prevoza – in vmes gleda, kako si domači lastniki privoščijo redne dopuste, potovanja, nohte vsake tri tedne – potem je jasno, zakaj “ni delovne sile”.
Pa saj niso nori.
Ljudje niso leni – samo utrujeni so od tega, da jih nekateri še vedno gledajo kot služinčad.
Da jim niti vode ne ponudijo, medtem ko delajo v prahu in vročini.
Spoštovanje ni nekaj, kar si zaslužiš z jamranjem.
Spoštovanje si zaslužiš s tem, kako ravnaš z drugimi. In če ne zmoreš niti osnovne človečnosti, potem se ne čudi, da ostajaš sam – na njivi in v vesti.
Ne gre za denar. Gre za odnos.
In odnos, ki ponižuje, dolgoročno ne preživi.
z glasom mnogih, ki si tega ne upajo povedati naglas.
Veleposestniki, 09.06.2025 ob 13:56
Spoštovanje se ne meri v evrih, ampak v dejanjih
Vedno znova slišim, kako “ni več ljudi, ki bi hoteli delat”.
Ampak resnica je drugačna: ljudje nočejo biti izkoriščani.
Ko nekdo pride pomagat na kmetijo, za 7,50 € na uro, brez malice, brez prevoza – in vmes gleda, kako si domači lastniki privoščijo redne dopuste, potovanja, nohte vsake tri tedne – potem je jasno, zakaj “ni delovne sile”.
Pa saj niso nori.
Ljudje niso leni – samo utrujeni so od tega, da jih nekateri še vedno gledajo kot služinčad.
Da jim niti vode ne ponudijo, medtem ko delajo v prahu in vročini.
Spoštovanje ni nekaj, kar si zaslužiš z jamranjem.
Spoštovanje si zaslužiš s tem, kako ravnaš z drugimi. In če ne zmoreš niti osnovne človečnosti, potem se ne čudi, da ostajaš sam – na njivi in v vesti.
Ne gre za denar. Gre za odnos.
In odnos, ki ponižuje, dolgoročno ne preživi.
z glasom mnogih, ki si tega ne upajo povedati naglas.
Lepo napisano! Bravo!
Pa ona ženska, ki je 3 dni nazaj tu gor spraševala, kaj naj naredi, ker je v rizični nosečnosti in mora počivat (=upoštevat navodila zdravnika), mož in tast/tašča pa jo silijo delat na kmetiji.
A to pa ni suženjstvo?
Seveda da škodi plodu. Ženska se mi smili.
Ampak ker ni v delovnem razmerju, je še hujša sužnja kot če bi bila. Upam, da ji dajo vsaj kaj za jest.
Vprašam, 09.06.2025 ob 14:02
Pa ona ženska, ki je 3 dni nazaj tu gor spraševala, kaj naj naredi, ker je v rizični nosečnosti in mora počivat (=upoštevat navodila zdravnika), mož in tast/tašča pa jo silijo delat na kmetiji.
A to pa ni suženjstvo?
Seveda da škodi plodu. Ženska se mi smili.
Ampak ker ni v delovnem razmerju, je še hujša sužnja kot če bi bila. Upam, da ji dajo vsaj kaj za jest.
Bi rada videla nekoga, ki bi mene v nekaj prisilil, kontra mojemu zdravju ali zdravju otroka.
Kaj pa ji bodo, če reče “ne”? Uporabili bič?
Če manipulatorjem rečeš- ne- …si vse drugo kot človek…, zmerjanje in tak dalje…- tako delujejo …Rabiš bit močan, da izpelješ , greš, se rešiš, in tak dalje…Veliko jih je pa -ujetih- v čustvena , denarna …kdo ve vse kakšna razmerja in potrpijo, trpijo …In tu jamrajo…Vedno je rešitev, vedno . A , veš…včasih smo točno mi tisti -izbrani- kateri rabimo tem manipulatorjem dat vedet, da takole pa ne bodo- več- ravnali z nami in drugimi, jim odpreti oči, jih pošolati , jim dat lekcijo…Ja , saj potem pa čukavo gledajo …/ kako si nekdo -drzne- …/ a, veš saj nisem tko mislil in tak dalje… obračajo besede in igro…Sam pogum.
Bravo994, 09.06.2025 ob 14:00
Lepo napisano! Bravo!
Pa dobr no!!! A to se na kmetijah dogaja?? Mislm faaak! Ej sem s kmetije…pa nimam ne nohtov, ne dopusta skoz….pa še svojo službo povrh. Gazda od kmetije vstaja ob 4h zjutraj da vse nardi!! Pismo materno od kje vam te kmetije??? S kere bedne sekte ste ta folk zblojen tle gor pa res ne vem!!!