Izmišljeni komunistični »dan upora« proti okupatorju
ne bo držalo.
to so samo prispevki novodobnega “zgodovinarja” k razumevanju najsvetejše zgodovine.
[/quote]
Nesramnež!!! Vzemi v roke knjigo “BELOGARDIZEM”, DA VIDIŠ KDO JE AVTO KNJIGE.
Ko bo vso kjnigo predelal, se pa oglasi, brez neumnih pripomb!
V temi “PRABABI”, ki si jo nepotgrebno odprl ti, imaš še nekaj za odgovoriti!
ne bo držalo.
to so samo prispevki novodobnega “zgodovinarja” k razumevanju najsvetejše zgodovine.
[/quote]
Ne, ne, napisala sem za tebi podobne nevedneže in za lažnivce, ki blatijo NARODNOOSVOBODILNO BORBO, V partizanih so bili tudi verni katoliki.
Že velikokrat je bilo napisano, če se zavedni Slovenci ne bi uprli, SLOVENCEV ne bi bilo več!
Preberi, kakšne plane so imeli okupatorji.
[/quote]
bili so, bili.
koristilo jim pa to po vojni glih ni.
privilegije so imeli v glavnem oni drugi…
[/quote]
preveč se trudiš, drugič uporabi raje copy-paste:
Prav imaš, vse se je poskrilo.
Preveč je padlo nedolžnih ljudi, mnogo jih je končalo v taboriščih. Zaradi izdajstva je ostalo mnogo otrok brez staršev in brez strehe. Takrat, ko smo otroci potrebovali ljubvezen staršev, ni bilo nikogar. Zaznamovani smo za vse življenje. Sedaj pa ne bi smela povedati, da kar tukaj nekateri pišejo, je velika LAŽ.
Mene tera naj grem v Italijo, da bom tam mogoče dobila “predmetni” Sporazum, ki so ga sklenili z Italijani KLEROFAŠISTI! NE pa Partizani. …
Kakšno grdo laž si je privoščil! …
SPORAZUM, je napisan v poglavju 8. na straneh 215 – 238. VSAKA SKUPINA IMA SVOJE POGLAVJE.
Napisano je tudi, kako so mobilizirali vaščane, pod pretnjo. Napisano tudi, kdo je organiziranost vodil. Tudi kočevski proces leta 1943, po kapitulaciji Italije je opisan.
Knjiga ima 604 strani.
Pridobi si knjigo, iz nje se vidi kako so zadeve potekale.
Žrtve se same ne morejo braniti. Jaz sem se tukaj pojavila zaradi “Iternirank”.
Knjiga: “BELOGARDIZEM”, JE IZŠLA TAKOJ KMALU NEKAJ LET PO VOJNI. Tretja izdaja je izšla
leta 2008.
Lp. TEBI, ja in vsem dobrim ljudem!
PRABABI
[/quote]
hvala obema za lep pozdrav, zlasti prababi me je kar malo presenetil, saj pri njemu tega nisem bil navajen.
še vreme je danes manj kislo, očitno zaradi pozitivne energije, ki jo je čutiti v vajinih zadnjih besedah:-)))
V dnevniškem zapisu nekdanjega trdo-revolucionarnega vojnega funkcionarja Edvarda Kocbeka z dne 27. 4.1971:
»zgodovina NOB ne pozna nobene oficialne ustanovitve OF […] Ta datum je nastal manipulativno, Kidrič je potreboval datum ustanovitve in zato so pač neki debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za ‘zgodovinski datum ustanovitve OF’.«
Edvard Kocbek je 9. februarja 1976 zapisal v svoj Dnevnik: “Prvič v življenju mi je iz globine žal, da sem se rodil kot Slovenec in prvič po tridesetih letih mi je postalo iz vseh vlaken mojega človeka žal za partizanstvo. Komunizem je resnično satansko maščevalna in infernalna sila. Česa naj se zdaj oprimem ?”
Dnevnik 1954 – 1977, Izbor, Ljubljana 2004, strani 248 in 249
hhm – mik,
nekaj vprašanj,
… kje sta se pa spoznala, …
… Edvard Kocbek je bil Prlek, …
… ali tvoj oče ni Dolenjc, je tudi Prlek, …
… Sta se spoznala pri bogoslužju, …
… sta bila skupaj v študiju “bogoslovja”, …
… sta bila skupaj v partizanih, …
… neke povezave sta morala imeti, da ga je cenil.
Lepo, da ga je cenil, tudi jaz ga cenim. Nesramneži, mu podtikajo narsikaj, kar ni napisal.
Obletavalo ga je pa veliko hinavcev, kar mu škodilo. Pa vrinjali so mu v partizane pokvarjene izdajalske vohune.
Čakam na odgovor, tudi ti si kar tiho, vse vam je potrebno na “talerčku” postreči, …….
na “BELOGADISTIČNI SPORAZUM Z OKUPATORJI”, ki so ga sklenili – belčki domobrančki.
Beri, beri beri, ……
Sporazum je, …. Voditelji klerikalci so ga skrivali, poštenjaki, pa taki lažnivci, obešali so ga pa Patizanom, Bog vas nima rad! Sporazum se glasi pa na: …… beri na strani 237, 238
Koroščeva klerikalna stranka sklenila z Italijani za borbo proti komunistom v Sloveniji.
Marsikaj znate zamolčati. …. o izdajalcih, kaj so počeli Slovenskemu narodu.
Mimo vednosti okupatorja so/ste v Šnt. Joštu pri Novem mestu in Šnt. Joštu nad Horjulom organizirali belogardiste, da so napadali partizane, pa dobro so se morali izkazati in tudi so se izkazali. Lažni štajerski bataljon, na Dolenjskem. Šntjoščani nad Horjulom pa doma, v Rovtah in v Tominčevem mlinu pod Kožljekom, tam so imeli tri sinove, ki so simpatizirali z OF. Dva sta jim ušla, enega so ujeli. Grozen zločin so naredili na ČEŠIRKU, Alojzijo žerjav , roj. Kavčič, umirajočo vrgli v betonsko kad, razrezali pokrili s slamo in zažgali. Hišo pa zažgali.
Jokel Žakel je imel več sinov, Vinko je bil “bogoslovec”, član Katoliške akcije, vedno je prihajal domov iz Ljubljane in prinašal napotke, literaturo. Šnt Jošt je opisan na straneh: 355 – 367
Iz Horjula so jim Italijani orožje pripeljali že pred sklenjenim sporazumom. V stari cerkvi so imeli orožje in v Žakljevi štirni tudi. O vsem tem šntjoška mladina ne ve nič.
hhm – mik,
nekaj vprašanj,
Lepo, da ga je cenil, tudi jaz ga cenim. Nesramneži, mu podtikajo narsikaj, kar ni napisal.
Obletavalo ga je pa veliko hinavcev, kar mu škodilo. Pa vrinjali so mu v partizane pokvarjene izdajalske vohune.
Čakam na odgovor, tudi ti si kar tiho, vse vam je potrebno na “talerčku” postreči, …….
na “BELOGADISTIČNI SPORAZUM Z OKUPATORJI”, ki so ga sklenili – belčki domobrančki.
Beri, beri beri, ……
Sporazum je, …. Voditelji klerikalci so ga skrivali, poštenjaki, pa taki lažnivci, obešali so ga pa Patizanom, Bog vas nima rad! Sporazum se glasi pa na: …… beri na strani 237, 238
Koroščeva klerikalna stranka sklenila z Italijani za borbo proti komunistom v Sloveniji.
Mimo vednosti okupatorja so/ste v Šnt. Joštu pri Novem mestu in Šnt. Joštu nad Horjulom organizirali belogardiste, da so napadali partizane, pa dobro so se morali izkazati in tudi so se izkazali. Lažni štajerski bataljon, na Dolenjskem. Šntjoščani nad Horjulom pa doma, v Rovtah in v Tominčevem mlinu pod Kožljekom, tam so imeli tri sinove, ki so simpatizirali z OF. Dva sta jim ušla, enega so ujeli. Grozen zločin so naredili na ČEŠIRKU, Alojzijo žerjav , roj. Kavčič, umirajočo vrgli v betonsko kad, razrezali pokrili s slamo in zažgali. Hišo pa zažgali.
Jokel Žakel je imel več sinov, Vinko je bil “bogoslovec”, član Katoliške akcije, vedno je prihajal domov iz Ljubljane in prinašal napotke, literaturo. Šnt Jošt je opisan na straneh: 355 – 367
Iz Horjula so jim Italijani orožje pripeljali že pred sklenjenim sporazumom. V stari cerkvi so imeli orožje in v Žakljevi štirni tudi. O vsem tem šntjoška mladina ne ve nič.
[/quote]
nista se spounala pri bogosluzju, ga je pa, za razliko od borisa kidrica, cenil kot soudelezenca na zboru odposlancev.
hhm – mik,
nekaj vprašanj,
Beri, beri beri, ……
[/quote]
Kaj ti BABA (stara) gledaš kdaj oddajo Pričevanja in bi lahko poznala resnično zgodovino.
Kaj ti ne poznaš pakta Ribbentrop-Molotov pakt?
nista se spounala pri bogosluzju, ga je pa, za razliko od borisa kidrica, cenil kot soudelezenca na zboru odposlancev.
[/quote]
hhm
Tudi to si že napisal, da je bil oče, na “Zboru odposlancev v Kočevju”.
Zgleda pa, da ti, ker ne moreš drugega, vse tiste, ki jih ne maraš, pišeš imena in priimke z malo črko.
Veš Edvart Kocbek je marsikaj napisal, . . . . . samo nekateri ste bolj leni, da bi ga brali.
Njegov sin Matjažek, je dejal, da je prišel najprej v spor z njihovimi.
Zato jih je zapustil, to je bilo tam leta 1927. Njegovo dejanje je bilo demonstrativno, odgovor na krivico, ki se je dogodila v hiši in jo niso hoteli popraviti.
. . . . . . .
Edvard Kocbek je bil Prlek. Tako se je imenoval sam.
Rodil se je 27. septembra 1904, v Sv. Juriju ob Ščavnici, kot drugi otrok materi Matildi in očetu Valentinu, poleg njega so bili še trije otroci, Slavko, Jože in Tilika.
Oče je bil organist z materjo sta obdelovala nekaj zemlje, živeli smo v majhni hiši in tolkli revščino. Živel sem lepo otroštvo sredi darežljive pokrajine. Pastiroval in pomagal pri delu, rastel z odraslimi skozi ponavljajoče se letne čase.
Naključje je hotelo, da sem šel na maribosko klasično gimnazijo, prav takrat, ko je moral oče k vojakom in na fronto. To je bil moj prvi usodni pretres, prelom z otroštvom in domačijo, je bil strahoten, odprla se mi je dimenzija tujstva, ki ga vse do danes nisem mogel premagati, poslej sem živel po tujih kuhinjah, prepuščen sam sebi, lačen in preplašen, zgolj dozorel in prisiljen v nezaupljivo razmerje do mesta učenosti in nemštva, poln domotožja in nevarnih slutenj.…..
Jeseni 1925 se je vpisal v mariborsko bogoslovje ter začel z literarnimi besedili in članki sodelovati v internem rokopisnem glasilu “Lipica”. tik pred koncem drugega letnika pa je iz semenišča nenadoma izstopil. (Že opisano zgora) Krivice niso popravili. To je bil moj drugi usodni pretres. Izstopil sem tudi zato, ker sem začutil, da je laik bliže krščanstvu in stvariteljskem življenju. S tem si je nakopal jezo svojega birmanskega botra.
—————————-
Njegov birmanski boter, pa je bil, Škof dr. Ivan Jožef Tomažič.
Škofa dr. Ivana Tomažiča, pa sem že večkrat citirala. Takrat še nisem vedela, da je birmanski boter Edvardu Kocbeku.
Bravo, … škof dr, Ivan Tomažič, je ljubljannčanom pokazal vrata, ko so ga prišli nagovarjati, naj ustanovi belo gardo še v Mariboru. Kaj jim je še zabrusil, je zapisano, ne bom iskala, nekje to piše. tudi na MON-u. Škof dr. Ivan Tomažič je imel tudi težave z okupatorjem. Poleg še hišni pripor.
Nekdo je zapisal: Kocbeka bomo še brali. Ja, vredno ga je brati.
Še malo iz dnevnika 16. december 1951:
……. “Zvečer sem se spomnil … Ta stave vsebuje srahotni resnico, kajti nekoč sem nekaj podobneg zapisal za klerikalce. Kakšna milost, ko spoznavam, da me skstremna desnica in ekstremna levica z enako besnostjo sovražita.”
Dnevnik, 1951 in 1952,
Edvarda Kocbeka je uredil D. Rupelj s companijo
Kaj ti BABA (stara) gledaš kdaj oddajo Pričevanja in bi lahko poznala resnično zgodovino.
Kaj ti ne poznaš pakta Ribbentrop-Molotov pakt?
[/quote]
Snajper,
dobro jutro, neee že dober večer je.
Si pa zgoden, si imel nočno, aja nedelja je bila, veseli december se je začel ali si že v službi?
Naj ti bo, odgovor sledi!
Snajper napisal: 02.12.2019, ob 06.01
1. Kaj ti BABA (stara) gledaš kdaj oddajo Pričevanja in bi lahko poznala resnično zgodovino.
2. Kaj ti ne poznaš pakta Ribbentrop-Molotov pakt?
1. Ja stara BABA sem :-))), veš, če nočeš biti star, si moraš sam pomagat, če ti noče Matildica. . . . gledam gledam pričevalce, tiste, ko so iz krajev, kjer sem živela med vojno pa sploh dobro . . poslušam, nekateri na marsikaj pozabijo. Nikoli niso nič krivi. Kanede!? Od pričevalcev ne , . . bo resničnosti. Žal, je tako. Tudi SPOMINE gledam, Še ti jih daj!
2. Ta navedeni pakt, melji kat ti in tebi podobni!
. . Sporazum, napisan je zgoraj si pa kar preskoču. Sklenili so ga ljubljanski klerikalci z . . .
. . Italijani. Seznani se z njim! Lažnivci klerikalski so ta sporazum obesili OF in NOV, vidiš, to . . . so poštenjaki, da jim ni para. Veš, ko je šel predsednik SLS stranke v EU parlament, je
. . dejal, da so orali ledino. So jo orali so. . . . .
. . Zgoraj imaš seznam žrtev, koliko so jih pobili. Priporočam ti, glej obe strani. Samo razlika
. . je, da so se OF in partizani borili za slovenski narod, bela garda, pa za okupatorja. Dobro
. . plačana, obuta in sita. Kulturbundovci pa za Hitlerja, ..
Snajper,
Si pa zgoden, si imel nočno, aja nedelja je bila, veseli december se je začel ali si že v službi?
1. Kaj ti BABA (stara) gledaš kdaj oddajo Pričevanja in bi lahko poznala resnično zgodovino.
1. Ja stara BABA sem :-))), veš, če nočeš biti star, si moraš sam pomagat, če ti noče Matildica. . . . gledam gledam pričevalce, tiste, ko so iz krajev, kjer sem živela med vojno pa sploh dobro . . poslušam, nekateri na marsikaj pozabijo. Nikoli niso nič krivi. Kanede!? Od pričevalcev ne , . . bo resničnosti. Žal, je tako. Tudi SPOMINE gledam, Še ti jih daj!
. . Sporazum, napisan je zgoraj si pa kar preskoču. Sklenili so ga ljubljanski klerikalci z . . .
. . Italijani. Seznani se z njim! Lažnivci klerikalski so ta sporazum obesili OF in NOV, vidiš, to . . . so poštenjaki, da jim ni para. Veš, ko je šel predsednik SLS stranke v EU parlament, je
. . Zgoraj imaš seznam žrtev, koliko so jih pobili. Priporočam ti, glej obe strani. Samo razlika
. . je, da so se OF in partizani borili za slovenski narod, bela garda, pa za okupatorja. Dobro
[/quote]
Aaaaa…
Snajper,
[/quote]
Kako si ti retardiran!!!
Kako si ti retardiran!!![/quote]
retadiranost,
tudi tokrat, ti hvaležno vračam, kar si meni pripisal, to si ti !!!
Tudi ti si preskočil “SPORAZUM”, TI NE UGAJA ???
Če si ga slučajno spregledal, ga najdeš na strani 19. Napisala sem ga 18. Nov, 2019 ob 18:37, s strani 237 in še dodatek s strani 238, napisan 22. Nov. 2019.
S tem “Sporazumom” so si klerofašistični izdajalski voditelji zagotovili orožje, hrano in obleko.
Ni pa to edini sporazum, jih je več ! Vse so sklepali v strogi tanjosti.
Napisala bom enega
s strani 202. `SLOVENSKA ZAVEZA´, je opisana na straneh 180 do 214.
SPORAZUM,
Konec julija 1942, so pooblaščenci KLEROFAŠISTIČNE SLOVENSKE LJUDSKE STRANKE IN MIHAJLOVIĆEVEGA ŠTABA POD VODSTVOM MAJORJA KARLA NOVAKA sklenili pismeni sporazum s Poveljstvom italijanskega XI. armadnega zbora za sodelovanje belogardističnih enot s fašističnimi okupatorji v skupni borbi proti slovenski partizanski vojski.
Sporazum te posebne ekipe združene slovenske reakcije za “oportunistično” politiko izvestnega sodelovanja z okupatorjem so “odobrile” vse v Slovenski zavezi zastopane grupe.
Nato pa je dobil dr. Albert Kramer-Mernik nalogo, da na predviden in licemerski način poroča kraljevi jugoslovanski vladi v Londonu. To je storil v naslednjem `splošnim situacijskim poročilom´ z dne 22. avgusta 1942.
stran 203
Bojazen, da stojimo še pred težjimi dogodki, se stopnjujejo z napovedmi z italijanske strani.
Komandant italijanske vojske v Sloveniji in Dalmaciji general Roatta, ki je te dni bil v Ljubljani, je škofu izjavil, da bodo Italijani, če bodo smatrali za potrebno, ekrastirali celo pokrajino in je tudi naznanil, da se ne čutijo več vezane glede pravic, ki so jih dali s konstitucionalno uredbo Slovencem v kulturnem in gospodarskem pogledu.
Situacija je še nerazčiščena, vse v Slovenski zavezi zastopane grupa pa so za to, da naj bi preko kombinacije, ki bi Slovenske zveze ne kompromitirala, našel nek izhod.
Slovenska zaveza je odobrila to Kramerjevo poročilo in ga z nekaj nebestvenimi stilističnimi popravki 24. avgusta 1942 poslala begunski vladi v London.
Tudi emigrantska vlada je soglašala s temi obvestili, saj so bila le uresničitev starih zahtev do dr. Mihe Kreka: “Varujte se vsake needinosti in zatrite zlasti vsako partizanstvo !”
Londonski reakcionarji so svojim prijateljem v Ljubljani odgovarjali, da “vedo, da je položaj doma strašen, toda ne morejo pomagati. Miha Krek informira vse naše in zaveznike”.
Hkrati so jim zabičali, naj vse stvari uredijo tako, da bodo navzlic sodelovanju z okupatorji “ostali brez madeža v očeh zaveznikov”.
Kljub zatrjevanju, da iz Londona ne morejo pomagati, so v resnici slovenski reakciji dajali veliko moralno in še večjo finančno podporo.
Razen izdatne okupatorjeve pomoči so Major Novaku in belogardistični voditelji potrebovali še mnogo denarja za organiziranje belogardističnih in plavogardisičnih oboroženih oddelkov.
Stran 204
Emigrantska vlada je že 21. maja 1942 po Londonskem radiu “pooblastila g. Dražo Mihajlovića, da si on in od njega pooblaščeni organi preskrbe pri jugoslovanskih državljanihvsa potrebna denarna sredstva in izdajo potrdila na osnovi katerih bo jugoslovanska vlada vse te dajatve povrnila”… .
Na podlagi tega pooblastila so dr. Jože Basaj, Ivan Avsenek, in prof. Bogomil Remec iz klerikalne Zadružne zveze dvignili za kvizlinške formacije le delno ugotovljeni znesek nilijon osemdesettisoč lir. Ljubljanska kreditna banka je domačim izdajalcem podarila nad milijon lir, njena papirnica v Vevčah pa je belogardistom v Polju in pri Sv. Urhu brezplačno dala blago za uniforme, jim zastonj dobavljala gradbeni material in gradila utrdbe.
Tudi drugi denarni zavodi , tovarnarji in veletrgovci so z velikimi vsotami finansirali svojo belo in plavo vojsko. Ta denar je s posebvnim pooblastilom vneto zbiral in nato beli in plavi gardi dajal dr. Krsto Cazafura-Meglič, blagajnik Slovenske zaveze.
A tudi begunska jugoslovanska vlada je bila radodarna pri financiranju kvizlinških oboroženih oddelkov v Sloveniji. Njen predsednik Slobodan Jovanovič je 15. junija 1942 brzojavil Mihajloviću:
“Imam možnost, da vašim organom v Ljubljani in Splitu dostavim denar. Obvestite me komu in koliko je treba poslati”.
Mihajlović mu je 27 junija 1942 odgovoril: “Prosim, da denar v papirnatih italijanskih lirah po pet milijonov dostavite vojvodi Iliji Birčaninu (Trifunovič) v Splitu in Majorju Karlu Novaku v Ljubljani. General Mijajlović.”
Slobodaj Jovanović je 19. septembra 1942 Mihajloviću sporočil, da je vlada preko Berna že poslala milijon švicarskih frankov.
Mihajlovič pa je takoj zaprosil še za novo vsoto:
“Predsedniku jugoslovanske vlade. Prosim, da naši organizaciji v Sloveniji pošljete preko Švice pet milijonov lir ali enako vsoto dolarjih. Naslov: Frančiškanska 10. Geslo: Prinašam sir iz Obrenovca. Odgovor: Potem 10 dinarjev. Prosim, da to čimprej pošljete in me obvestite zaradi zadolžitve. General Mihajlović.”
V Frančiškanski ulici št. 10 je imel svojo pisarno advokat dr. Celestin Jelenec.
===========================================================
Dost je, naprej pa beri/te sami je še do 212 -te strani veliko novega.
Za vse napisano, je v knjigi naveden VIR !
eksitus,
nihče se te ni dotaknil! Zakaj si uporabil TOnapisano ime? Sam dobro veš!? Jaz, si pa lahko mislim kar hočem. … napisal si: … “a ne dobesedno“napisano bo ostalo! … Konec! [/quote]
eksitus,
pozabljaš! Odpri citat in še 1 krat beri!!
Tčka 4. Pisal si, da si z menoj opravil. Kanede, ne moreš! To sem ti napisala, novembra 2019
Gremo dalje. …
Šla sem v temo , kjer sem čakala odgovor. Pred nekaj dnevi, sem le pogledala, kaj ta sruta hoče. … Takrat sem mislila, da je namenjeno PRADEDKU, ki je pisal v eni temi, ne vem kaj.
Glejga zlomka, še na kraj, mi ni prišlo, da tale “”eksitus”” med vrsticami jamra in skriva, se izgovrja na vse načine, za odgovor. Tam , kjer sem ga pričakovala, ga ni bilo.
To je stara praksa kot “Lažni Štajerski bataljon” Ta je tisti, katerega iščemo!
Da ne pozabim. Potrudi se ti!!
V Italijo ne bom šla. Bom kar v knjigi našla. Ti pa pojdi tja, kjer si dobil te podatke.
Lahko greš v Kanado k Urban. Petrčku. Ta vse ve!?
Od mene “PRABABI”, ne boš izvedel nič drugega, kot to, kar piše v verodostojnih knjigah. Ti pa zahtevaš več in še več. Boš moral poiskati kakšnega “PRAPRADEDKA”!
Mogče boš kakšnega, hja zagotovo našel!
Jaz, “PRABABI”, sem generacija, prav tako tudi kakšen “pradec”, ko smo v tistih časih živeli, nismo pa bili navzoči, da bi ti lahko ustregla/li tvojim zahtevam.
Moji rekviziti pri delu so bile: grablje, vile, tudi kosa, metla, golida pri molži v hlevu. Hahaha, Fotografski aparat, od mene zahtevaš slike. Belčki, pa so imeli fotoaparate, kaplančki pa pištole.
Pišeš, da so Nemci fotografirali, ker so mislili da imajo prav. Saj so domobranci tudi mislili, da delajo prav, zato so se z Nemci tudi fotkali. Pa še njhovi nadrejeni so jim govorili, da morajo pobijat komuniste. Slovenska ELITA, je bila Ok, tudi ta, še vedno misli, da so imeli prav!???
Saj ti še danes misliš, da ste/so imeli prav!???? Ne, ne, niste imeli prav! To so jim ZAVEZNIKI pripovedovali, žal so bili gluhi.
Ko že omenjaš, da so vse uničili, … veš, Dolenjci, so tik pred begom, na Koroško, na eni njivi plitko zakopali pobite, ki so jih imeli na spisku. Komaj so imeli toliko časa, da so rekli, ne orjite tisto njivo za zeljnik. Zveri so naredile svoje, žrtve so izgreble na površje.
Tudi spiske so uničevali, v krušni peči so goreli. Gospodinja je peč zaprla in niso zgoreli. Iz spiskov se je videlo kdo je še za ubuti. Čuda zgodb je zapisanih.
Tudi ti lahko začneš lepiti in pisati, mogoče bo tudi tebi uspelo kot Nemcem.
AHm, ahm, hja, a ti vse veš? Glede najhuših sistemov, da so komunisti, boš moral pa daleč nazaj v zgodovino. Hahaha, Nemci, ……… dej, no dej, seznam žrtev poglej, ga imaš pred nosom. Nihče se ga ne dotakne!
Pod,
4. PROVOKATORJA, ti hvaležno vračam, ker prav to si ti eksitus!
Malo poglej, kolikokrat si mi to že napisal!???
Sedaj sva pa na koncu, pri Bogu. Bog vse vidi in vse ve! Greh se delati ne sme!
Kaj pa, če bo Bog, ugotovil, da zagovarjaš ti zločine tvojih?
Ni jih malo! Pa še delali so jih zato, da so Nemcem stregli!
Pa lep večer!
Snubec123,
Aha, mene bi bilo potrebno blokirat. Zato, ker pišem vaše grehe, sami jih ne vidite, kakor da jih ni. Zaradi izdajstva in vaših seznamov, so morali mnogi v taborišča.
Tiste, ko jih ti zagovarjaš, pa kaj ??? mogoče za SVETNIKE proglasiti!?
Malo poglej v seznam žrtev in ugotovi kdo jih je več spravil s tega sveta.
Kup linkov je tukaj na MON-u, pobrskaj, kdo jih je več pobil.
Na kolo se pa vsedi ti, če boš delal, po tvoje `pizdarije´, pa veš kaj sledi. ……
Zaradi mene tudi lahko svečke prižigaš.
Tukaj je seznam žrtev:
01. Nemški okupator . . . . . . . . . . . . 31.714
02. Partizanski tabor . . . . . . . . . . . . 24.009
03. Neznani povzročitelj . . . . . . . . . 20.680
04. Italijanski okupator. . . . . . . . . . . . 6.415
05. Rdeča armada . . . . . . . . . . . . . . . . 5.068
06. Proti revoluc. tabor . . . . . . . . . . . . 4.397
07. Zavezniške enote . . . . . . . . . . . . . 1.898
08. Sam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . 910
09. Ustaši . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 773
10. Madžarski okupator . . . . . . . . . . . 217
11. Ostalo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.425
ja, ta tema ni glih za smejat.
Včasih se pa tudi nasmejim, LAŽEM, ko jih napišejo. Že ko začnem brati, vidim, da je laž.
Pišem pa zato, ker toliko lažejo in jim moram kaj napisati iz verodostojnih knjig, kljub temu, da že vnaprej vem, da bodo napisali še večjo laž.
Na 19. stran je opisan “BELOGARDISTIČNI SPORAZUM Z ITALIJANI”, Podpisan v Gorici 31. julija 1942. Tega nočejo videti.
Evo, delček sporazuma:
“” Konec julija so se belogardistični voditelji z italijanskim vojaškim poveljstvom končno le dogovorili, da lahko osnujejo svoje oborožene oddelke za skupno borbo proti slovenski partizanski vojski. Italijani so jim obljubili, da bodo belogardistične skupine podprli z orožjem, moštvom in s hrano. Tako so Italijani po Mussolinijevih besedah 31. julija v Gorici sprejeli ponudbo slovenskih katolikov in jim naredili “odstopek brez obveznosti za bodočnost.”
Predstavniki klerofašistične Slovenske ljudske stranke, ki jih je podprla tudi reakcija iz naprednih krogov. ….
Več beri na zgoraj navedeni strani. O tem je bila obveščena tudi emigrantska vlada v Londonu. Vse so imeli v strogi tajnosti.[/i]
Dobili so tri vagone raznega orožja, hrane in še drug material.
Ob kapitulaciji Italije 9. septembra 1943, je dejal en njihov vodja, da imajo še dva vagona
robe.
Vse je že tukaj na MON-u napisano.
Tukaj, pa, LAŽEJO, da so sklenili sporazum partizani z Italijani. Pokvarjenci, nimajo para.
In to je bilo v času “ROŠKE OFENZIVE”, ki se je začela 16. julija 1942 na Notranjskem
Svojih nečednosti, ki so povzročili do poštenih Slovencev ne vidijo.
Meni, so pripisali že toliko nemarnih besed in laži, kar se od vernih ljudi ne spodobi.
Mene so osvobodili partizani že 6. maja 1945. Vojne konec in osnovne šole tudi konec.
Me bi sežgali na grmadi, če bi še lahko.
Tisti, ki je podpisan na članku, na prvi strani pod naslovom te teme, ni vreden, da tlači slovensko zemljo. Veliko je bilo trpljenja, … to vemo tisti, ko smo to doživeli. Tistih, ko so se borili, jih skoraj več ni.
Sem te brala v neki temi, ko sta izmenjavala misli z nekom, kar dolgo je trajalo in sem šla do konca.
Drži se! Pazi se korone. 🙂
Lp.
Prababi, vi ste to vojno norijo doživljali. Jst sem se učil o njej v
Šoli in tukej sploh nimam nobenih sans, da debatira z vami.
Jst samo vem, da so zagovorniki jajatove s(d)s stranke daleč najbolj zoprni ljudje v današnjem času na tem svetu. Pač pišeem za čas, v katerem živim. Vi pa zdravi ostanite, da jim resnico čim večkrat pred nos pomolite, samo kaj, ko se jih nič ne prime, oni so sami sebe prepričali, da so oni zmagovalci 2 s. v. in, da so bili v njej na pravi strani. To zdaj dela propaganda na nora24tv, takle mamo.
Pozno sem danes prišla sem na MON.:-) Šele ob 21.30, videla, da te je tisti eksi … napadel.
Vidiš, tako je. Njim se ne sme nič reči. Pa tudi če jim, je ogenj, … Ne priznajo nič. Vse zanikajo, preskočijo. Jih dobro poznam.:-) 15 let jih že berem, večkrat tudi nehala prihajajati na MON.
Mene imajo za udbovca. Hahaha, so mi spremenili spol, budale so. Saj si že tudi sam ugotovil, da so. … Ne ne, noro24TV pa ne gledam.
Ja, doživela in preživela. Hudo je bilo. Očeta so med prvimi internirali v Italijo.
Marca 1942, še zelo mrzlo je bilo, so nam podrli 10 let staro hišo, zelo težko sta jo zgradila. Oče je bil vsega dela vajen, je veliko naredil sam, vsega pa ni mogel, je bilo tudi potrebno kaj plačati.
Iz tople peči, so nas otroke spodili ven in začeli podirati hišo. Strešno opeko, ostrešje, tramove, late in zidake, so odvažali s kamionom. Material so imeli za bunkerje. Blizu je bila železnica Ljubljana proti Postojni – Trst. Ja, Ljubljanska pokrajina, je bila tudi nekaj posebnega v 2. svetovni vojni. Železnico in Preserski most, vse to so zelo stražili.
Mama in otroci smo stali nekaj 50 m stran, jokali in gledali kako italijanski vojaki razkopavajo naš domek. Kam sedaj, nihče se nas ni upal vzeti pod streho. Končno je mami uspelo dobiti eno sobico v kateri smo nekaj časa bili. Mama je delala po raznih kmetijah, da se je preživela. Otroci pa služit, na kmetije za pastirja, pasterico, dekla pesterna, da smo se peživeli.
Očeta niso izpustili iz internacije. Mama se je zelo trudila, pisala prošnje, Vsako prošnjo je moral odobriti župnik in tudi poslal prošnjo v Ljubljano. Kolikokrat je šla v Ljubljano in k župniku ne vem, vem da velikokrat. Župnik je dejal, da je pošnjo podpisal. V ljubljani, pa so dejali, da župnik ni zapisal stavka v prošnjo, ko bi ga moral, da bi očeta izpustili.
Evo, iz tega ni bilo nič. Vrnil se je po kapitulaciji Italije.
Manjkajoči stavek v prošnji, ko bi ga moral zapisati župnik, sem našla v zgodovinski knjigi “BELOGARDIZEM”, pred desetimi leti. Zapisan je na strani 402 in se glasi:
Župnik Mihael Perčič je belogardistični pisarni vaških straž na Miklošičevi cesti št. 7 v Ljubljani konec leta 1942 poslal spisek 92 interniranih pristašev Osvobodilne fronte, ki nikakor ne smejo biti izpuščeni na svobodo. Seznamu je priloženo sledeče nepodpisano spremno pismo:
“” Kadar dobite v roko prošnjo za oprostitev kakega človeka iz preserske župnije, podpisano od župnijskega urada Preserje, vrzite v koš tisto prošnjo v kateri manjka stavek:
“”Potrjujem, da imenovani ni imel nikdar nobene zveze s komunizmom.””
Župnišče je podpisovalo njihove prošnje za osvoboditev internirancev. Za kogar pa ni želelo prostosti je izpustilo domenjeni stavek, da je prošnja v Ljubljani po skrivnem dogovoru romala v koš.””
Na ta način se je duhovščina svojim faranom hinavsko kazala, da jim skuša olajšati vojno gorje, čeprav je v resnici tajno podpirala okupatorsko nasilje.
Ko se je oče vrnil iz italijanske internacije se je zaposlil pri železnici v Ljubljani. Bil je zopet Izdan, interniran še v Nemčijo. Tudi mamo in enega od starejših otrok so internirali v Nemčijo. Vsi so se k sreči vrnili, mama šele konec julija 1945. Hišo smo zgradili z zduženimi močmi. Vsi smo delali in tudi ves denar dajali za hišo.
Od vseh, pa živim samo še jaz.
Kaj bi mama dejala, na hinavšno župnika , ne vem, še dobro da ne ve. Vem samo jaz.
Pozno sem danes prišla sem na MON.:-) Šele ob 21.30, videla, da te je tisti eksi … napadel.
Vidiš, tako je. Njim se ne sme nič reči. Pa tudi če jim, je ogenj, … Ne priznajo nič. Vse zanikajo, preskočijo. Jih dobro poznam.:-) 15 let jih že berem, večkrat tudi nehala prihajajati na MON.
Mene imajo za udbovca. Hahaha, so mi spremenili spol, budale so. Saj si že tudi sam ugotovil, da so. … Ne ne, noro24TV pa ne gledam.
Ja, doživela in preživela. Hudo je bilo. Očeta so med prvimi internirali v Italijo.
Marca 1942, še zelo mrzlo je bilo, so nam podrli 10 let staro hišo, zelo težko sta jo zgradila. Oče je bil vsega dela vajen, je veliko naredil sam, vsega pa ni mogel, je bilo tudi potrebno kaj plačati.
Iz tople peči, so nas otroke spodili ven in začeli podirati hišo. Strešno opeko, ostrešje, tramove, late in zidake, so odvažali s kamionom. Material so imeli za bunkerje. Blizu je bila železnica Ljubljana proti Postojni – Trst. Ja, Ljubljanska pokrajina, je bila tudi nekaj posebnega v 2. svetovni vojni. Železnico in Preserski most, vse to so zelo stražili.
Mama in otroci smo stali nekaj 50 m stran, jokali in gledali kako italijanski vojaki razkopavajo naš domek. Kam sedaj, nihče se nas ni upal vzeti pod streho. Končno je mami uspelo dobiti eno sobico v kateri smo nekaj časa bili. Mama je delala po raznih kmetijah, da se je preživela. Otroci pa služit, na kmetije za pastirja, pasterico, dekla pesterna, da smo se peživeli.
Očeta niso izpustili iz internacije. Mama se je zelo trudila, pisala prošnje, Vsako prošnjo je moral odobriti župnik in tudi poslal prošnjo v Ljubljano. Kolikokrat je šla v Ljubljano in k župniku ne vem, vem da velikokrat. Župnik je dejal, da je pošnjo podpisal. V ljubljani, pa so dejali, da župnik ni zapisal stavka v prošnjo, ko bi ga moral, da bi očeta izpustili.
Evo, iz tega ni bilo nič. Vrnil se je po kapitulaciji Italije.
Manjkajoči stavek v prošnji, ko bi ga moral zapisati župnik, sem našla v zgodovinski knjigi “BELOGARDIZEM”, pred desetimi leti. Zapisan je na strani 402 in se glasi:
Župnik Mihael Perčič je belogardistični pisarni vaških straž na Miklošičevi cesti št. 7 v Ljubljani konec leta 1942 poslal spisek 92 interniranih pristašev Osvobodilne fronte, ki nikakor ne smejo biti izpuščeni na svobodo. Seznamu je priloženo sledeče nepodpisano spremno pismo:
“” Kadar dobite v roko prošnjo za oprostitev kakega človeka iz preserske župnije, podpisano od župnijskega urada Preserje, vrzite v koš tisto prošnjo v kateri manjka stavek:
“”Potrjujem, da imenovani ni imel nikdar nobene zveze s komunizmom.””
Župnišče je podpisovalo njihove prošnje za osvoboditev internirancev. Za kogar pa ni želelo prostosti je izpustilo domenjeni stavek, da je prošnja v Ljubljani po skrivnem dogovoru romala v koš.””
Na ta način se je duhovščina svojim faranom hinavsko kazala, da jim skuša olajšati vojno gorje, čeprav je v resnici tajno podpirala okupatorsko nasilje.
Ko se je oče vrnil iz italijanske internacije se je zaposlil pri železnici v Ljubljani. Bil je zopet Izdan, interniran še v Nemčijo. Tudi mamo in enega od starejših otrok so internirali v Nemčijo. Vsi so se k sreči vrnili, mama šele konec julija 1945. Hišo smo zgradili z zduženimi močmi. Vsi smo delali in tudi ves denar dajali za hišo.
Od vseh, pa živim samo še jaz.
Kaj bi mama dejala, na hinavšno župnika , ne vem, še dobro da ne ve. Vem samo jaz.
[/quote]
huh.., hvala za to zgodbo. Če verjamete al ne jo je kljub tragediji in težkem življenju v katerih ste živeli bilo prav prijetno prebrati…., Zakaj, sem napisal…., prijetno…, se boste vprašali.., evo zakaj..
Te SDS (ta D za moje pojme pomeni domobranska stranka, ne pa demokratska, če pa črko D prečrtaš pa dobiš odlično asociacijo, katera politika je tej stranki najbližja, oni so od demokracije tako daleč kot jst od predsednika ZDA, lahko bi pa črka D pomenila tudi diktatorska) domobrance poslušamo že 30 let, eno in isto tumbajo eno in isto non stop, kot, da bi jst ta stavek pisal do polnoči, dons…., že par let imajo na rtv-ju oddajo Pričevalci, pa jim tud to ni dost in kot, da smo jim mi rojeni v 60,70,80 tih letih krivi za to, kar se jim je in kar se je njihovim prednikom dogajalo (seveda oni mirno ignorirajo dejstvo, da so bili v tej vojni na napačni strani) nekej let po 2 s.v.
Pripadniki te stranek so ljudje brez empatije in osnovenga človeškega spoštovanja, tako kot njihov Lider. To so ljudje teme, ki jih vodi Princ teme.
V otroštvu sem imel sosede, katera najstarješe člana, starša sta bila v taborišču na Rabu, Nedaleč v soseščini je bila pa tudi družina, ki je bila bolj pri tabelih, pa se je nakako živelo.. in to v kao nedemokratični kumunistični jugi. Zdej se pa s temi s(d)s norci praktično ne da živet skup. Ali se jih moreš totalno distancirat, ali moreš biti z njimi, druge ni, ker z njimi ni možen normalen dialog.
Tako, da ne bi dolgovezil.., ta stranka je dno dna, zlo zla, to je edina resnica o teh ljudeh, ki simpatizirajo to stranko. Če bi eno izjemo našel v tej stranki, pač človeka, ki mu bi lahko rekel.., opa, poglej, poglej…, to pa je človek na mestu bi se celi stranki klanjal, tako pa ni šans, se je pač treba spustit na njihov hijenski poden nivo…
Jst se na tem forum namreč najraj zajebavam ampak v politiki pa ni zajebancije, saj vem koliko ljudi zna bit nesrečnih zaradi politike, tudi vi ste ena od njih, ni vam bilo lahko v življenju.
Jst sem pa tud neki te štale doživel in videl v svojem življenju, predvsem v njihovi vzvišenosti in na silo zadržane sovražnosti ( pač pripadnikov s(d)s stranke) v njihovi notranjosti je pa vrelo in še vre, to se pač zdej vidi na internetu, v prejšnih časih pač interneta ni bilo, zdej so pa čisto podivjali, dobesedno ampak to kar sem jst dožviel ni nič od nič proti temu kar ste vi doživeli po napisanem sodeč in kako zdaj oni pljuvajo po vseh, ki so najebali v tistih časih, če ne trobijo v isti rog kot oni…
Zato jst pravim, vsak, ki je doživel in preživel 2.s.v., pa naj bo rdeč, pa ajde tud bel (če je ostal normalen) al neutralen si zasluži spoštovanje, če ne zaradi tega, da je preživel to norojo, pa zaradi starosti.
Pa srečno PRABABI.