Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izogib davku od dobička pri prodaji stanovanja? Kako?

Izogib davku od dobička pri prodaji stanovanja? Kako?

Pri prodaji stanovanja bomo morali plačati tudi davek na dobiček(lastniki manj kot tri leta).

Ene agencije in nam kar odkrito namigujejo, da se da nardit tudi brez.
DA torej pogodbo napišeš na tako vrednost, da dobička (skorajda) ni, ostalo pa kupec plača “DRUGAČE” – na roko?

Zanima me, če kdo ve, kako izvesti tak manever, da sta zavarovana tako kupec kot prodajalec ??? (omenjali so nek depozit ostalega denarja pri notarju…)

Za kakšen avto bi se že upala narditi kaj “na roko”, pri stanovanju so pa le veliki denarji, zato prosim za čimveč nasvetov in izkušenj!

Torej, ali je kdo tukaj kupoval/prodajal tako, da so v pogodbo vpisali nižjo ceno, ostalo pa dali na roko? Koliko nižjo ceno so vpisali, da jim na davčni še ni šla v nos? (ma, vse plačujem pošteno, od vrtca naprej, da mi bo pa še tukaj država vzela 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ko sem se čist sama potrudila za nakup in prodajo, se mi zdi pa že višek)

lp katarina

ja če si ti kupil recimo za 1000 € in imaš to napisano v pogodbi

pol pa danes napišeš da si prodal za 1000€ ostalo pa ti dajo na roko
pol je to to

ker davek je samo od razlike prodajne cene ( kao od zalužka) 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

Ne se hecat.

A misliš da so na davčni budale, ki ne vejo, kako se gibljejo cene nepremičnin?

Prav oni najbolj vejo.

Lej, lahko prišparaš na ta račun ene pol mio. Pa boš mirno spala ali boš ves čas razmišljala, da ne bodo šli ravno vašega posla preverjat?

Ne vem no.

Pojdi še na kakšne forume povprašat.

Jaz kot kupec ne bi nikoli pristala na tako pogodbo (razen, če bi hotela nategn*** prodajalca). Ker če kot kupec pristaneš na tako pogodbo, imaš lahko kasneje hude probleme.

Katarina, mislim, da si dobila lep, strokoven in popoln odgovor na forumu Nepremičnine. Boljšega tu skoraj ne moreš pričakovati. Poleg tega je na istem forumu podobno vprašanje (sem te opozorila nanj), se pravi, da se da na višino tega davka nekoliko vplivat – ampak na pošten način.

Kakšne probleme?

Saj v zakonodaji (zakon o dohodnini) lepo piše, da če davčna dvomi o tržni ceni nepremičnine, potem ti pač v najslabšem primeru odmeri davek od zneska v višini kao tržne cene (piše celo v višini 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tržne cene- ne spomnim se več v katerem pravilniku, moram poiskat). Drugih sankcij nisem zasledila.

Mene bolj zanima, kako bi zadevo blo treba tehnično speljat, da bi bla zaščitena oba, prodajalec in kupec. Če se dobro poznata in si zaupata – potem ni problema, nekaj na roko in je…, in si “davčni” denar razdeliva, pa sva oba v plusu -jaz ker plačam manj davka, njemu pa lahko zato spustim ceno (ker jasno v primeru visokega davka prodajalec davek prevali na kupca).

Podobno kot pri avtih! Kdo pa še danes hodi na davčno plačevat enormni davek pri prodaji motornega vozila?!?!? Valjda gresta oba do najbližje komisijske prodajalne rabljenih vozil, komisionar vzame jurja ali dva in zadeva je legalno urejena (on plača na posel DDV).

ALi ima kdo torej kakšno izkušnje s tako prodajo stanovanja?

lp

Ti se kar zajebavaj.

Ko boš imela podpisano pogodbo za smešno nizko ceno in ti bo kupec to smešno nizko ceno tudi nakazal na račun in niti ficka več (ne na račun ne na roko), pa ne hodi sem jokat in tudi na sodišče ne, ker kupec tebi ni bo dolžan čisto nič več, kot ste napisali v pogodbo.

Mater ste eni naivni. Ne moreš verjet.

Če se dobro poznata in si zaupata, se pač dogovorita. Morebitne kasnejše posledice bo tako ali tako občutil on. Potem se lahko tudi zmeniš, kako ravnati, če ne bo šlo na davkariji skozi in ti bodo vseeno upalili davek.
Če se pa ne, pa ti misli na svojo rit – pogodbeni znesek najlažje dobiš tako, če je enak tistemu, ki bi ga rada dobila na tekoči račun.

“Če se dobro poznata in si zaupata, se pač dogovorita.”

Metuljčica, pri denarju se vse neha, če ne vse, pa ogromno.

Na forumu imaš primere, kako so nekatere forumašice izgubile denar tako, da so jih nategnili kar lepo njihovi prijatelji. It na lepe oči pri prodaji hiše je nepopisna neumnost.

Katarina, zakaj se ti pa tako mudi s prodajo hiše? Tri leta so nikakva doba, cene nepremičnin pa samo rastejo večinoma povsod po Sloveniji.

A se ni zdaj to obdobje podaljšalo na 6 let? Se motim?

Hvala, metuljčica,

sem opazila tvoj post na tistem forumu, ja. Žal pri nas ni investicij… in teh reči, tako da takšni načini zniževanja dobička ne pridejo v poštev.

Ma,vprašala sem samo za izkušnje, glede na to, da je ta forum zelo frekventen in glede na to, da neko varianto z depozitom pri notarju omenjajo tudi dilerji…, sem si rekla, da ni vrag, da se ne bi tu našel kdo od teh, ki so tako naredili (saj ne rabijo pustiti naslova in telefona :))) in vse je le hipotetično….)

Ker sem pa po duši cvikač, je seveda še vedno daleč najbolj verjetno to, da bomo vse lepo tiho plačali kot vedno, čeprav se nam potem vsi daleč okoli posmehujejo (kot v primeru plačil vrtca… rada bi že enkrat videla, da bi kakšnega od tistih kdaj davčna zgrabila, ko se vsem na očeh šopirijo z imetjem, vrtec pa zastonj….—- davčna tu na župi priplavala ali namerno miži????)

lp

Janis,

ni hiša, je samo malo stanovanje, rodili smo pa še dvojčke…. nimamo se več kam dat.

Kakšne probleme??

Recimo, da mora kupec zaradi nepredvidljivih vzrokov (npr. smrt v družini) hitro prodati stanovanje. Ker je iz pogodbe razvidno, da ga je kupil zelo poceni, bo seveda plačal toliko višji davek ali pa tako kot ti, iskal kupca, ki bo pristal na tako mahinacijo.

Vem, da je prijateljica odprla podjetje samo v ta namen, da je potem plačala dosti nižji davek. Mogoče bi razmišljala kaj v tej smeri?

Ja to pa ja, jasno. Ta riziko pa vedno obstaja. Saj ga ne bi silili ali ustrahovali!!!!! kupec bi šel jasno v to samo, če bi hotel, v primeru plačevanja davka bi bila pač cena stanovanja toliko višja.

Koliko pa pričakuješ kapitalskega dobička, če ni skrivnost?

Ali je sploh vredno sekirancije?

Drugače pa kazni ni. Če boste premalo napisali, bo davčna rekla, da to ne gre in bodo oni določili vrednost. Vendar na njihovo oceno potem ni pritožbe. Lahko te še bolj opilijo.

Še to. Ni dovolj, da si lastnik več kot tri leta, ampak moraš biti na tem naslovu stalno prijavljen zadnja tri leta.
Če si pa samo lastnik, je pa lestvica. Dokončno si oproščen davka po 20 letih.

Janis, sem v bistvu samo ponovila Katarinine besede…

Smo naredili točno to! Jaz sem bil kupec in je prodajalec to zahteval.

1. Plačaš aro
2. “Razlika” v gotovini, se deponira pri notarju. O tem se napiše pogodba … da, ko bo vse z prodajo urejeno … denar nakazan … se deponiran denar izroči prodajalcu. To pogodbo napiše notar in tam tudi deponiraš denar. Pogodba sicer stane 25 kSIT in deponiranje denarja nekaj nad 3 milijone, je bilo okoli 85 kSIT.
Notar sicer ve, da gre za davčno utajo, vendar ga veže molčečnost in tudi lepo zaluži.
3. Skleneš pogodbo o prodaji stanovanja, za nižjo vrednost in to je to. In ko je denar nakazan in pogodba o prodaji podpisana, se sprosti še deponiran denar.

Pri meni je prodajalec vseeno prijavil 0.5 milijona dobička in od tega plačal davek. Ker ni dobro, da davčno upravo, po domače “jebeš v glavo”, ker ti lahko pošljejo cenilca, ki pove, koliko je vredno stanovanje.
Problem se lahko pojavi tudi pri banki, ki kupcu odmeri kredit od tiste cene, ki je napisana na pogodbi o prodaji in je nižja.

Je že več kot leto od tega … ni blo problemov. Prihranek pa je bil “na uč” okoli 800 kSIT.

LP KUTI

KOLIKO JE STALO PA DEPONIRANJE DENARJA PRI NOTARJU?

tudi pri nas je bilo tako kot pri KUTI, le da smo vse uredili/deponirali pri nepremičninski agenciji, kjer smo urejali tudi vse ostalo v zvezi sprodajo…v enem primeru smo bili kupci, v drugem prodajalci
obakrat smo gledali, da smo/so za znesek dobili dovolj kredita

A je to res?

Prvič slišim.

Res!

Glej Zakon o dohodnini (ZDoh-2), predvsem člena 96 in 132

lp

Ej,KUTI, in “mi tudi” , najlepša hvala!

Končno dva, ki sta prišla na dan s konkretnim odgovorom!

Še tole, če se mogoče še spomnita: a je bila vaša pogodbena cena že “na uč” očitno prenizka, ali je bila “tam nekje…” kar verjetna…. Tudi jaz bi seveda prijavila en malček dobička, da potešim državo lakotnico, ne bi pa rada po nepotrebnem razmetavala, hehe, saj razumeš…

lp katarina

New Report

Close