izolacija hiše
tole tudi mene zanima-imamo hišo staro več kot 100l-sicer pred 12 leti obnovljena samo brez izolacije-debele stene.Kjer koli sprašujem kaj se lahko zgodi v primeru izolacije kamnitih sten z vlago,mi noben ne zna povedat-ker sedaj ni neke vlage-malo solitra tu in tam.
eni pravijo da bo vlaga na noter udarla,če damo stiropor-res ne vem-je prevelika investicija da bi šel kar tako na blef.mi smo že razmišljal da bi sobo po sobo znotraj izoliral-pametnega nasveta pa še nisem dobila.
Če boste kaj izvedeli bi res prosila za nasvet.
no približno na istem s pridobljenimi informacijami do sedaj…res, so mi priporočili open stiropor – z luknjami, 15 cm ( menda lahko celo za subvencijo zaprosim? ), nasvet semd obila tudi za volno 12 cm.
odprla sem ( po nasvetu enega zgoraj ) na forumu gradimo enako vprašanje, lahko spremljaš odgovore.
Moja kmetija stara “samo” 200 let, prav tako debeli zidovi. Samo fasade ne – sem poklicala fasaderja, ki tudi strokovno restavrira stare objekte in je rekel, da kdor mi bo svetoval izolacijo, me hoče nategnit.
Jaz moram najprej rešit nekaj z gospodarskim poslopjem, potem pride na vrsto še hiša, da bo zaključena enota, ne neka flikarija.
Kontaktiraj Katarino Žarki, tukaj uporablja nick katarina73, ona se poklicno ukvarja s tem in je obnovila svojo staro hišo.
Zunanja izolacija ni noben problem glede vlage ampak nepravilno izvedena hidroizolacija in notranji ometi…
Obvezno bo treba hidroizolirat tla + xps + folija + tlaki, z zunanje strani pa hidoizolacija čim nižje pod teren in do nekje 50 cm višine bajte….
Nimam odgovora le vprašanje sebi in morda drugim. 70 CM debele kamnite stene. Zame to ni običajni zid, zato se sprašujem je potrebno, je škodljivo….? Nimam razlage, nimam komentarja.
Pri starih hišah, ki so grajene še iz kamna oziroma hiše, ki nimajo horizontalene hidroizolacije je vlaga v zidovih prisotna. Vlaga se rešuje ponavadi z vgradnjo hidroizolacije, v večini primerov se rešuje z sanirnimi ometi. Na sanirni omet se daje najbolj paroprepustene fasadne barve na zunanji strani. Na notranjih stenah se daje notranje barve z visoko paroprepustnostjo.
Obstaja tudi možnost z notranjo izolacijo ampak so potem problemi s toplotnimi mostovi in kondenzom…spet vprašanje glede nižjih stroškov ogrevanja…
Še ena pomembna stvar: če boste menjali še okna, je še večja verjetnost kondenza, če hidroizolacija ne bo pravilno izvedena….
Obstajajo tudi tehnike navrtavanja sten 20-30 cm nad tlemi in polnjenje z izolacijo ampak glede tega se je pa treba orenk pozanimat…
okna so že zamenjana in zaenkrat ni nobenih problemov kar se kondenza tiče…
ne vem, res sem malo v dilemi, ker na koncu si rečem bo pač ena bukev več padla…samo zmeraj starejša bom in…tralalala…
vilid, gotovo je debelina zidu že samo po sebi izolator, pa vseeno, računam, da bom fasado delala samo enkrat in, ja, raje se še malo stegnem z evri kot da popravljam.
medtem sem, za tiste, ki jih tudi zanima, govorila z gospo, ki ima približno enako hišo in jo je obložila z open stiroporjem pred petimi leti. Trdi, da je poraba kuriva bistveno manjša in da težav s kondenzom še ni opazila.