Izpadanje las – nasveti in pomoč
V zadnjih mesecih mi je izpadla enormna količina las. Po opravljenih preiskavah je zdravnica ugotovila, da imam le 7.2 feritina in mi je predpisala jemanje Tardyferona. Sedaj jemljem Tardyferon že 1 mesec, a stanje ni boljše. Ta teden grem na ponoven hemogram, opravila pa bom tudi hormonske preiskave. Tisti, ki so vam tako konkretno izpadali lasje, kako ste jih popravili? Kakršen koli nasvet bi mi prišel prav? Vitamini? Kakšni izdelki? Sem res obupana.
En mesec sicer ni dovolj, da bi se poznal učinek Tardyferona, ampak je vseeno super, da greš na ponovni hemogram in hormonske preiskave. Poleg železa lahko pri rasti las pomagajo tudi kolagen, recimo Procollagen, da se spodbuja rast las in izboljšujejo njihovo strukturo. Biotin (B7) je znan kot vitamin za lase in pomaga pri njihovi krepitvi, medtem ko sta cink in selen ključna za zdrave lase in preprečujeta njihovo izpadanje. Poleg tega poskusi zmanjšati tudi stres (če je možno) in uživaj dovolj beljakovin. Morda bi ti koristil tudi nežen šampon brez sulfatov – mislim, da ima Balea enega.
Zdravniško si že na pravi poti, ampak meni je, ko so mi pred leti kot nori izpadali lasje po koroni, poleg tega pomagalo še nekaj dodatnih stvari: vsak dan sem si lasišče masirala z leseno krtačo ali prsti (5–10 min), da se izboljša prekrvavitev. Šampon sem zamenjala za nežnejšega – brez sulfatov in z biotinom (Balea ima dobrega). Enkrat na teden sem si delala masko z rožmarinovim oljem (par kapljic v nosilnem olju, pustim 30 min). Poleg tega sem začela po priporočilu frizerke redno jemati še Procollagen. Tudi izogibanje visokemu čopu, toploti in agresivnemu česanju je pomembno. Vem, da traja, ampak se da obrniti.
Jaz sem imela podobno težavo .Najprej sem menjala šampon kupila naravnega,obvezna uporaba rožmarinove vode ,ki mi je zelo pomagala ,čeprav sem mislila drugače ,da je to samo še en produkt za prodajo kot vse ostalo ,no pri meni se je izkazala kot dobra pomoč pri odpravi teh nevšečnosti.Je za poskusit nimaš kaj izgubit.
Binaina, 23.03.2025 ob 18:00
Jaz sem imela podobno težavo .Najprej sem menjala šampon kupila naravnega,obvezna uporaba rožmarinove vode ,ki mi je zelo pomagala ,čeprav sem mislila drugače ,da je to samo še en produkt za prodajo kot vse ostalo ,no pri meni se je izkazala kot dobra pomoč pri odpravi teh nevšečnosti.Je za poskusit nimaš kaj izgubit.
kakšno rožmarinovo vodo uporabljate, kakšen šampon, ali sperete lase z rožmarinovo vodo po šamponiranju, ali balzam uporabljate?
Torej imaš pomanjkanje železa in dobila si tablete za zdravljenje anemije.
Nič nisi napisala, koliko si stara in ali si že v menopavzi. V tem primeru ti železo ne bo pomagalo, ampak ti bodo pomagalo le nadomestno hormonsko zdravljenje.
V vsakem primeru pa rezultatov ne moreš pričakovati v enem mesecu, bo treba počakati nekje pol leta – glej cikluse rasti las, v kolikor niso lasni mešički že fuč, seveda.
Moja frizerka mi je povedala, da je od covida dalje čedalje več MLADIH, ki imajo redke oz. tanke lase, sicer je pa znano da večkrat ko si okužen (čeprav je covid zdaj podoben prehladu), več posledic imaš. Prej je veljalo, da ženske začnejo izgubljati lase v menopavzi, zdaj se jim tanjšajo in izpadajo že mladim.
Lahko ti povem iz izkušenj, ko sem še delala v frizerstvu … Večina žensk uporablja napačne šampone, bodisi premočne ali tiste s silikonom, ki ti jih čisto oteži. Recimo Head & Shoulders je ful agresiven, vsebuje sulfate in lahko draži lasišče, ampak ga vsaka druga uporablja. Ful pomaga, če preklopiš na kaj bolj nežnega, npr. La Roche-Posay Kerium Extra Gentle, ki je brez sulfatov in bolj prijazen lasišču. Izogibati se moraš pa seveda silikonom, ker čeprav ti naredi lepe gladke lase, ti jih zamasti in oteži. Dodaš lahko še masažo z rožmarinovim oljem za boljšo prekrvavitev preden si lase umiješ. Nekaterim pomaga tudi tale Procollagen, ki ga je ena omenjala pred mano. Aja pa še to, zdaj ko ti toliko odpadajo se raje ne barvaj in ne uporabljaj likalnika ali kodralnika.