Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti izpis zavarovanj

izpis zavarovanj

Spoštovani!
Na izpisu zavarovanj iz ZPIZ-a imam za določeno obdobje napisano: ure zav.: 36 in ure polni: 36
Kaj to pomeni? Kolikor vidim je to veljalo 3 mesece.
To se nanaša na obdobje že nekaj let nazaj. Ker sem vedno delala po 40 ur in tudi za druga obdobja je pri urah zav. in ure polni napisano 40, me zanima, ali je bilo mogoče to na nek način goljufija in kaj lahko storim oz. kaj lahko stori delodajalec ker je bilo to že več let nazaj?
Hvala.
Lep pozdrav.

Spoštovani,

kot izhaja iz vašega opisa, se podatki iz matične evidence zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za določeno obdobje, ne ujemajo z dejanskim stanjem. Navajate, da ste ves čas delali s polnim delovnim časom 40 na teden, za obdobje treh mesecev pa se na izpisu zavarovanj navaja podatek o 36 urnem (polnem) delovnem času.

Glede na navedeno, vsekakor preverite pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pravilnost podatkov za predmetno obdobje in kaj je bila podlaga za takšen vpis, torej na podlagi kakšnih listin/podatkov, se je tak vpis izvršil. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete tudi na delodajalca, pri katerem ste bili zaposleni v predmetnem obdobju.

Na podlagi ugotovitev se bodo lahko podatki v matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja popravili, v kolikor bo ugotovljeno, da gre za napako oziroma napačen vpis. Ker je pomembno, da so podatki v matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja pravilni, pri ZPIZ-u vsekakor preverite pravilnost takšnih podatkov.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Spoštovani!

Za vaš odgovor se vam res lepo zahvaljujem.
Na ZPIZ-u se bom pozanimala zakaj je takšen vpis.

Me pa zanima (če se bo izkazalo da je treba to popraviti) ali se lahko to popravi za 11 let za nazaj, poleg tega so se tudi zamenjale nekatere osebe v vodstvu podjetja – delodajalca?

Hvala.
Lep pozdrav.

Spoštovani,

v skladu z Zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti mora delodajalec podatke iz evidence o zaposlenih delavcih, evidence o stroških dela in evidence o izrabi delovnega časa, hraniti trajno. Glede na navedeno, sprememba v vodstvu delodajalca ne bi smela imeti vpliva, saj se morajo omenjeni podatki hraniti. V kolikor se v postopku pri ZPIZ ugotovi, da gre za pomoto oziroma napako, pa se lahko podatki popravijo tudi za 11 let nazaj.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Spoštovani!

Od ZPIZ-a sem prejela odg. da sem bila v določenem obdobju vključena v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom 36 ur na teden. Videla sem tudi kopijo prijave (obrazec M-1), kjer vidim, da je napisan delovni čas 36, ni pa nikjer napisanega razloga.
Kaj lahko sedaj sploh zahtevam od delodajalca?
Mogoče kakšen nasvet kaj naj naredim oz. kakšne imam pravice v zvezi s tem?

Res najlepša hvala za odgovore.

Lep pozdrav.

Joži

Spoštovani,

najbolje je, da pri delodajalcu preverite, kaj je bil razlog za to, da imate določeno obdobje evidentirano polni delovni čas v obsegu 36 ur tedensko. Obrnite se na kadrovsko službo oziroma pristojno osebo delodajalca, delodajalec mora imeti takšne podatke in vam mora ustrezno pojasniti, zakaj je na ZPIZ javil takšen podatek.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close