izpit ZUP
Pozdravljena,
sem ga delala. na pisnem delu dobiš nekaj vprašanj in za napisat ai odločbo, sklep……..
Pisni del: sestavlajo trije člani komisije. Nanaša se na področje kjer si zaposlena, oziroma smer ki si jo zaključila.
Sklep: izpit zelo zahteven. jaz sem ga naredila v prvo. Je pa veliko odvisno od sreče in članov komisije. Jaz sem imela znanje in veliko sreče s komisijo.
Baje jih veliko ponavlja.
Jaz sem bila samoplačnik, nisem obiskovala nobenega pripravljalnega tečaja, že vrsto let ne delam na področju za katerega sem se usposabljala, doma imam družino in službo, ki ima neurejene delovne pogoje in urnik. Nekako mi je uspelo v 14- dneh osvojiti snov.
Sem pa mislila, da bo z opravljenim ZUP- om lažje do službe. pa ni če nimaš VIP. Še vedno sem namreč tam, kjer sem bila.
Veliko sreče!
Pa še kako je pomembno poznavanje, predvsem procesnih določil samega Zup, da ne govorim o materialnem predpisu, na katerega se nanaša konkretna zadeva, da sploh ne omenjam Nomotehnična pravila, ki so danes v državni upravi alfa in omega. Vrtni red citiranja procesnih določil , nato materialnih določb in včasih še navedbo nekih določil, ki jih citiraš podrejeno, kao.. v povezavi z……Joj sej te nočem strašit, a sem že stara pravnica in poznam vse cake….. Zato sem ti v uvodu rekla, dej mir tu na MOn in uči se iz primerov in teorijo.
Pa še kako je pomembno poznavanje, predvsem procesnih določil samega Zup, da ne govorim o materialnem predpisu, na katerega se nanaša konkretna zadeva, da sploh ne omenjam Nomotehnična pravila, ki so danes v državni upravi alfa in omega. Vrtni red citiranja procesnih določil , nato materialnih določb in včasih še navedbo nekih določil, ki jih citiraš podrejeno, kao.. v povezavi z……Joj sej te nočem strašit, a sem že stara pravnica in poznam vse cake….. Zato sem ti v uvodu rekla, dej mir tu na MOn in uči se iz primerov in teorijo.[/quote]
Se ti pozabila povedat, da je Nomotehnična pravila sprejela Upravna akademija, kot neformala navodila. a so v praksi postala, kao zakon, v vseh državnih organih. Komisija išče tudi cakice….
Kako za boga tako komplicirate pri zupu, ki se ga nadudlaš preko in počez v enem tednu.
A med vami nihče ni delal strokovnega ali pravnega, ko se ti od metrske skladovnice zakonov + metrske skladovnice razlage skoraj zrola.
Avtorica, jaz nisem hodila na predavanja (sicer smo imeli zakon o upravnem postopku že predmet na faksu), 4 dni prej sem pregledala vse prosojnice, prebrala literaturo, ki jo dobiš na netu (neka skripta), rešila 4poskusne teste in nardila takoj.
Oni ti dajo nek primer, ti pa moraš vedeti kaj napisati. Ali odločbo ali sklep.
Zakonov ti ni treba poznati, moraš pa vedeti, kje zakon najti, če ga rabiš.
Se pa več ne spomnim podrobnosti, ker je od tega že nekaj let.[/quote]
Hehehehe…..če bi bla član komisije bi ti dala, na podlagi tvojih nasvetov, zagotovo -1. Prdstavljaj si, da prideš k avtomehaniku in ti ne dela avtomatsko odpiranje šip. No sej avtomehanik ne rabi vedet nič o elektroniki, važn je, da da ti pove, al je avto za na odpad al pa se ga da mogoče poravt’???????
Oni ti dajo nek primer, ti pa moraš vedeti kaj napisati. Ali odločbo ali sklep.
Zakonov ti ni treba poznati, moraš pa vedeti, kje zakon najti, če ga rabiš.
Se pa več ne spomnim podrobnosti, ker je od tega že nekaj let.[/quote]
Hehehehe…..če bi bla član komisije bi ti dala, na podlagi tvojih nasvetov, zagotovo -1. Prdstavljaj si, da prideš k avtomehaniku in ti ne dela avtomatsko odpiranje šip. No sej avtomehanik ne rabi vedet nič o elektroniki, važn je, da da ti pove, al je avto za na odpad al pa se ga da mogoče poravt’???????[/quote]
Ne kompliciraj.
Osnove ZUP-a se naučiš, zakonov pa ne rabiš vedeti na pamet. Kdo pa ve vse zakone na pamet ?
Hehehehe…..če bi bla član komisije bi ti dala, na podlagi tvojih nasvetov, zagotovo -1. Prdstavljaj si, da prideš k avtomehaniku in ti ne dela avtomatsko odpiranje šip. No sej avtomehanik ne rabi vedet nič o elektroniki, važn je, da da ti pove, al je avto za na odpad al pa se ga da mogoče poravt’???????[/quote]
Ne kompliciraj.
Osnove ZUP-a se naučiš, zakonov pa ne rabiš vedeti na pamet. Kdo pa ve vse zakone na pamet ?[/quote]
Reši pritožbo azilanta, če ne veš nič o zakonih o tujcih in azilantih. Sam zup nima odgovora za temeljni problem, Je zgolj procesni zakon. Ali napr. reši pritožbo na gradbeno dovoljenje…..Nobenga zakona ne rabiš vedet na pamet, morš ga znat uporabit.
Če kdo potrebujete mi lahko pišete na el naslov zlunca.100@gmail.com pa pošlem kar mi prav prišlo za izpit glede teorije(brezplačno).
Nekomu ki želi, pa lahko prodam vzorce vaj s komentarji, predavateljice, kjer so vsi vzorci,ki pridejo na voljo na pisnem preizkusu(primeri odločb, sklepov, vlog,vabil, zapisnikov). Priblizno 60strani vsega.
Lp