izplačanje dividend v primeru dedovanja
Sem edini dedič po svojem pokojnem stricu. Umrl je 9 let nazaj, prišlo je do tožbe zaradi izpodbijanja oporoke, tako da je bila tožba rešena šele nedavno, sklep o dedovanju je izdan tri mesece nazaj.
Stric je bil upravičen še do dividend od svoje smrti dalje. Ko sem jih z dopisom zahtevala, priložila sem pravnomočen sklep o dedovanju, so mi sporočili, da so zapadle, ker jih lahko zahtevaš v roku pet let. Torej zapadle naj bi tiste, od katerih je že pet let.
Meni pa ni nič jasno. Saj jih prej nisem mogla zahtevati, glede na to, da pravno še nisem bila dedinja? Sem pogledala zakon o dedovanju in notri piše, da lahko zahtevaš svojo dediščino (in te dividende so vpisane v sklepu o dedovanju) še deset let po razglasitvi oporoke.
Ali razmišljam pravilno in so mi na podlagi tega člena dolžni izplačati dividende? Rok zastaranja 5 let velja namreč le če posebni zakon ne določa drugače. Tukaj mislim, da zakon o dedovanju določa drugače.
Sem upravičena do dividend?
Nisem pravnik zato ni nujno, da je nasvet ustrezen. Nekdo je vložil tožbo, da je izpodbijal oporoko in kot razumem po devetih letih ni dosegel izpodboja. Če je to tako, bi jaz v vsakem primeru zahteval, kar vam uradno pripada. Vam je bilo s tožbo preprečeno, da bi dobivali dividende, ki vam pripadajo po oporoki. V kolikor res (ne vem) ne morete zahtevati od ustanove katere delnice imate, predlagam, da zahtevate to od tožitelja, v kolikor niste zamudili roka. Ostane vam samo pravna pot.