Izplačilo deleža, tožba
Pozdravljeni,
Zelo bom vesela, če mi boste lahko pomagali z vašim nasvetom in sicer me zanima sledeče:
Po pokojni teti sem podedovala stanovanje katerega sem večinska lastnica, solastnik pa je tudi stric. v stanovanju ne živim, prav tako ne stric, stroške in vse povezano s stanovanjem plačujem jaz.
Nad stricem ima roko CSD, kar pomeni, da po njegovi smrti pripada njegov delež državi saj je prejemnik denarne socialne pomoči.zanima me kaj se bo zgodilo po njegovi smrti, bo potrebno prodati stanovanje ali se je možno dogovoriti za obročno odplačilo njegovega deleža.? Trenutno namreč nimam denarja, da bi ga izplačala.
Potem pa me zanima še nekaj:
Mož je vzel za sestro in svaka kredit, pogodbe ni bilo, ker kredita nista odpalčevala mož pa je ostal brez službe je zahteval s tožbo izplačilo deleža hiše katere solastnik je bil. sestri in mama so se na sodišču izgovarjale, da so bolane, brez službe, denarja …Kar je zapisano v zapisniku iz naroka. Vmes pa je tudi že banka ukrepala in dala možev delež na dražbo, kupcev seveda ni bilo, na zadnji dražbi z najnižjo ceno pa se je pojavila sestra in kupila delež od moža in to ravno ta sestra, ki je pred nekaj meseci pred dražbo trdila, da nima denarja….
Od tega je minilo pet let , zaniam me ali je možno, da bi mož vložil tožbo glede njene izjave par mesecv pred dražbo in samega nakupa na dražbi za najnižjo ceno, ter iztožil razliko, ki bi mu jo morali izplačati že ko jih je tožil. Za tožbo pa se je odločil ravno zaradi tega da bi poplačal kredit ki ga je vzel za sestro in svaka.
Zelo očitno je da so na te karte igrali že od začetka da ga izigrajo do konca.
Iskrena hvala za pomoč in odgovor
Spoštovani!
V primeru prejemanja socialne pomoči postane Republika Slovenija upnik v zapuščinskem postopku. Ali se bo vračalo z nepremičnino ali v denarju je odvisno od dogovora med dediči in Republiko Slovenijo. Če dediči povrnejo vrednost dane pomoči dedujejo celotno zapustnikovo premoženje.
Predvidevam, da je prišlo do posojilne pogodbe s katero se je vaš mož zavezal izročiti določen denarni znesek, svak in sestra pa sta se zavezala, da mu bosta po določenem času vrnila enak znesek denarja. Terjatve ugotovljene pred sodiščem zastarajo v 10 letih. Zaradi kompleksnega razmerja, bi bil nujen vpogled v dokumentacijo, zato vam priporočamo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.