izposoja od znanca?
Spoštovani
Zanima me kakšna bi bila sprejemljiva obrestna mera pri izposoji denarja od znanca (v višini 50.000€ za dobo 5 let), da bi bili vsi zadovoljni, oz. vsi na boljšem kot da si izposojamo, oz. varčujemo na banki…torej jaz da bi bil na boljšem od kredita iz banke (=nižja OM) in da bi bil na boljšem tudi znanec, ki bi sicer dobival obresti od banke (=pri meni višje)….
Upam, da sem bil dobvolj jasen…
Hvala
To ni tako enostavno. Banka pri kreditu obresti ne računa enostavno ves čas enako na celotno glavnico. Saj se tudi glavnica ves čas spreminja. Pri depozitu so obresti pa na kpl. znesek. Če se zmenite okoli 200 EUR na mesec, s tem, da ste ves čas dolžni kpl. glavnico, ki jo vrnete na koncu je po mojem mnenju nekako realno. Toliko približno bi on dobil na banki, če bi vezel. S tem ga vi preplačate 12.000 EUR. Pri banki bi vas prišel mesečni obrok pod 1.000 EUR. Preplačali bi ga manj kot 10.000 EUR, vendar potrebujete ustrezno plačilno sposobnost in dobro zavarovanje.
Ne verjamem, da vam bi nekdo kar tako posojal denar “znancem”.
Obstaja sicer možnost, da je skrajno naiven. Vendar taki ponavadi nimajo denarja.
Bolj je verjetno, da ve kaj dela. V tem primeru bo hotel visoke obresti, pa tudi za “izterjavo” v primeru neplačevanje bo poskrbel bolj učinkovito kot to dela banka.
Znesek obroka na banki pa si tako lahko izračunate po internetu. Za NKBM:
Znesek kredita: 50.000,00 EUR (11.982.000,00 SIT)
Mesečna obveznost: 1.012,62 EUR (242.664,26 SIT)
Število obrokov: 60
Stroški odobritve: 125,00 EUR (29.955,00 SIT)
Stroški odplačevanja: 0,00 EUR (0,00 SIT)
Efektivna obrestna mera: 8,36 %