Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izpoved zaposlene v slovenskem McDonalds’u

Izpoved zaposlene v slovenskem McDonalds’u

Jaz trenutno že sedmi mesec delam v McJobu in vam moram priznat nekaj stvari..
Glede na to, da nismo podpisali nobene pogodbe o varovanju službenih
skrivnosti, tale sestavek ne bi smel dvigniti preveč prahu (pa tud če
me odpustijo mi je popolnoma vseeno, saj mi delo tako ali tako ne odgovorja):

– Solata

Ne jejte solate, ampak res nikoli. Ta stvarca stoji v hladilniku po
nekaj dni, čeprav je narejena veljavna samo 4 ure. Ja sej piše na
embalaži, da je veljavna nevem recimo do 11h. In ko ob 11h ta stvarca
poteče je ne vržejo stran, niti ne preložijo v drugo plastično
embalažo, pač pa vzamejo v roke neko gobico in uro
dobeserno zdrgnejo dol ter čezenj napišejo novo uro (v tem primeru 15).
Včasih smo številke brisali z alkoholom, pa so ugotovili da je stvar predraga.
Drug način menjave ure pa je, da iz 1 enostavno potegnejo še eno
črtico dobijo 4 in tako solatka postane veljavna do 14h. Kaj se zgodi
ob 14h?? niš iz 4 naredijo z rahlo potezo 8 in dobimo solato ki je
veljavna do 18. To je ves čar.

– Pite

Že sam podatek, da se te sladke stvarce cvrejo v olju celih 7 minut bi
moral vsako gospodično in gospodiča, ki vsaj malo da na svojo postavco
odvrniti od zavžitja te sladice dobesedno prepojene z maščobo. Ampak
to seveda ni vse.
Pite so veljavne uro in 30 minut. Recimo da jih spečemo ob 8.30 torej
so veljavne do 10h. Ob tej uri pa jih seveda ne zavržemo paš pa zravn
10tke napišemo 55 in tako so veljavne če celo uro dlje. Nakar ponovno
pit ne zavržemo ampak jim samo zamenjamo ovitek in dobimo pite, ki so
veljavne cele 4 ure, ponavadi še kako uro dlje.

– Sendviči (taki in drugačni seveda)

Se izdeljujejo po najkvalitetnejši poti brez dodatka maščobe. Ja se,
in tudi hranjeni so na primerni temperaturi, njihova veljavnost pa je celih 10 minut.
In če je res super gneča se celo prodajo v desetih minutah, drugače
jim pa bolj slabo kaže. Seveda je čas, ki ga odstojijo pripravljeni čakajoč na
gosta da jih bo zavžil odvisen od Mgr-ja, ki takrat vodi restavracijo.
Nekateri so zelo natančni in zahtevajo, da se sendvič po kaki uri
odstrani in zavrže, spet drugi ga pustijo stati v kontroli (mesto,
kjer se sendviči hranijo) do prodaje le tega.
Nasvet: če želite imeti pripravljen popolnoma svež sendviš, ga
naročite brez nečesa (recimo BigMca brez kumar). Že res da boste nanj
čakali minutko največ dve, bo pa zato vsaj svež.

Kar pa se tiče pleskavic. Že res, da so pripravljene brez dodane
maščobe, ampak če bi vi videli koliko maščobe se iz vsake pleskavice
odcedi, bi vam bilo jasno zakaj jih tako pripravljajo. Mene so
poskušali preprišati, da to ni maščoba, pač pa sok, ki izteče iz
pečenega mesa. In zaenkrat še prav dobro vem, da bi vsak sok na
plošči, ki je segreta na nekaj čez 70°C lepo po hitrem postopku
izparel.
Pa ne izpari…

– Pijača

Najbolj me moti da zravn menuja ne moreš naročiti navadne
ustekleničene vode, čaja, kave ali pa shaka. Seveda so se že
izboljšali s tem da lahko zravn menuja naročite pomarančni sok (vsaj
nekaj). Cenovno mora podjetje McDonalds odšteti za 0,5l Cocacole, 0,5l
kozarec, plastični pokrovček in slamico borih 13 tolarejv; nas navadne
smrtnike pa celotna stvar stane nekaj čez 300 tolarjev (!?).

– Pomfri ali Pommes frittes

Jed že sama po sebi ni nevem kako zdrava, če pa temu dodamo še nekaj deset
minut čakanja na stranko in sol (s katero niti podrazno ne varčujejo) dobimo
še toliko bolj ne zdrav obrok. Sam pomfri pa niti ni tako slaba
zadeva, vendar sugestivna prodaja v McDonadsovih restavracijah vse
skupaj poslabša.
Vsak prodajalec vam do zraven kupljenega ponudil vrsto pridlog od
McNuggets omakic do ketchup-a in majoneze; kar nakoncu skupaj nanese
kak tolar in marsikako kalorijo (od)več.

Priloge so v vseh sosednih državah brezplačne, pri nas pa zanje
odštejete 40 tolarjev.

– Sladice

Donat – če ne dobite včerajšnega potem je več kot samo užiten. Še prav dober je.

Sladoledi – brez pripomb, saj tudi sama po njih posežem najraje.

To bi bilo za enkrat vse. Pa dober tek…

——–

Sem kot študentka delala v kuhinji ene izmed uglednih restavracij v MB in na podlagi prebranega ugotovila, da imajo pri McDonaldsu še vseeno malo bolj kvalitetno in svežo hrano.

lp,

N.

Mani je njamsi…. ma zdej itak hujšam… 🙂

Ma dej, če bi solata stala ne vem kok dni, ne bi bla tko okusna in sveža….Že doskrat sem pa vidla, da so jo pripravli(premiere solato) takrat ko jo je kdo naroču, tko da….Kr neki no…..

citat: “Mene so poskušali preprišati, da to ni maščoba, pač pa sok, ki izteče iz
pečenega mesa. In zaenkrat še prav dobro vem, da bi vsak sok na
plošči, ki je segreta na nekaj čez 70°C lepo po hitrem postopku
izparel.
Pa ne izpari…”

Ali ni potrebno za spremembo agregatnega stanja temperatura 100°C?

Meni se na nek način zdi ta zgodba dokaj čudna. V McDonaldsu jem sicer zelo redko, ampak če vzamem nekaj trditev pod drobnogled in jih primerjam z restavracijami.

Solata – v hladilniku nikakor ne zdrži po več dni, saj postane že po dnevu ovela, neokusna, gnila, spremeni barvo….Zagotovo bi se občutilo in videlo, če bi bila stara po več dni. Ta trditev je popolnoma neresnična že po definiciji.
Kako to izgleda v restavracijah – solate so res dnevno sveže. Vsako jutro dostavijo. Kuharski pomočniki jo pripravljajo, zmešajo, začinijo in nabašejo v posodico kar z roko. V gneči se nihče ne sekira za čistočo.

Pite – skoraj zmeraj je postrežena vroča (to je edino, kar pogosto jem), sicer pa tudi po nekaj urah stanja še ni katastrofa. V nobeni, še tako ugledni restavraciji, ne dobiš vsako uro svežega peciva.
V restavracijah ponavadi odtajajo biskvit kar v mikrovalovki, saj je pečen v naprej. V skrinji je tako dolgo, dokler je še po okusu užitno. Zraven bisvita pač dodajo še svežo smetano in malo odtaljenega sadja….Podobno je z gibanicami…

Sendviči – ta ženska, ki je to sestavila, očitno doma zelo redko kuha. Kje je pa videla pleskavico nemastno? Valjda, da steče maščoba – saj gre za meso.
V restavracijah je meso, pleskavica…popolnoma enako mastno, kot v restavracijah s hitro prehrano, prav tako enako postano. Včasih je bilo kakšno meso tudi večkrat zamrznjeno, tudi ribe.

Pijače – saj vsi vemo, da služijo gostinci na pijačah. Saj to je njihov osnovni posel.

Pomfri – kateri pa je sploh zdrav?

Zakaj se je sploh kdaj zaposlila v McDonaldsu? Ali je bila res kdaj tako naivna, da je mislila, da je njihov hamburger, pomfri, (ocvrta) pita kaj bolj zdrava?

Pa še nekaj bom dodala glede restavracij:

Juhe se kuhajo enkrat dnevno. Včasih se rezanci uporabijo večkrat, če jih kdo preveč “pusti” – to je predvsem pogosta praksa, ko gre za večje skupine. Dekoracija na krožniku se uporablja tako dolgo, dokler ni že pošteno zdelana. Pražen krompir, riž – redko dnevno sveža. Včasih je riž že zasmrdel v hladilniku, vendar se da stranke lepo obrniti. Malo nasmeha, kakšna porcija zastonj in so zamere pozabljene. Pa še bi lahko naštevala svinjarije, ki se dogajajo v kuhinjah restavracij.
Saj pravim, na podlagi napisanega, raje v McDonalds, kot v restavracije.

lp,

N.

Če nisi delala v MC potem tega ne veš. Resnica je kar se tiče pit in solate. Sem sama delala in vem, da je temu tako.

Zelo malokdaj tja zaidem (kakšne 3x na leto).

Sem pa ene 2x dobila dolgo stoječ hamburger, tako da sem kasneje ubrala taktiko in pogledala katerega ni na stojalu in ga naročila, pa so spekli svežega.

Za solato tudi sama ne verjamem, medtem ko se mi je pita zdela ena sama maščoba.

Sama sem delala v DQ (v začetku) in moram rečt, da smo se strogo držali rokov, McD pa mi že po okusu ni tako všeč kot DQ. Škoda ker DQ ni več.

Jest pa verjamem da je tako,ker so podobno povedali znanci,ki so delali tam.

Ja, in? Tudi jaz solato operem, narežem in dam v neprodušno zaprto posodo, kjer solata v hladilniku stoji dva dni. Pa kaj? Saj ni okisana in naoljena. Ocvrte sladkarije – ko se jih lotim cvreti (dvakrat na leto) nam stojijo, dokler jih ne pojemo – kakšnih 5 ur npr. Me prav zanima, kje vsako uro cvrejo pecivo, da bi bilo sveže. Če naredim slučajno pleskavice (tudi dvakrat na leto), kakšna ostane tudi par ur, pa jo potem nekdo poje. Še nikoli se ni zastrupil nihče. Da pa te vrste hrana ni ravno zdrava, pa je itak jasno, zato je že samo po sebi umevno, da ni dobro, če jo ješ prepogosto.

Kaj doma tudi zavržete sestavine za sendvič po 10 MINUTAH? A pecivo, ki ga ne pojeste v parih urah vržete stran?Kaj se pocedi iz pleskavice, ki jo spečete doma? Mi tega ne počnemo upam da zaradi tga ne bomo zboleli ali celo umrli, v Mc Donalds-u pa jaz in moji otroci sploh ne kupujemo.

Jaz čist verjamem. Je tipček za pultom VPRIČO mene in še ene prijateljice PRELOŽIL pito iz ene škatlice v drugo. Me je vse minilo, ko sem to videla…

Jaz ne vem, če je čisto tako, ampak približno nekaj takega in še kaj drugega, nam je pripovedovala sošolka od moje hčere, ki je tam delala 18 mesecev, npr.: določene osebe, po uporabi WC si ne umijejo rok z izgovorom, da je hrana zato potem bolj gušt, en nož uporablja za več zvrsti hrane, ne da bi ga prej opral…

Ampak to je povsod tudi po privat oštarijah. Npr. jaz sem delala v znani gostilni na Vrhniki, pa me je baba nagnala, ker nisem hotela stare smrdljive zrezke namakat v razredčen kis (da ne bi več smrdeli), ker nisem hotela ostankov (tudi dekoracije) shranit v posebno posodobo, če bi zmanjkalo, da bi ponovno pogrela in postregla gostom, med pripravo hrane me je podila, naj grem počistit WC, ker je bil polulan … Predstavljajte si, da me vidite kako vam delam solato, čez minuto me vidite čistit WC! Kaj si boste mislili?

Če bi se mi to danes zgodilo, verjemite, z veseljem bi poklicala inšpekcijo zaradi tistega tunkanja smrdljivega mesa v kis pa sigurno!
Tako da, vse je mogoče…

Joj joj joj, potem pa jaz v službi “pizdim”, ko en dan jemo cvetačo kot prilogo, naslednji dan pa je na meniju cvetačna juha. :)))
Pa mi smo višek čistoče in higiene, po vaših izkušnjah sodeč. :))

Jaz pa mislim, da je ta post od nekje prepisan in samo sem prilepljen.

Se mi je pa zgodilo v MD, da je piti rok potekel ( beri: ura ) in ker je bila res že bolj hladna, jaz pa imam rada vročo, je šel mož po drugo in so tisto takoj vrgli v koš, meni pa dali novo.

Kar se pa tiče higiene… hm… jaz vedno, ko vidim tisto mularijo kje za šankom pomislim na to, da so res bolj neodgovorni in si ne umivajo rok…ali pa počnejo še kaj hujšega… bolje da ne vemo….

LP N.

Priznam, odkar sem noseča, sem bila večkrat v McDonaldsu kot v celem življenju doslej. In ker ga v našem majhnem Kopru ni, imam dve izbiri: Ljubljana ali Trst.
No, tudi drugod v tujini sem že bila v McD.
Iz videnega in probanega lahko še vedno trdim, da imamo pri nas pravi luksuz, v primerjavi s Trstom je Ljubljana zakon po čistoči in okusu, pa tudi po ceni.
Zdaj….kaj je notri v tej hrani, raje ne razmišljam…do konca imam še 3 mesece, potem ko bom rodila bo želja najbrž zamrla :-))))

ja itak! ga ni med nami, ki ne bi vedel kaj se dogaja v MAc in vseh ostalih gostilnah in restavracijah.

sicer pa: tudi doma ne mečemo solate in sendvičev stran po 10 minutah!

Tole sem pred kratkim dobila že na mail… Itak, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Ampak to niti pri dobro opevanem Jurmanu ni… :))

Sicer pa mislim, da je tudi precej odvisno od tega v katerega Maca greš in ob kateri uri. Na Šmartinki npr. je po mojem kar redno sveža hrana, ker se hitro obrača. Ali pa v Koloseju zvečer čez vikend. Meni npr. ne sede Mac na Rudniku… Tam pa vedno kaj zakvačkajo, pa še postano je precejkrat…

In zanimivo, meni ta hrana full diši zdaj, v nosečnosti. Sem že ene parkrat šla na double cheesa…

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Čisto verjamem da se vse to dogaja v McD jih, čeprav sem jaz pismo Nataše razumela bolj v stilu razkrivanja hinavščine teh restavracij. Logično je, da nihče doma ne vrže stran sendviča ali pite po nekaj minutah. Tudi doma pripravljena solata počaka v hladilniku kak dan…
Ampak oni iz tega delajo reklamo, češ pri nas je pa vse takooo sveže in zdravo. Naši normativi so strogi! Tisto kar je prestaro leti v smeti! Jeah right! In temu bi jaz rekla hinavščina.
McDja ne maram preveč, hvala bogu tudi otroci ne, tamala celo pravi da je kruh tako zanič da ona pa tega že ne bo jedla. Tako da je res izhod v sili ali za potešitev “gušta” ob enih ponoči, ko se človek vrača iz kina. Zelo zdravo ja :(( Itak pa je treba pri vsem ohraniti zdravo mero.

Priporočam ogled filma Supersize me! Če drugega ne zato, da človek vidi, kako različni smo res (še) od Amerike, kako dobra je pravzaprav naša šolska hrana, in zakaj so Američani tako debeli.

lp tinca

Azzura: kaj ni več McDonalda v Mercator centru KP? Poleti je še bil.

joj, jaz tudi pogrešam Dairy Queen, pa njihov kavni kotiček. Njihova hrana se mi je zdela veliko manj plastična od McD.
Drugače pa sem z otrokom občasna uporabnica McD-ja. Verjamem, da ni vse tistih hip pripravljeno, kje pa pravzaprav je??
Jemo najraje stvari, ki jih ni na zalogi, pa ponavadi nekako ujamemo termine, ko je gužva, ko mizo komaj najdeš.. takrat pa se tudi pomfri bolj pogosto peče. Se malce tolažim .)))

V kopru ga več ni? Po mojem znanju je bil v Mercator centru. Jaz sem bla parkrat tam, ko sem bla noseča na obali? Ampak to je že 3 leta nazaj?

Nazadnje sem se pa lani na morje peljala mimo, pa je še bil tam.

Škoda da ga ni.

Vse to, o čemer piše NatašaH, je res.
Kot študentka sem nekaj tednov delala v koprskem MCD in pred otvoritvijo nekaj tednov zapored hodila na “uvajanje” v Ljubljano – v tri različne MCD-je. Povsod je bilo isto, hrana, ki bi morala v smeti, gre nazaj v hrambo.
Solata pride pakirana v vrečkah z modificirano atmosfero in v takih vrečkah stoji tudi nekaj tednov. Zjutraj nekdo pripravi par solat in jih da v hladilnik potem pa tam stojijo dokler jih kdo ne kupi. Preden jih ne porabijo, ne delajo novih.
Pijače, tudi gazirane, sladoledi so vsi narejeni na bazi koncentrata – prah + voda.
Kako se peče meso, ne vem, ker sem delala samo na blagajni. Je pa res, da ga ne mečejo stran in ostaja na kontroli oz. v predalih s timerjem dokler ne pride kupec.
Pite stojijo lahko tudi več kot en dan.
itd.

Kar je najhuje, pa so čistila. So tako močna, da ti razžrejo kožo. Ker sem bila prisotna pri pripravi objekta na otvoritev, sem z njimi delala pol dneva in popoldan se mi črte na dlani sploh niso več videle, dlan je bila popolnoma gladka. S temi čistili čistijo površine, na katerih se pripravlja hrana. In verjamem, da jih marsikdo površno spere.

In ja, koprskega MCD ni več.

Ja in kaj? Kot, da doma ne pojemo nič pogretega in ničesar ne hranimo v hladilniku. Pa pito mi jemo še nekaj dni nikoli je ne maznemo v 10 minutah.
Rada bi videla kakšna kuharica si ti Nataša doma med štirimi stenami. Laboratorijska ali kaj?

Ne hodim v Meka, tako, da me to sploh ne gane 🙂

New Report

Close