izraba letnega dopusta
Imela sem pogodbo za določen čas. Najprej za dva meseca in kasneje še za pol leta oz. do konca tega leta. Pripadal naj bi mi sorazmerni del dopusta. Ker nisem vedela točno koliko dni imam dopusta sem si planirala sedaj 8 dni dopusta. Ostalo bi porabila do konca leta. Sedaj pa sem dobila pogodbo za nedoločen čas in je prejšnja pogodba za določen čas postala nična. Ker zaradi narave dela dopusta ne morem več spreminjat me zanima kako je s koriščenjem 14 dni dopusta v enem kosu. Ali ga moram obvezno porabiti v tem tekočem letu? Ali ga lahko prenesem v naslednje leto in koristim do konca junija. Hvala
Ne razumem najbolj, od kdaj do kdaj je veljala prejšnja pogodba? Nekako nična ne more postati, lahko je s sklenitvijo nove samo prenehala veljati.
Koriščenje dopusta je določeno z zakonom, koriščenje pa mora vedno odobriti delodajalec. Si se z njim kaj pogovorila, kako z dopustom? Koliko ga imaš?
Zelo odvisno je, kakšna so pravila pri delodajalcu, kako se menite za dopuste, ali so možni tudi odstopi od tega.
Bistveno je, da v tem letu koristiš vsaj dva tedna dopusta, sicer ti propade. Število dni pa je odvisno od tega, koliko dni v tednu sicer delaš – če delaš še sobote, potem je tvoj teden dolg 6 dni in dva tedna predstavlja 12 dni.
Težko je podati boljši odgovor glede na nejasno zapisano vprašanje.
Sicer je pa tako:
Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, vendar mora en del trajati najmanj dva tedna Delodajalec lahko zahteva od delavca, da načrtuje izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.
Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta. Delavec je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna letnega dopusta, preostanek letnega dopusta pa (če se za prenos dogovori z delodajalcem) do 30. junija naslednjega leta, sicer velja pravilo, da je delodajalec dolžan zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta.
Forum je zaprt za komentiranje.