Izračun olajšave
Pozdravljeni,
čisto informativno računam koliko bo prišla dohodnina za letošnje leto in me zanima ena stvar pri izračunu olajšave.
Če pravilno razumem se od dohodka odštejejo stroški in nato prištetejo plačani prispevki. Ko dobim to številko se pogleda v lestvico in se vidi kakšna splošna olajšava mi pripada(tako vidim koliko % moram plačati dohodnine). Sedaj me pa zanima ali se kot stroški štejejo tudi prispevki – torej pri stroških prispevke od dohodka odštejem in nato prištejem(mi ni logično) za izračun olajšave ali se to pod stroške ne upošteva?
Hvala za pomoč!
Tvoj skupni (bruto) dohodek je:
prihodki … minus stroški brez stroškov za prispevke
ali
prihodki … minus vsi stroški s prispevki vred … plus prispevki.
Tole zgoraj podčrtano je eno in isto; da ti isti rezultat. S tem rezultatom pogledaš v lestvico, katera splošna olajšava ti pripada.
Primer:
prihodki = 20.000 eur
stroški brez prispevkov = 9.000 eur
prispevki = 4.000 eur
stroški s prispevki vred = 13.000 eur (9.000 eur plus 4.000 eur)
splošna olajšava = 4.418 eur, ker je skupni bruto dohodek 11.000 eur (20.000 eur minus 9.000 eur)
Stopnjo dohodnine pa izračunaš tako:
skupni bruto dohodek (to je tisti znesek, ki si ga dobil z zgornjim izračunom; v zgornjem primeru je to 11.000 eur) … minus prispevki … minus pripadajoča splošna olajšava … minus posebne olajšave, ki jih lahko uveljavljaš = DAVČNA OSNOVA.
S to DAVČNO OSNOVO pogledaš v lestvico, po kateri stopnji plačaš davek, ki ga plačaš od te DAVČNE OSNOVE.
Primer brez posebnih olajšav:
skupni bruto dohodek 11.000 eur … minus 4.000 eur … minus 4.418 eur = davčna osnova 2.582 eur.
Ker je davčna osnova nižja od 8.021 eur, je stopnja dohodnine 16%. Dohodnino plačaš 413 eur (16% od 2.582 eur), oziroma doplačaš razliko ali dobiš vračilo preplačane dohodnine.
Forum je zaprt za komentiranje.