Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo izračun višine prispevkov za prihodnje leto

izračun višine prispevkov za prihodnje leto

Pozdravljeni!

S svojim vprašanjem sem se obrnila na več različnih naslovov, vendar mi nihče ni povedal konkretno kar me zanima… in sicer sem malo zmedena glede določanja višine prispevkov v prihodnjem letu.

S 1.7. sem odprla s.p., sem normiranec, prav tako pa naj bi dobila subvencijo za samozaposlitev.

Zanima me, koliko lahko v tem letu zaslužim (max), da ne bom presegla tega cenzusa za plačilo prispevkov v prihodnjem letu – tudi v prihodnjem letu bi namreč rada plačevala prispevke za minimalca, ker dejansko kaj več od tega ne bom zaslužila. Vem, da se v izračun šteje subvencija, dobiček in v tem letu plačani prispevki, vendar me zanima kako dejansko ta izračun izgleda. Se upošteva celotna subvencija? Se dobiček in prispevki preračunajo na celo leto in štejejo min prispevki za 12 mesecev, pač kot da bi delala celo leto, čeprav dejansko ne bom ali se gleda dejansko mesece, ko bom dobila iz naslova opravljenega dela plačilo na poslovni račun?

Hvala za pomoč 🙂

Če bo tvoj mesečni bruto dohodek (dobiček + prispevki) višji od bruto minimalne plače, ki je trenutno 783,66 eur, boš padla v višji razred za plačilo prispevkov.

Torej:
če boš imela v 6-ih mesecih skupaj prihodkov za 12.000 eur, bo tvoj dobiček: znesek 30% od prihodkov (3.600 eur), zmanjšan za davek od dohodka, ki je 6% od vseh prihodkov (720 eur). V tem primeru bo tvoj dobiček: 2.880 eur.
Če dobičku 6-ih mesecev prišteješ še prispevke 6-ih mesecev 1.796,10 eur, dobiš tvoj bruto dohodek 6-ih mesecev 4.676,10 eur, kar je na mesec 779,35 eur (malo manj kot je mesečna bruto minimalna plača).

Če si dobila 4.500 eur subvencije, lahko v 6-ih mesecih narediš še 7.500 eur prometa (prihodkov), da boš drugo leto še vedno v najnižjem razredu za prispevke.

Si mogoče delno oproščena plačila prispevkov, ker si po 1.7.2013 prvič registrirala dejavnost? Če si, potem lahko narediš še dobrih 3.000 eur več prometa, pa boš še vedno v najnižjem razredu za prispevke.

Pozdravljeni!

Najprej hvala za odgovor… situacija je taka, da sem s.p. odprla 5.7.2013 (torej sem delno oproščena plačila prispevkov), subvencijo še čakam…

Prvi račun na moj sp bo izdan v tem mesecu, potem pa še en v septembru in en v oktobru, računam, da bi zaslužila nekje 1000 eur na mesec, v kolikor ne bi presegla tega cenzusa za naslednje leto, pa bi delala malo več, dokler še lahko in bi bil posledično tudi zaslužek/dobiček večji, potem grem na porodniško… in ne, ne gre za izkoriščanje države zaradi porodniške, ampak imam namen s to firmo sodelovati tudi še po preteku le-te 🙂 prej sem bila zaposlena, potem pa nisem dobila službe drugače, kot da za določeno podjetje delam preko sp. (prej sem delala na avtorsko, pa jim je tudi ta postala predraga…)

Odločila sem se za normirane stroške (opravljam storitve, pri katerih dejansko nimam veliko stroškov), torej nimam računovodstva, zaradi tega tudi ne morem razmejiti subvencije in se mi po mojih info cela šteje v to leto…

Zmedle so me informacije različnih ljudi, ker nekateri pravijo, da se dobiček teh treh mesecev preračuna, posploši na celo leto, da se tudi prispevki gledajo na letni ravni in da se subvencija šteje cela, torej 4500 eur… prepričana sem bila, da vem kakšen je ta izračun, ampak so me kot že rečeno različne interpretacije ljudi povsem zmedle. Se torej gleda dejansko, koliko je dobička in koliko plačanih prispevkov ali se računa na letni ravni? Ali mogoče tretja verzija na polletni ravni? Se tudi pri subvenciji kaj odšteje? davek ali normirani stroški?

…res mi ni več nič jasno… 🙂

Seveda se dobiček (pri normirancih je to 30% vseh prihodkov) in prispevke preračuna na letno raven, sicer bi tisti, ki odprejo dejavnost decembra in zaslužijo veliko, plačevali nižje prispevje kot tisti, ki odprejo dejavnost januarja in zaslužijo manj. Po mojem mesec pričetka dejavnosti ne sme vplivati na višino prispevkov. Vpliva pa povprečni mesečni zaslužek, ki ga dobimo tako, da ga preračunamo na letno raven, ali pa celoten zaslužek delimo s številom mesecev, v katerih je ta zaslužek nastal.

Ne vem pa natančno, kako je (oz. bo) s subvencijo, ki se pri normirancih upošteva v celoti, ne le sorazmerni del (1/24 na mesec). Logično bi bilo, da se prihodke (razen subvencije) preračuna na letno raven, temu pa se prišteje subvencijo 4.500, da dobimo skupne prihodke na letni ravni – saj če nekdo odpre dejavnost 1.10 2013 in dobi subvencijo 4.500, ne bi bilo prav, da se mu subvencijo preračuna na letno raven tako, da bi se mu štelo 18.000 eur (4 x 4.500) prihodkov samo od subvencije.

Skratka, zadeva s temi normiranci je še nova, zato marsikdo ne ve natančno, kako se bo to preračunavalo. Mislim, da tega še na DURS-u ne vejo, vsekakor pa bo treba uporabiti neko smiselno logiko.

Mogoče lahko za mnenje vprašaš še TUKAJ, kjer res strokovno svetujejo in pojasnjujejo zadeve. Registracija je obvezna, a brezplačna.

Nekaj sem razmišljala in brala in sem prišla do zaključka…
– da bi se subvencija upoštevala takšna kot je, torej celotnih 4500,

– k temu pa bi se prištel dobiček preračunan na letno raven torej teh 30% od zaslužka bi se delilo s številom mesecev, ko je sp odprt ( pri meni torej 6 – julij-december, čeprav bo dejansko dobiček le v 3 mesecih, kolikor bom delala v tem letu) in pomnožilo z 12, da dobimo oceno letnega dobička?

– potem pa še plus plačani prispevki… vendar mi ni logično, zakaj bi se tudi plačani prispevki preračunali na letno raven, koliko bi morali plačati, če bi sp deloval celo leto? če je dejansko plačanih prispevkov le za 6 mesecev? Se to sigurno preračuna na letno raven? 🙂

lp

Ja, vse to se mi zdi kar logično in bo najbrž držalo.

Seveda je treba tudi prispevke preračunati na letno raven, tako kot dobiček. Za določitev višine prispevkov za prihodnje leto je treba poznati bruto dohodek tega leta, ki je sestavljen iz dobička in prispevkov v enakem obdobju. Če več postavk spada “v isti koš”, jih je vedno treba upoštevati v enakem obdobju, sicer izračun ni pravilen.

Primer:
Oseba A in oseba B poslujeta popolnoma enako (obe izdata mesečno za 2.000 eur računov in obe plačujeta prispevke v višini 300 eur mesečno), le da je oseba A odprla dejavnost 1.1.2013, oseba B pa 1.12.2013.

Izračun bruto dohodka osebe A:
12 x 600 eur dobička + 12 x 300 eur prispevkov = 10.800 eur bruto dohodka

Izračun bruto dohodka osebe B:
12 x 600 eur dobička + 1 x 300 eur prispevkov = 7.500 eur bruto dohodka

Rezultat ni OK, ker če obe osebi enako poslujeta, ne moreta imeti različnegih bruto dohodkov. Kot sem že napisala v enem prejšnjem postu, datum pričetka dejavnosti nikakor ne more vplivati na izračun višine prispevkov za prihodnje leto, ampak je to odvisno izključno od poslovanja posameznika.

joj so zakompliciral 🙂

se pravi, če si zdaj prav predstavljam tole vse skupaj…

subvencija: 4500 eur

dobiček: prihodki-normirani stroški = cca 3400-2380=1020 dobička v treh mesecih, ostali trije meseci od julija do decembra so pa 0 in je potem 1020/6=170 eur dobička na mesec, na letni ravni bi blo 2040 eur

plačani prispevki: 203,94 eur/ mesec (ker je s.p. po 1.7.) * 12 = 2447,28 eur

torej je nova zavarovalna osnova 4500+2040+2447,28= 8.987,28 eur in v takem primeru nebi presegla njihovga cenzusa in bi tudi naslednje leto še plačevala minimalne prispevke…

Če sem zdaj prav razumela 🙂 oz če je logika izračuna takšna… in seveda ob predpostavki, da zaslužim samo dobrih 1.100 na mesec…

Ne, nisi prav izračunala.
Računa se tako:

Prihodki iz dejavnosti = 3400
*Prihodki od subvencije = 4500
SKUPAJ PRIHODKI = 7900

Normirni odhodki 70% od vseh prihodkov = 5530
Dobiček = 2370 (od tega plačaš 20% dohodnine = 474)

Plačani prispevki: 203,94 x 12 = 2447,28 eur

Zavarovalna osnova = 2370 + 2447,28 = 4817,28 eur, tako da imaš še “lufta” do meje za višje prispevke.

*Subvencija je prihodek, ne dobiček.

aha… če bi blo tko, je še toliko bolje zame 🙂 nekje sem zasledila, da od subvencije kao ne gre nič stran, zato sem jo tudi celo prištela k temu, kar sem naračunala. Če grejo pa tudi tukaj stran normirani stroški, bi bilo pa res super.

Jaz mislim, da je tako, saj se je vedno subvencijo štelo kot prihodek, in ne kot dobiček. Nisem pa prepričana, če je še vedno tako, ker pri normirancih se je precej stvari spremenilo, in ker je zadeva nova, se bo v praksi še videlo, kako in kaj. Na primer: prej se je upošteval le sorazmerni del subvencije (1/24 na mesec), zdaj se upošteva cela subvencija v tistem letu, ko se jo dobi. Tako da nisem čisto 100%, če si vse prav razlagam.

Na naslovu http://sp.vrtiljak.net/viewtopic.php?f=4&t=1869 imate dve bližnjici do možnosti za izračun prispevkov in ostalih dajatev ter zaslužka glede na vrsto vhodnih podatkov.

lp, Matej

Spoštovani,
Zanima me kako se izračuna višina prispevkov za NORMIRANCA v letu 2016
v primeru da izstavi 60.000 v letu 2015 EUR brez DDV.
Zanima me višina prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje
za omenjeni primer.
Lep pozdrav !
Drago

Zavarovalna osnova, od katere se plača prispevke v letu 2016 (če se v letu 2015 posluje 12 mesecev!), je:
(Prihodki – Odhodki + Prispevki) – 25% / 12 mesecev
(60.000€ – 48.000€ + 4.000€) – 25% / 12 = 1.000€

Od mesečne zavarovalne osnove 1.000€ se v letu 2016 plačuje prispevke 382€ mesečno.

Če pa se v letu 2015 ne posluje 12 mesecev ampak manj, je treba najprej dobiček preračunati na letno raven…, na koncu pa deliti s številom mesecev poslovanja.

Pozdravljeni!

Zanima me, za koliko EUR lahko še maksimalno izdam faktur, da ne zapadem naslednje leto v višji razred za plačilo prispevkov. Sem dogovorjena, da lahko razliko izdam račun v naslednjem letu. Sem normiranka, plačujem 4% davka od dohodka.

Že vnaprej hvala vsem za povratne inf.,
LP Marina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close