izredni dopust
Ali 2 dni izdrednega dopusta, firma odsteje od rednega letnega dopusta?
Lani mi je umrla mama in so mi na firmi odobrili 2 dni izrednega dopusta. Tako, da sem lani, namesto 18 dni, imela 20 dni dopusta.
Pri letošnjem dopustu pa so mi tista 2 dni lanskega porabljenega izrednega dopusta odbili od novega, letošnjega.
Ali so naredili prav?
Delati sem začela marca.
Na izpisu dopusta, ki so mi ga dali na firmi je pri tistih 2 dneh pod opombo navedeno “smrt mame, izredni dopust 2 dni”, ampak sta potem ta upoštevana oz. odšteta pri rednem letnem dopustu.
Tako, da so mi, ker sem lanskih 18 dni porabila, “manjkajoča” 2 dni odšteli od letošnjega.
In kaj naj naredim? Grem gor, povem in če ne bodo hoteli popraviti… Zato pa mi tudi ne štima poraba letošnjega dopusta.
Delati sem začela marca.
Na izpisu dopusta, ki so mi ga dali na firmi je pri tistih 2 dneh pod opombo navedeno “smrt mame, izredni dopust 2 dni”, ampak sta potem ta upoštevana oz. odšteta pri rednem letnem dopustu.
Tako, da so mi, ker sem lanskih 18 dni porabila, “manjkajoča” 2 dni odšteli od letošnjega.
In kaj naj naredim? Grem gor, povem in če ne bodo hoteli popraviti… Zato pa mi tudi ne štima poraba letošnjega dopusta.
[/quote]
To govoriš o katerem koledarskem letu? Marca si verjetno menjala delodajalca ali ne?
Delati sem začela marca.
[/quote]
Če si začela delati marca, ti pripada 10/12 rednega letnega dopusta.
Zaradi smrti staršev dodatno najmanj 1 dan izrednega dopusta (odvisno od kolektivne pogodbe).
To sta dve ločeni stvari.
Če si lani začela delat marca, ti je za leto 2018 pripadalo samo 17 dni dopusta (sorazmerni del).
Torej 20 dni : 12 mesecev x 10 mesecev = 16,66 dni oz. 17 dni
Izredni dopust s tem nima nič. Imaš zaradi smrti mame 1 dan, 2, dni, lahko tudi 3 dni – odvisno od kolektivne pogodbe.
Za letos ti pripada 20 dni rednega dopusta za celo leto.