Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek izredni dopust

izredni dopust

Ali 2 dni izdrednega dopusta, firma odsteje od rednega letnega dopusta?

Lani mi je umrla mama in so mi na firmi odobrili 2 dni izrednega dopusta. Tako, da sem lani, namesto 18 dni, imela 20 dni dopusta.

Pri letošnjem dopustu pa so mi tista 2 dni lanskega porabljenega izrednega dopusta odbili od novega, letošnjega.

Ali so naredili prav?

Seveda ne.

Za 5 dni v tednu po 8 ur je minimalni dopust 20 dni zato so se že pri tem ušteli. Izredni dopust – če so ti ga odobrili pa se ne odšteva od osnovnega letnega dopusta, zato se imenuje izredni dopust. Največ kar bi lahko bilo je to, da ti ga ne odobrijo in koristič redni letni dopust.

Ne ni prav, sigurno.
Letni dopust je eno, izredni dopust drugo.
Poleg letnega dopusta, ki ti je določen v letu lahko še dodatno dobiš izredni dopust: za selitev, poroko, rojstvo in smrt.

Še to, pri nas dobimo sklep o določenem številu letnega dopusta.
Prav tako v primeru, ko ti pripada izredni dopust, tudi dobimo sklep za izredni dopust, na katerem je razviden datum in razlog izrednega dopusta.

A si mogoče pri privatniku?

Delati sem začela marca.
Na izpisu dopusta, ki so mi ga dali na firmi je pri tistih 2 dneh pod opombo navedeno “smrt mame, izredni dopust 2 dni”, ampak sta potem ta upoštevana oz. odšteta pri rednem letnem dopustu.

Tako, da so mi, ker sem lanskih 18 dni porabila, “manjkajoča” 2 dni odšteli od letošnjega.

In kaj naj naredim? Grem gor, povem in če ne bodo hoteli popraviti… Zato pa mi tudi ne štima poraba letošnjega dopusta.

Delati sem začela marca.
Na izpisu dopusta, ki so mi ga dali na firmi je pri tistih 2 dneh pod opombo navedeno “smrt mame, izredni dopust 2 dni”, ampak sta potem ta upoštevana oz. odšteta pri rednem letnem dopustu.

Tako, da so mi, ker sem lanskih 18 dni porabila, “manjkajoča” 2 dni odšteli od letošnjega.

In kaj naj naredim? Grem gor, povem in če ne bodo hoteli popraviti… Zato pa mi tudi ne štima poraba letošnjega dopusta.
[/quote]

To govoriš o katerem koledarskem letu? Marca si verjetno menjala delodajalca ali ne?

To govoriš o katerem koledarskem letu? Marca si verjetno menjala delodajalca ali ne?
[/quote]

O letu 2018, pred zaposlitvijo sem bila na zavodu za zaposlovanje.

Delati sem začela marca.

[/quote]
Če si začela delati marca, ti pripada 10/12 rednega letnega dopusta.
Zaradi smrti staršev dodatno najmanj 1 dan izrednega dopusta (odvisno od kolektivne pogodbe).
To sta dve ločeni stvari.

Seveda pojdi in naj popravijo. Za smrt ti pripada 2 dni izrednega, ki nima nobene veze z rednim dopustom.

Se bom šla zmenit, hvala vsem za odgovore.

čizs … a ne bereš pogodbe po kateri si zaposlena in delovne zakonodaje?
Svet in življenje sta vse kaj drugega kt MON, turške nadaljevanje, nakladanja v rumenih medijih

ju knou d dril …

Če si lani začela delat marca, ti je za leto 2018 pripadalo samo 17 dni dopusta (sorazmerni del).

Torej 20 dni : 12 mesecev x 10 mesecev = 16,66 dni oz. 17 dni

Izredni dopust s tem nima nič. Imaš zaradi smrti mame 1 dan, 2, dni, lahko tudi 3 dni – odvisno od kolektivne pogodbe.

Za letos ti pripada 20 dni rednega dopusta za celo leto.

Pri izračunu imam še dodatna 2 dni na delovno dobo, tako da pride 18 dni:
20 dni + 2 dni na del. dobo= 22: 12=… x 10 mesecev = 18,33 dni oz. 18 dni (lansko leto)

New Report

Close