izredni dopust – krvodajalska
Sem bila včeraj na krvodajalski akciji in tam sem dobila listek za delodajalca, da mi pripada 1 dan izrednega dopusta. Načeloma ta dan pripada na dan odvzema krvi, a ker je bil včeraj praznik, so mi rekli, naj vprašam delodajalca, če mi ta dan prizna kdaj drugič.
Ker sama na to niti pomislila nisem, me zanima, če imate kakšne izkušnje. Nerada težim, da ne bo zgledalo, da sem šla dat krit zaradi prostega dneva, če pa mi pripada, bi bila tega seveda vesela.
Danes delodajalci ne dajejo več prostega dneva. Seveda pa je vse odvisno od delodajalca. Si pa lahko frej v času krvodajalske akcije in dobiš opravičilo za službo.
Primož
Nam v JU ne pripada en dan, temveč tistih par ur, ko greš na krvodajalstvo! že nekaj časa je, ko so ukinili PROST DAN za krvodajalce.:([/quote]
To pa ne bo držalo, ker ti prost dan pripada po zakonu!
“Zakon o delovnih razmerjih, ki je pričel veljati januarja 2003, določa, “da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja” (169. člen zakona).
To točneje pomeni, da krvodajalcem pripada 1 prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato mora delodajalec v ta namen Zavodu za zdravstveno zavarovanje predložiti vaše potrdilo o darovanju krvi in posebno potrdilo, iz katerega je razvidna osnova za nadomestilo plače. Delodajalec obe potrdili predloži Zavodu ob vložitvi refundacijskega zahtevka.”
En dan imaš prosto, in to tisti dan, ko daš kri. Će nisi ravno pisarniški, tudi NE SMEŠ delati po odvzemu. Odsotnost plača zdravstveno zavarovanje. Ker pa marsikateri delodajalec ni niti toliko, da bi izpolnil tisti formular in ga poslal, raje prepričuje zaposlene, da je prosti dan “ukinjen”.
Primož, oprosti, od tebe kot lastnika nekega zdravstvenega portala bi pa pričakovala boljšo informiranost.