Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek izredni dopust – krvodajalska

izredni dopust – krvodajalska

Sem bila včeraj na krvodajalski akciji in tam sem dobila listek za delodajalca, da mi pripada 1 dan izrednega dopusta. Načeloma ta dan pripada na dan odvzema krvi, a ker je bil včeraj praznik, so mi rekli, naj vprašam delodajalca, če mi ta dan prizna kdaj drugič.
Ker sama na to niti pomislila nisem, me zanima, če imate kakšne izkušnje. Nerada težim, da ne bo zgledalo, da sem šla dat krit zaradi prostega dneva, če pa mi pripada, bi bila tega seveda vesela. 🙂

Danes delodajalci ne dajejo več prostega dneva. Seveda pa je vse odvisno od delodajalca. Si pa lahko frej v času krvodajalske akcije in dobiš opravičilo za službo.

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Včeraj je bil praznik in si šla v svojem prostem času. Težko verjamem, da boš dobila 1 dan prosto. Kokr je Primož napisal.

Mislim, da v državni upravi še dobiš dopust za tisti dan, ko daš kri, menda se tudi lahko dogovoriš za koriščenje kak drug dan, če si tisti dan ravno prost ali greš popoldan.

Tako vsaj pravi moj policist 🙂

Mi dobimo dva dni dopusta oz bolniške, koristimo jih pa po dogovoru pač.

ZZZS povrne stroške za en dan delodajalcu, krvodajalec ima prost dan. Tako delodajalec ni na izgubi. Krvodajalec samo predloži delodajalcu potrdilo, da je dal kri, delodajalec pa na podlagi tega potrdila terja od ZZZS povračilo stroškov dela.

Primož, nisi na tekočem :).
Pripada ti dan plačane odsotnosti na dan darovanja krvi.

Nam v JU ne pripada en dan, temveč tistih par ur, ko greš na krvodajalstvo! že nekaj časa je, ko so ukinili PROST DAN za krvodajalce.:(

Nam v JU ne pripada en dan, temveč tistih par ur, ko greš na krvodajalstvo! že nekaj časa je, ko so ukinili PROST DAN za krvodajalce.:([/quote]

To pa ne bo držalo, ker ti prost dan pripada po zakonu!

“Zakon o delovnih razmerjih, ki je pričel veljati januarja 2003, določa, “da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja” (169. člen zakona).
To točneje pomeni, da krvodajalcem pripada 1 prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato mora delodajalec v ta namen Zavodu za zdravstveno zavarovanje predložiti vaše potrdilo o darovanju krvi in posebno potrdilo, iz katerega je razvidna osnova za nadomestilo plače. Delodajalec obe potrdili predloži Zavodu ob vložitvi refundacijskega zahtevka.”

Še enkrat si preberite vsebino kaj je napisala. Včasih so podjetja priznala 1 dan za darovanje krvi. Če pa greš za praznik greš v svojem prostem času.

En dan imaš prosto, in to tisti dan, ko daš kri. Će nisi ravno pisarniški, tudi NE SMEŠ delati po odvzemu. Odsotnost plača zdravstveno zavarovanje. Ker pa marsikateri delodajalec ni niti toliko, da bi izpolnil tisti formular in ga poslal, raje prepričuje zaposlene, da je prosti dan “ukinjen”.

Primož, oprosti, od tebe kot lastnika nekega zdravstvenega portala bi pa pričakovala boljšo informiranost.

Če daruješ kri na praznik, ki je dela prost dan, seveda ne dobiš še dodatnega prostega dneva.

Kako to misliš – ŠE dodatnega dneva? Saj nobenega dobila nisem.

Saj pravim, da sama niti ne bi pomislila na prost dan, če me ne bi na transfuziji opozorili na to možnost.

167. člen ZDR-1:

Delavec ima pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri.

Se pravi, če daruješ kri na dela prost dan, si jo pač daroval v svojem prosetm času in tega ne moreš koristiti naslednji dan, ker si bil atko ali tako prost na dela prost dan.

meni priznajo en dan izrednega dopusta, kdaj ga koristim, je moja stvar, mora biti pa tisti mesec, ko sem darovala kri.

Na dan ko daruješ kri si prosta. Dobiš potrdilo o krvodajalski in na osnovi tega ZZZS plača tvojemu delodajalcu tvojo odsotnost.

Ti zagotovo delaš kje v kakem gospodarstvu, ker ko darujes kri ti pripada prosti dan na tisti dan, ko je odvzem krvi.

New Report

Close