Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Izročilna in kupoprodajna pogodba

Izročilna in kupoprodajna pogodba

Spoštovani!
Mama je lastnice 1/2 hiše, midva z bratom pa imava vsak po 1/4 (dobila sva pred 25 leti po očetu). Z družino stanujem doma v skupnem gospodinjstvu z mamo, brat pa že 15 let ne živi več doma. Sedaj se dogovarjamo, da bi hiša prišla v izključno moje lastništvo: brat bi mi prodal svojo četrtino, mama pa bi mi svoj delež izročila z izročilno pogodbo. Sami smo se dogovorili, za kakšen znesek se bratova četrtina proda. Poleg tega pa bi brat od mene dobil še določeno vsoto za soglasje k izročilni pogodbi. Vsi trije se s tem strinjamo.
Imam naslednja vprašanja:
1. Za prodajo 1/4 (bratov delež) bi naredili kuporodajno pogodbo. Kako je s plačilom davka? Kdo določi vrednost? Je potreben cenilec ali lahko sami navedemo vrednost v pogodbi?
2. Kako je z navedbo deleža, katrega se izplača bratu za soglasje k izročilni pogodbi (davki, pogodba?)?
3. Ali postanem 100 % lastnik takoj po prodaji oz. izročilni pogodbi ali šele po materini smrti? Če ne, kaj se zgodi v primeru, če npr. jaz prej umrem? Velja izročilna pogodba za moje dediče ali ne?
4. Kako poteka celoten postopek s čim manjšimi stroški?

Hvala vnaprej za pomoč in lep pozdrav.

Izročilna pogodba mora biti obvezno sestavljena v obliki notarskega zapisa, zato se za vse nasvete obrnite na notarja. V istem notarskem zapisu je lahko tudi kupoprodajna pogodba (oz. pogodba o razdružitvi solastnine) med tabo in tvojim bratom.
Samo kratko pojasnilo:

1) Cenitev načeloma ni obvezna. Kljub temu pa jo zahtevajo nekateri notarji in večina davčnih uradov. Cenitev stane približno 300-400 EUR, lahko tudi več.

2) Tega ne razumem prav dobro. Najbrž ste tu mislili denar, ki ga bo dobil brat, ker se bo odpovedal dedovanju (torej njegov dedni delež, ki bi mu pripadel po smrti matere). To se pač napiše v izročilno pogodbo, kot dogovor med vsemi vami. Davkov na to mislim, da ni.

3) Izročilna pogodba je po svoji vsebini vnaprejšnje dedovanje, kar pomeni, da premoženje (nepremičnino) dobite v last takoj po podpisu pogodbe.

4) Najmanjši stroški bodo po mojem mnenju, če naredite za vse skupaj en notarski zapis.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close