izročilna pogodba, prodaja, davek
Pozdravljeni!
Nekdo je kupil hišo po X ceni, jo vmes izročil sinu in na izročilni pogodbi je Y cena, GURS pa je hišo ocenil po W ceni.
Vrednost na izročilni je najvišji, približno 30% manjši je GURSova vrednost, prvotna nakupna pa je zelo nizka, ker je bilo vlaganj v hiše precej, ampak ker je to že kar nekaj let nazaj, večine računov več ni.
Ker sin ni lastnik več kot tri leta sploh pa tam nima prijavljenega stalnega bivališča, me zanima katera vrednost se vzame za izračun davka na kapitalski dobiček.
Hvala in lp
Če sem prav razumela: Če bi sin sedaj prodal to hišo, kaj bi vzel durs za obračun davka na KD?
Vzel bi vrednost, ki je navedena v pogodbi. Če bi ta bila nerealna in bi zelo odstopala od realne (kolikor vem, durs ne jemlje po cenitvah Gursa ampak ima določeno vrednost po območjih, kjer stoji nepremičnina), bi bila osnova za izračun ta vrednost. V kolikor bi želel prodajalec (sin) prodati za nižjo vrednost, bi to lahko dokazal oz. upravičil s cenitvijo. Neka odstopanja sicer vedno dopuščajo, za večja pa, kot sem že napisala, je potrebna cenitev.
Ne vem kaj bi imela opraviti pri tem prva prodajna pogodba po X ceni, ki jo je kupil oče. Davek na dobiček se ugotavlja med izročilno (sin dobi) in prodajno (sin proda).
Glede prijave stalnega bivališča – tudi to nima s tem nič opraviti, saj davek plača prodajalec nepremičnine in nima nobene veze s prebivališčem.
Toliko o tem vem jaz, mogoče pa še kdo kaj popravi.
Pozdravljeni,
zanima me ali je lahko izročilna pogodba sklenjena tudi med bivšima zakoncema?
Hvala
Forum je zaprt za komentiranje.