Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Izročilna pogodba – specifična vprašanja

Izročilna pogodba – specifična vprašanja

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako bi najbolj ustrezno uredili prepis nepremičnine.

Tast bi svojemu sinu (mojemu možu) prepisal hišo (je popolni lastnik) s pripadajočo parcelo. To bi radi izvedli tako, da nepremičnina kadar koli kasneje ne bi mogla postati predmet vračanja, dedovanja (razen seveda po mojem možu), odplačevanja, skratka da bi bila prosta obveznosti do potencialnih dedičev (moževa mama in sorojenci). Kolikor sem se zanimala, je najbolj ustrezna izročila pogodba, v kateri se potencialni dediči odrečejo. Tukaj nastane problem. Namreč, potencialni dediči se popolnoma strinjajo s prepisom nepremičnine v celoti, vendar bodo morda odrekli podpis v izročilni pogodbi. (Ti dogovori še niso končani.)

1. Zanima me, kako se lahko ustrezno zavarujemo v primeru, če potencialni dediči ne bodo želeli podpisati, da se odrekajo? Kolikor vem, so posledice izročilne pogodbe, v kateri se ostali dediči s podpisom ne odrečejo, enake kot pri darilni, se pravi, da se po smrti darovalca izročeno premoženje všteva v skupno zapuščinsko maso.

2. Kakšno vlogo pri tem ima, če bi nepremičnino, potem ko bi jo dobil, mož prepisal name (žena)? A bi še bila predmet vračanja? Katera pogodba bi to bila? Tast bi se s tem strinjal.

3. A je mogoče – v izogib plačilu davka, ki nastane pri izročilni pogodbi – napraviti darilno pogodbo, ki imela učinek izročilne (npr. zajemala bi nek aneks ali nek dodatek, v katereme bi se omejilo vračanje nepremičnine in v katerem bi se sorojenci s podpisom odrekli pravici do dedovanja na tej nepremičnini)?

4. Ali je pri izročilni pogodbi (za plačilo davka, vpis v ZK itd.) pogoj cenitev nepremičnine oz. ali lahko /realno) vrednost kako drugače določimo (npr. po popisu nepremičnin, ki poteka ta čas v SLO)?

Hvala za vašo pomoč.

Nina

ad 1) RES je tako.
ad 2) Nobene, še vedno bi se prejeto darilo vštelo dediču (vašemu možu) v njegov dedni delež (če bi seveda dedoval)
ad 3) davka na darilo pri izročilni pogodbi NI (prvi dedni red)
ad 4) cenitev navadno zahtevajo davčne uprave, vendar, ker v vašem primeru davka ne bo (razen morebitnega davka na kapitalski dobiček, če je sedanji lastnik pridobil nepremičnino po 1.1.2002), je davčna najbrž ne bo zahtevala. Vseeno pa nepremičnino ocenite čimbolj realno, v izogib morebitne kasnejše odtujitve nepremičnine (zaradi morebitnega kapitalskega dobička).

Vsekakor bi bilo najbolj idealno, da se sklene izročilna pogodba, ki jo podpišejo tudi vsi ostali potencialni dediči.

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav, Nina

Lepo pozdravljeni!
Prosim za nasvet glede izročilne pogodbe.Poskusila bom opisat čimbolj kratko in jasno.Lansko leto mi je umrla babica,imela je dve hčerki.Ena od hčera(moja mama),je umrla leta 1992.Leta 1993 je babica napisala izročilno pogodbo,v kateri je navedeno,da je po njeni smrti vse premoženje(stanovanje,garaža,prihranki) od hčere,torej moje tete.S tem,ko je umrla moja mama sem jaz postala zakoniti dedič maminega deleža,s tem,pa bi morala kot zakoniti dedič biti prisotna pri izročilni pogodbi.Ker pa nisem bila,mislim,da mi pripada po babičini smrti vsaj nujni delež.Sem namreč edinka in nimam nobenega brata ali sestre.O izročilni pogodbi sem izvedela na zapuščinski razpravi.Sodnica,ki je vodila razpravo,je takoj rekla teti,da mi pripada nujni delež in da se naj o tem pogovorima.Teta ni hotela o tem nič slišat in je rekla da jo naj grem tožit.V izročilni pogodbi je navedeno,da mora teta skrbeti za babico oz.njeno mamo do njene smrti.Pomoč babici ni bila potrebna,saj je babica imela lepo pokojnino in je bila do zadnjega pri močeh da je skrbela za sebe.Pri raznovrstnih opravilih v stanovanju sva ji pomagala midva z možem.Za vse kar je potrebovala je klicala naju.Ne zdi se mi pošteno,da mi nikoli ni omenjala izročilne pogodbe in,da kot zakoniti dedič nisem bila prisotna,ko je napisala to izročilno pogodbo.Izročilno pogodbo so spisali pri odvetniku.
Lepo prosim za vaše mnenje,kakšne so moje možnosti,in kaj mi je storit.

Spoštovani,
Oče mi je z darilno pogodbo leta 1988 podaril nepremičnino. Danes bi to darilno pogodbo rada spremenila v izročilno (brat in mama, ki sta poleg mene edina dediča se strinjata). Tudi oče se strinja.
Kakšen je postopek in koliko približno je strošek notarja za sestavo izročilne pogodbe na podlagi darilne.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Tilka.

Spoštovani!
Ker moramo ni tudi narediti prepis hiše na dve hčeri, vas sprašujemo, katera bogodba je finančno najcenejša.

Definitivno darilna, ker ne bo nobenega davka.
Sicer pa vam pogodbe in zemljiškoknjižne predloge najugodneje sestavijo kakšni pravniki (prav odvetniki ali notarji imajo zelo visoke tarife). Npr. na tem naslovu sem zasledila nekaj: http://www.nivo-sp.si.

Odgovor na vprašanje katera pogodba je finančno najcenejša ni tako preprost, kot se na prvi pogled zdi. Na prvi pogled finančno najcenejša pogodba je tista, ki jo sami sestavimo in tista pri kateri ne plačamo davka. Prav taka pogodba pa nas čez čas lahko ZELO drago stane in postane daleč najdražja (da tu sploh ne omenjam še izgube živcev, obilo slabe volje, prepire med sorodniki…).
Na voljo imamo različne vrste pogodb, le pravni strokovnjak pa bo lahko v konkretnem primeru presodil, katera je najprimernejša (in ne najcenejša).
Moje mnenje je, da so v povprečju notarji pri sestavi pogodb (notarski zapisi) cenejši od odvetnikov. Seveda pa se o ceni za sestavo pogodbe pozanimajte pri več strokovnjakih in primerjajte njihove cene.

Pozdravljeni!

V popolni oskrbi imamo gospo in nismo v krvni zvezi, ona pa ima nečaka in nimata že leta stikov.Pred leti mu je že zapustila nepremičnino v drugem kraju, ampak ni skrbel za njo, nimata niti stikov. Z izročilno pogodbo bi nama zapustila drugo nepremičnino, midva pa bi imela popolno oskrbo od položnic, hrane, vse.
1.Zanima naju, ali ima nečak pravico do nujnega deleža?
2.Bova morala plačati davek ? če kakšen %?

zanima me, naslednje. Mož je prevzel kmetijo,… skratka vse premoženje svojioh staršev.v pogodbi pa piše da se izročevalec(oče) izgovori zase, svojo ženo in svojega očeta za dosmrtno stanovanje v spodnjem delu hiše, kjer že sedaj prebivajo, ki bo primerno ogrevano, s kritjem vseh tekočih stroškov, ki se nanašajo na uporabo navedenega stanovanja. priužitek pa si izgovori, predstavlja torej vso potrebno oskrbo, postrežbo, hrano pri skupni mizi,…
zanima me kaj pomeni hrano pri skupni mizi? ali to pomeni da moramo imeti skuzpno gospodinjstvo, ali lahko zraven zgradimo svojo hišo in živimo zase? ter kaj spada pod tekoče stroške? hvala za odgovor.

Zanima me, kako je s prepisom, če ima od mojega fanta ati iz prejšnjega zakona 2 sinova in njegova mami iz prejšnjega zakona enega sina.Moj fant je njun skupni sin. Midva bi rada skupaj začela živeti pri njih v stanovanju, s tem pa tudi da bi bila izročilna pogodba. Zanima me, koliko lahko te njuni otroci iz prejšnje zveze zahtevajo, če je hiša vredna 170.000€.

Hvala za odgovor.

Tjaša

Pozdravljeni!

V popolni oskrbi imamo gospo in nismo v krvni zvezi, ona pa ima nečaka in nimata že leta stikov.Pred leti mu je že zapustila nepremičnino v drugem kraju, ampak ni skrbel za njo, nimata niti stikov. Z izročilno pogodbo bi nama zapustila drugo nepremičnino, midva pa bi imela popolno oskrbo od položnic, hrane, vse.
1.Zanima naju, ali ima nečak pravico do nujnega deleža?
2.Bova morala plačati davek ? če kakšen %?

Spoštovana,

sem imela podobno težavo, najprej sem neuspešno brskala po spletu in ker je objavljenih kar nekaj netočnih informacij, bila na koncu še samo bolj zmedena. Potem mi je ena znanka priporočila enega pravnika, mislim da je iz štajerskega konca, ki je prav specializiran za reševanje podobnih zadev. V rekordnem času mi je uredil vso zadevo, šel celo z mano k notarki. Toplo priporočam! Žal nimam njihove internetne strani, samo ime: Aleš, podjetje je pa LEKSOR. Upam, da ga najdete in bo tudi vam v pomoč.

Lp, Janja

Glede na to, da je sp odprl 1.junija ti je res ekspresno uredil…..

Jaz vidim, da je odprl 18.10.2012. Očitno obvlada potovanje skozi čas

Zdravo!

Imam vprašanje glede izročilne pogodbe. Pred dvema letoma je oče naredil izročilno pogodbo na hčerko katera je prevzela vso skrb za njega prav tako je bil narejen tudi vpis v zemljiško knjigo. Sedaj je oče umrl pa me zanima ali lahko zahtevata nujni delež tudi njegov sin in še ena hčerka? Oče ju v izročilni pogodbi ni omenil, ker jima je denar že dal, ampak tega ni naredil uradno prav tako tudi podpisala nista da se nujnemu deležu odpovedujeta. Kakšen je njun nujni delež?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Pozdravljeni,imam vprasanje in sicer z bratom sva lastnika hise in parcele vsak do polovice.Sedaj jaz gradim hiso na parceli in ker je brat 50% lastnik jaz ne morem vzeti kredita ne da bi ga vpletla oz. zahtevajo naj bo moj porok.Zdaj sva se zmenila da bi naredila menjalno pogodbo jaz bi njemu dala moj delez hise on pa meni delez parcele na kateri gradim.Zanima me najcenejsa in najhitrejsa pot.Kaj je ceneje da ti sestavi pogodbo notar ali odvetnik

Za ceno pri notarju oz. odvetniku je najbolje, da pokličeš vsakega posebej in vprašaš za ceno. Seznam notarjev imaš tule http://www.notar-z.si/seznam-notarjev , seznam odvetnikov pa tule http://www.odv-zb.si/imenik/imenik-odvetnikov

Jo pa lahko sestavita tudi sama, na internetu je e-obrazec za sestavo pogodbe: http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1482

Pogodbo nato neseta na DURS potem overita pri notarju, potem pa dasta vpis v zemljiško knjigo. V ZK lahko vpišeta pri notarju, ki bo overil pogodbo, ali pa gresta osebno na ZK v času uradnih ur.

Pozdravljeni,
prosim, če mi na kratko napišete možnosti dopolnitve ali izničenja izročilne pogodbe.
Mož je pred 30 leti(leta 1982) dobil z izročilno pogodbo od strica brez potomcev zemljišče in hišo (brez vode, elektrike, s črno kuhinjo…).Takrat so njegovi starši(mama je sestra od strica)s to pogodbo reševali njegovo lastnino zaradi interesov CSD. Mož je bil star komaj 20 let in se z vsebino pogodbe ni nikoli podrobno ukvarjal. Zgradil je nadomestno gradnjo, ki ima sedaj vrednost okrog 100.000 evrov. Imamo osemčlansko družino in vsi stanujem doma.
Stric je ves čas v domovih, ima motnje zaradi alkoholne odvisnosti in do sedaj ni imel odvzete opravilne sposobnosti. Mož je tudi njegov skrbnik(CSD).
Problem je v vsebini izročilne pogodbe, kjer je navedena pravica preužitka strica, skratka, da ima svojo sobo, osrbnino, pomoč itd. To ni bil noben problem, saj smo ga večkrat vzeli na obisk.Trenutno se nahaja v domu za starejše občane in je na oddelku, kjer potrebuje stalno pomoč pri negi.Nima več niti želje, da bi prišel na obisk, saj je fizično onemogel.Star je 76 let.
Problem je nastal, ko sva z možem želela vzeti hipotekarni kredit z zastavitvijo hiše, ki sva jo zgradila nadomestno podarjene. Banke želijo imeti nepremičnino brez zapisa o preužitku, ker ob morebitnem prevzemu take napremičnine ne morejo prodati.
Prosim, svetujte mi kakršnokoli možnost, saj drugače ne moreva rešiti hudih finančnih težav, ki jih imamo, saj sva z možem edina zaposlena.
Glede vrednosti po izročilni pogodbi je jasno, da sedanja vrednost visoko presega podarjeno, saj sva hišo na novo zgradila, kmetijsko zemljišče pa je z novim urbanističnim planom občine postalo zazidljivo in predstavlja še dodatnih pet gradbenih parcel.
Prosim za nasvet, ki bi najhitreje prinesel ugodno rešitev.
Hvala in lep pozdrav.
taja

Verjetno je problem, ker je užitek vpisan v zemljiško knjigo.

Stric naj možu izda notarsko overjeno dovolilo s katerim dovoljuje izbris užitka iz zemljiške knjige. Na podlagi tega lahko mož pri notarju predlaga izbris iz zemljiške knjige. Dovolilo lahko izdela tudi tule http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1662 in ga notarsko overi.

Če imate čiste namene in vse dogovorjeno med sabo ne bi smelo biti težav.

Brat od mene zahteva svoj nujni delež od hiše, ki je bila v času smrti obeh najinih staršev že moja osebna last in v nobenem primeru, ne po materini smrti (l. 1994), ne po očetovi smrti (l. 2008) ni bila predmet v zapuščinske razprave. Torej, najina starša v času smrti nista bila lastnika hiše, hišo sta že v času življenja prepisala name (100 % lastnica v zemljiški knjigi), saj smo s starši živeli v skupnem gospodinjstvu in sem do smrti skrbela zanju. Ali je brat v tem primeru upravičen do nujnega deleža, kar zadeva hiše?

S katero pogodbo pa sta starša prepisala hišo nate?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close