izsiljevanje
Pozdravljeni!
Moj oče je začel močno piti in se je začel znašati nad menoj in mamo. Ali lahko posnamem njegove grožnje in žaljenje ter predstavim policiji oziroma sodišču? Večkrat sem poklicala policijo, vendar se ga mati preveč boji, da bi karkoli rekla. Zdaj me pa izsiljuje, da bo pa mene prijavil. Prosim za vire iz zakonov.
Hvala
Spoštovani!
V vašem primeru gre za nasilje v družini, kar je natančneje opredeljeno v Zakonu o nasilju v družini. V kolikor se zares počutite ogroženo vam priporočamo, da dogodke posnamete (čeprav ni nujno, da jih bo sodišče v morebitnih postopkih upoštevalo) in jih pokažete policiji. Predlagamo vam, da o dogodkih obvestite tudi pristojni Center za socialno delo.
V kolikor bi vas oče prijavil zaradi neupravičenega snemanja (137. in 138 člen Kazenskega zakonika) menimo, da ne bi uspel, saj bi sodišče ob tehtanju obeh pravic skladno z načelom sorazmernosti presodilo, da se mora pravica do komunikacijske zasebnosti vsekakor umakniti vaši pravici do varstva časti in dobrega imena. Povedano z drugimi besedami – vaše življenje, varnost in čast so vsekakor pomembnejše od očetove pravice do zasebnosti.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.