Iztek delovnega razmerja, ter odhod iz podjetja
Pozdravljeni!
Torej imam sledečo situacijo:
Zaposlen sem za določen čas do 30.6.2017, pogodbo bi lahko podaljšal vendar je nočem zaradi slabih delovnih pogojev – torej hočem podjetje zapustiti (službo drugje imam že zagotovljeno) . Imam še 8 dni dopusta, ter 71ur. Torej če do konca meseca “ostanem doma” še mi ostane 62ur. Zanima me torej če, podjetje lahko na kak način prepreči koriščenje ur (“me prisili da delam”), ter če imam pravico do izplačila ur ki jih nebom moral pokiristiti zaradi izteka pogodbe. Zanima me tudi kakšen delež regresa mi pripada po 6 mesecih delovnega razmerja.
PS. (morda se bodo komu zdela vprašanja butasta, vendar je to moja prva zaposlitev in še nimam izkušenj s takšnimi situacijami)
Hvala za odgovore in LP.
Spoštovani,
Delodajalec vam mora omogočiti koriščenje nadur ali pa vam jih mora izplačati.
Enako velja tudi za neizrabljen letni dopust, saj Zakon o delovnih razmerjih v 164.členu določa, da se delavec in delodajalec ob prenehanju delovnega razmerja lahko dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust.
Pravica do regresa je tesno povezana s pravico do letnega dopusta. Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
S spoštovanjem,
Forum je zaprt za komentiranje.