Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Iztek porodniške,kako dalje

Iztek porodniške,kako dalje

Sem mamica dvojčkov starih 14 mesecev in sem ik pred iztekom porodniške.Imam problem z delodajalcem.Sm tehnološki višek.Na borzo dela me ne prijavi ker mi potem pripada odpravnina,od njega pa denar gre težje.Rekel mi je da mi bo drugje dobil službo.Od tega do danes še nič ni uredil.Včeraj mi je rekel da si naj podaljšem porodniško da ta čas mi bo uredil službo.Vendar mi osebi zdravnik rekel da podaljška ne dobim ker sta otroka hvala bogu ok.Sedaj mi delodajalec pravi naj grem v bolniško do nadaljnega.Sploh ne vem kaj naj.Lepo prosim za kak nasvet,ne vem ali smo mamice dvojčkoc sploh kaj zaščitene?!!

nina šurbek fošnarič

Tita, ne vem, kakšno čudno obnašanje delodajalca je to… ko se ti izteče porodniška, prideš v službo in čakaš na delo. Če nimaš nobene odločbe, pašeš edino tja. In, da bi ti delodajalec iskal drugo službo zato, da mu ne bi bilo treba plačati odpravnine… ta pa je najbolj hecna.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Jaz pa mislim, da je najbolje, če se o nastali situaciji posvetuješ s kakšnim pravnikom. Mislim, da v LJ deluje brezplačna Pravno informativna pisarna. Oborožena z nekoliko pravniškega znanja se boš lažje pogajala o svojih pravicah s svojim delodajalcem, ki očitno išče samo luknje. Se pa strinjam z Vladko – če nimaš odločbe o prekinitvi delovnega razmerja, pašeš v službo, na tisto delovno mesto, ki si ga imela pred porodniško in nikamor drugam. Pa srečno!

Morda ti kaj prav pride:

115. člen Zakona o delovnih razmerjih

(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Drugače pa ne ostani doma samo na ustno zahtevo delodajalca!, da ti ne bo slučajno on izredno odpoved POZ zaradi kršitev delovnih obveznosti. Torej, pojdi v službo, pa čeorav cel dan sediš in v luft gledaš. Razen če boš šla na bolniško (višina nadomestila!), kar pa zate ni ok. V glavnem, doma samo na podlagi ustne zahteve ne smeš ostat, pojdi v službo, če pa ni več dela zate, naj ti pa delodajalec da redno odpoved in ti izplača tisto, kar ti pripada.

LP

Jaz bi se podpisala pod tejo, drugače pa tudi kako na bolniško? Kdo ti jo bo pa dal, če nimaš razloga zanjo?

Se strinjam z Vladko. Ti enostavno pridi v službo, tako kot pred porodniško, se usedi nekam in čakaj…. Če te bo vprašal, zakaj si tam, mu lepo odgovori, da se ti je porodniška iztekla in ker ste vsi zdravi, na bolniško ne moreš, tako da si prišla tja, kamor po pogodbi moraš priti – na svoje delovno mesto. Potem pa naj se on ukvarja s tem – ali te da na zavod ali karkoli. To je njegov problem.

Ti samo pazi, da boš res tvojih 8 ur tam, ker če ne boš, te bo odpustil iz krivdnih razlogov (tvoja krivda) in ti ne bo pripadla nobena odpravnina in nobena pomoč z zavoda ali socialna pomoč!

ssstudentka napisal:

> Jaz bi se podpisala pod tejo, drugače pa tudi kako na bolniško?
> Kdo ti jo bo pa dal, če nimaš razloga zanjo?

GLEJ TI NJO!!!! RAVNO TI SSSSTUDENTKA, KI NA FORUMU NOSEČNOST RAZLAGAŠ KAKO IMAŠ TI MOČ, DA SI SAMA PLANIRAŠ BOLNIŠKO????
SRAM TE BODI!

Za boljše razumevanje kopiram link, da mi ne bo kdo očital, da si izmišljujem. SSSSSSSStudentka moja draga, tvoja stiska (vožnja v službo) ni nič hujša kot je titina stiska, zato bodi fer in razloži v čem je tvoja moč, da izprosiš bolniško, podeli z nami tvoje znanje, daj, ne bodi dvolična!

Skoraj bi me kap, nisem verjela, da to berem izpod tvojih prstov!!!!
“kdo ti jo bo pa dal bla bla bla”

Večino so napisale že moje predhodnice. Kar pojdi v službo, saj te v času porodniške in dojenja ne morejo odpustiti.
Če pa po preteku porodniške ne prideš v službo (in nisi na bolniški ali kakšni drugi opravičeni odsotnosti), ti lahko delodajalec vžge plavce.
Morda bi on rad, da ostaneš doma. Ker pa ti ne da nobenega papirja, niti tebe ni v službo, ti lahko očita, da si “neopravičeno odsotna” in ti da odpoved iz krivdnih razlogov.

Ja, če dojiš, je to pomemben podatek – doječe ženske se ne sme odpustiti!

Pokliči na Zavod za zaposlovanje, tam je na brezplačni telefonski številki 080 1998 vsako sredo in četrtek med 9 in 11 uro na voljo brezplačna pravna pomoč s strani pravnika.

tudi jaz sem imela tak primer in so mi pravno svetovali, pojdi v službo in tudi če ni dela zate bodi tam dokler je zvoj delovni čas, tako kot so ti predhodnice napisale. če delodajalcu kaj ni jasno mu pomoli pogodbo pod nos pa nas se on zamisli. samo ne smeš ostati doma ker lahko on navede razlog da te brez razloga ni bilo na delovno mesto in si oplela.
lp

Ma kakšne podle finte. Upam, da vas bo tita poslušala.

New Report

Close