Iztekla se je NSVS
Izteklo se nam je varčevanje po NSVS shemi. Kredita nimam namena koristit, samo privarčevana sredstva, nikjer pa ni zapisano, kaj se zgodi s privarčevanim zneskom. Ker pri banki, kjer varčujem nimam TRR – kaj zdaj? Jih moram obvestit, kam naj nakažejo, moram odpret varčevalni račun – kaj moram naredit? O tem nikjer ne piše niti besede???
Na pogodbi tega podatka nikjer ne najdem, pa tudi banko sem zamenjala vmes. Mi lahko prosim svetuješ, kaj sem dolžna naredit?
Kakor jaz vem mora biti denar porabljen namensko, nakup nepremičnine,adaptacija-nekaj v tem smislu! Kot sem jaz razumel sistem na začetku da naj denar ne bi šel iz banke direkt na roke in hop pod lipco po avto! Namen tega je bil da ljudje najprej varčujejo(5-10 let odrekanja) potem bi kupil nepremičnino,se pri njih zakreditirali za 10 let in ta ko te držijo v šahu-koliko časa?!(za ta denar dobiš bplj malo kvadratov)! Torej te prisilijo da umiraš na obroke?
Res je da so boljše obresti, in da ti dajo 13 obrok! Vse z enim namenom! Nič ni zastonj, vedeti moramo da banka ne gre v minus! Vedno obstaja piramida, oz. če ni če ni pridnih čebelic ni medu.
Sem pa te dni površinsko nekaj slišal o tej st. shemi o nekih nepravilnostih-toda ne vem točno za kaj gre!
Filozofija vsega je da je treba ljudi zapufat. To je pogruntano že 50 let v svetu!Kar poglejmo kaj delajo študentom-dajejo kredit za študij,in tako naprej- ne rečem da je to slabo, če nam bi hoteli res dobro bi nam to dali! Tu je peščica ljudi ki vodi to igro! (npr. Monopoli kot smo se ga igrali v mladih letih!)
Ćasi socializma so mimo, torej kruta realnost je tu, potrošniška družba deluje, norme , standardi pa strmo navzgor!
To je zgolj moje razmišljanje, ki pa ni nujno da drži!!!
Lep dan
dejte nekaj razložit.
Meni se je tudi izteklo to varčevanje.V Pogodbi piše da smo upravičeni do kredita.2,1 na privarčenana sredstva.
Če je privarčevano npr.1.000000 sit ali to pomeni da dobim kredita 2.100000 skupaj z privarčevanim ali 2100000+ še tisti miljon ki je moj(privarčevan.
Zdej sm pa verjetn fajn zakomplicirala a ne?
V pogodbi piše, da privarčevana sredstva nameniš za kar pač želiš, nisi vezan. Če želiš kredit, pa ga lahko nameniš izključno za reševanje stanovanjskega problema. Isto so mi razložili ustno. Mislim pa, da za lanske lote to ne velja več.
Ja, to v bistvu pomeni, da na privarčevani 1 Mio lahko dobiš 2,1 mio kredita.
Ah….ni namensko. Če ne želiš kredita, ampak znesek privarčevanega, ni potrebno navajat razloga. Jaz sem dvignila denar leto pred iztekom Sheme in kupila avto. Poslala sem jim (banki) dopis, da želim sredstva dvigniti predčasno in da jih prosim, d ami privarčevani znesek nakažejo na moj tekoči račun.
če predčasno prekineš shemo, ti vzamejo premije, ki jih je nakazala država.
če imaš do konca sheme manj kot eno leto, se ti bolj splača vzeti premostitveni kredit; denar dobiš izplačan ven, nadaljuješ z vplačevanjem, obresti na kredit so enake obrestim ,ki bi se ti pripisovale na privarčevana sredstva z manjšim pribitkom, ampak pravico do premij pa ohraniš
Meni se drugo leto izteče in zdaj je znan predviden zanesek privarčevanih sredstev, ki je za več kot 600 000 sit nižji od predvidenega pred 4 leti, ki je bil objavljen v zloženki. Varčevala sem 3 lote mesečno, po izračunih pred 4 leti naj bi dobila ven malo manj kot 3,7 mio, zdaj pa pišejo, da bo to cca. 3,06 mio.
Kako je bilo pa pri vas? Sem razočarana.
Tudi mi smo dobili manj, kot je bilo rečeno na začetku. Samo, jaz nisem razočarana, ker sem se takrat zavedala, da so to samo informativni izračuni, ki se bodo izšli ob predpostavki, da so obresne mere skozi celo varčevanje take kot na začetku. Ker so se obrestne mere znižale je logično tudi znesek manjši. Meni se je že zakrat zdelo, da moram tiste izračune vzeti z rezervo.
pa ne samo obrestne mere, tudi revalorizacija zneskov je bila manjša
na začetku so računali, da se bo vsako leto osnovni znesek, ki ga bo potrebno plačat povečal za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – pa se ni in smo dejansko tudi vplačevali manj, kot je bilo predvideno.