izterjava preživnine od očeta katerega nimam stikov

5 let nazaj bi mogel meni oče plačevat preživnino sedaj teče že 6 leto. Pred tem sva imel odličen odnos z očetom in zato nisem ne jaz ne moja mam kazali poseben interes za preživnino sedaj pa sem stara 22 let in potrebujem denar za šolanje seveda delam preko študentskega dela in si služim svoj denar vendar grem na tako šolo pri kateri potrebujem denar saj mi primankuje časa za šolanje posledično ker moram toliko več delati seveda me bo podprla tudi moja mati vendar denar potrebujem tudi od očeta.Vendar pa ker nisva imela stike in vem samo da je ponovno poročen nimam pa informacij o njegovih dohodkih kje je zaposlen še komaj vem kje živi vem pa da je poročen in da ima en od njiju žena ali moj oče s.p. vendar mislim da je napisan na ženo.Najprej sem ga poskušala kontaktirati preko telefona saj nisem želela iti po uradnih postopkih vendar mi je dejal da mi denarja nebo izplačal in da mi ta denar ne priprada..in tako dalje seveda pa sem ga pred tem tudi kontaktirala preko fbja in mu tudi tam posredovala sporočilo ki ni bil niti malo grozilen zato sedaj nimam druge možnosti kot da ga tožim gre se za zelo velik znesek ki se je nabral preko let zato sem mu dejala tudi da razumem da nebo mogel vse odplačati v celoti vendar lahko pa mi vsaj daje 40 evrov na mesec in greva samo to overiti k notarju oz. toliko kolikor je on zmožen vendar ni šlo.tako da me samo zanima kako sedaj najhitreje in najceneje pridobiti ta denar oz. kaj je potrebo prvo opraviti,kako izgleda ta postopek je pa potrebno omeniti da imajo na socialni označeno kot da je plačeval vendar moji bančni izpiski izkazujejo drugače zdaj ne vem kakšen je postopek ker gre le za 5 let nazaj in zdaj teče 6 leto ?
Hvala že vnaprej za odgovore
Lep dan želim
Spoštovani!
Glede na situacijo, ki ste jo navedli, menimo, da je vaša edina pot do denarja, ki vam pripada, izvršilni postopek. Ker ne vemo, kako ste se dogovorili za plačevanje preživnine (ali vam je bila preživnina določena s sodbo ali sodno poravnavo, ali ste le sklenili sporazum na CSD) vam točno ne moremo svetovati, lahko vam le kratko opišemo obe možni situaciji.
Izvršilni naslovi so izvršljiva sodna odločba ali sodna poravnava, izvršljiv notarski zapis in še nekatere druge izvršljive odločbe ali listine, za katere zakon določa, da so izvršilni naslov. Tu je potrebno opozoriti, da se je s 1. 4. 2004 (t.j. z uveljavitvijo novele ZZZDR-C) pristojnost glede izdaje izvršilnega naslova o preživljanju otrok prenesla na sodišče (ki lahko izda sklep, s katerim potrdi preživninski sporazum ali izda sodbo, če sporazuma sploh ni bilo mogoče doseči. Pred tem (t.j. pred 1. 4. 2004) so se neposredno izvršljivi preživninski sporazumi lahko sklepali pred CSD. Če ste torej sklenili sporazum na CSD ta sam po sebi še ni izvršilni naslov (glede na naše izračune ste ga sklepali po letu 2004), ampak morate njegovo nespoštovanje uveljavljati v pravdi, kjer bo sodišče izdalo sodbo, katera bo predstavljala izvršilni naslov. Ko boste razpolagali s sodbo, boste lahko sprožili izvršilni postopek.
Kolikor že razpolagate s sodbo oziroma s sodno poravnavo, pa lahko že sedaj sprožite izvršilni postopek. Terjate lahko samo preživnino za zadnja 3 leta, saj terjatve iz naslova preživljanja zastarajo v 3 letih –kljub temu vam svetujemo, da izvršbo vložite za celotno obdobje, saj mora ugovor zastaranja podati dolžnik, sicer ga sodišče ne upošteva in je tako izvršba uspešna za celotno dolžniško obdobje.
S spoštovanjem!

Najlepša hvala za odgovor, bilo je sklenjeno sicer na CSD vendar je potem šlo naprej še na sodišče odločba tako da je na koncu potrdil sodišče koliko.Torej po vašem odgovoru imam vso dokumentacijo da sprožim izvršilni postopek in oddam obrazec na okrajnem sodišču Ljubljana.
Lep pozdrav želim
Forum je zaprt za komentiranje.