Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute izterjava

izterjava

Pozdravljeni,

prosil bi za pomoč in sicer;

– kolegica kupila avto na leasing ga dokaj redno plačevala, pred 2 mesecema se je odselila v drug kraj. Na pošti pa obvestila ter plačala stroške preusmeritev pošte za leto dni, ker še nekaj časa ne bo prijavljena na novem naslovu. Zgodilo se je nekaj neprijetnega; iz lesing hiše so prišli po avto s obrazložitvijo, da je pošta prihajala nazaj ter da so prekinili leasing pogodbo. Seveda je bila zelo presenečena, da niso hoteli počakati dan-dva da bi poravnala stroške 2 opominov, ki jih seveda ni prejela. Tudi izterjevalec se po njenih besedah v bistvu ni predstavil- prišel je samo z nalogom, da avto pripriči odvzame. Ko pa je klicala na banko so se dobesedno norčevali in rekli naj se z izterjevalcem dogovori. Ker se ni dalo dogovoriti si je bila primorana za 2 dni izposodit denar in takoj po položnici plačat zaostale obroke 2 opomina in še en obrok torej skupaj 3 obroke.
Meni je popolnoma jasno, da po 3 obrokih odvzamejo vozilo ampak ne zdi se mi pošteno da na tak krut način.
Tudi ta izterjevalec jo je dobesedno napadel pred sosedi, ki se je slučajno pogovarjala na hodniku.

Sedaj je na 0 z obroki če lahko tako rečem, ostajajo pa še samo sprotni obroki.

Ampak me sedaj zanima kaj bo leasing hiša sedaj, ko je kolegica plačala zamudne obroke?

Pogodba je prekinjena ampak obroki so plačani.

Kaj sedaj

Ali lahko izterjevalec kar tako javno pred navzočnostjo sosedov brez da se je indetificiral- da je prišel po avtomobil in da ga naj takoj izprazni?
Pogledal sem na ministerstvo za pravosodje če ima to podjetje oz. ta gospod licenco ampak le- tega nisem našel na seznamu.
Ali lahko sploh izterjevalec brez licence opravlja delo izterjevalca?
Kje še lahko izvem ali ima ta gospod licenco?

Prosim za pomoč,

hvala

L.p.,
Stane

Avto na lizing je last lizing hiše in ne vas. Vi ga imate samo v najemu oz. uporabi. To pomeni, da če ne izpolnjujete pogodbene obveznosti, vam ga lahko kadarkoli odvzamejo, ker je njihov. V pogodbi je ponavadi navedeno, da če ne plačate dveh obrokov, vam avto vzamejo. Na vas je skrb, da obroke redno plačujete in tudi drugače skrbite za avto (servisiranje, ragistracija…).

Kako se boste sedaj dogovorili je odvisno od dobre volje lizing hiše. Če boste prijazni, se ponavadi da kaj urediti. Izvršitelj rabi dovoljenje ministrstva za pravosodje, vendar za lizing to ne rabi biti. Da bi izterjevalec (če je izterjevalec) od lizing hiše, potreboval kakšno licenco mi ni znano. Vzeli so samo svojo stvar nazaj in to je njihova pravica. Ne potrebujejo nobenega pravnega postopka. Bonton je stvar poslovnega odnosa in meni se ne zdi prav, da se ni predstavil. Jaz imam z lizing hišam izkušnje, da najprej pokličejo in opozorijo, da obroki niso nplačani. Največkrat pa avto odpeljejo kar iz parkirnega prostora.

Če bi imeli stanovanje na lizing, bi vas enostavno postavili pred vrata. Kar nekaj je teh primerov. Dokazovanje je na strani kreditojemalca. V tem kontekstu je kredit mnogo bolj prijazen, ker brez sodne odločbe vam predmet ne bi mogli zapleniti.

Mnogi lizing primerjejo s kreditom, vendar še enkrat povdarim, da lizingojemalec ni lastnik predmeta lizinga.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close