izven mode
Ali kdaj oblečete svojega malčka “izven mode”, stvari, ki so bile moderne pred nekaj leti, sedaj pa več niso? Namreč imam kar nekaj podarjenih oblačil ter tistih, ki so ostale od naše sedaj 11-letnice. Oblačila so lepa in kvalitetna, so pa predvsem hlače (majice so čisto moderne) že iz mode. Saj veste, tiste hlače, široke v bokih in ozke pri gležnjih ali pa čisto ozke hlačnice. Izgledajo malo za časom, saj se sedaj nosijo take s širokimi hlačnicami spodaj, zato jih jaz naši 20-mesečnici dajem samo za potepanje po vasi, za doma, v peskovnik ipd., za v vrtec pa ne. Ali kompliciram po vaše?
Kako pa vi – tisti, ki imate nekaj let razlike med otrokoma (predvsem se razlika pozna pri stvareh za punčke)? Ali zavržete zastarele modele ali jih mlajšemu otroku oblečete ne glede na modo?
Jaz sicer nimam teh problemov, ampak ne glede na modo je odvisno, kako otroku pristaja. Če bi se mi zdelo, da izgleda v teh oblačilih smešna, jih ne bi oblačila……sem pač takšna…… Tudi moja nečakinja je stara že dobrih 13 let in mi je prav smešno, kakšne cotke je ona nosila kot majhna punčka. Takšnih cotk, priznam, jaz svojemu sinku več ne bi oblačila. Ti naredi po svoji presoji, saj kot sem že zgoraj napisala, ni odvisno samo od mode, ampak tudi od tega, kako ji te stare stvari pristajajo;))))))
Se mi zdi dobra rešitev, da ima ta oblačila za doma, v peskovnik in po vasi…..
Hahaha, tudi jaz sem komplikator glede sinove mode….:))))))))))))
Lepo se imejte na ta lep “zimski” nedeljski dan:)
lp,
N.
Jaz oblačila, ki so izrazito ven iz mode ali mi npr. niso všeč, oblečem škratku samo za na vikend, kjer lazi po gmajni in vedno pride tako umazan, da nekaterih stvari sploh oprati ne morem več, ker so čisto zaflekane. :))
Drugače je pri oblačilih kar izbirčen, ampak kadar gremo na vikend, pa že ve, da mora oblečt tudi kaj takega, kar mu sicer ni preveč všeč.
Ja, saj zadeva je hecna, kako se tudi mi spreminjamo. Recimo iste te stvari, ki se mi sedaj zdijo “smešne” na naši nadebudnici, so se mi zdele prav lepe, ko jih je nosila sedaj 11-letnica. Takrat je pač bila taka moda in te stvari so se nam takrat zdele čisto lepe. Tudi kakšne načičkane bluzice (ki pa bodo spet moderne, se mi zdi) so bile takrat prav lepe, sedaj pa izgledajo zastarelo.
No, 11-letnica pa sama poskrbi, da se obleče “po modi”. Od šest let starejše sestrične ima veliko lepo očuvanih hlač, vendar čisto zastarelih (ozek in visok pas, široke v bokih in čisto ozke pri gležnjih – na korenčka, se mi zdi) in ji na kraj pameti ne pride, da bi jih oblekla – niti za doma (razmišljam, ali naj jih dam na Rdeči križ ali direktno v smeti). Pa drugače ni udarjena na kakšne znamke oblačil, to ji je čisto nepomembno, morajo pa hlače vseeno biti v stilu današnje mode, torej brez pasu in s širokimi hlačnicami. Saj če bi imeli finančno stisko, bi pač morala obleči tiste zastarele in je ne bi nihče nič vprašal. Tako se mi pa vseeno zdi prav, da se spoštuje otrokovo mnenje glede teh stvari. V zastarelih oblačilih se namreč najstnik verjetno ne počuti ravno najbolje med vrstniki.
Jaz sprejmem podarjena oblačila in tudi oblečem, če so lepa, ohranjena. Ji pa ne oblečem res izrazito starih oblačil, ki mi niso všeč. Recimo zadnjič sem videla eno punčko, ki je imela oblečeno eno kavbojsko hlačno krilo. Prav hecna je bla, ker se je prav videlo, da je oblačilo iz devetdesetih… Moti me tudi, da so otroci v kakšnih razvlečenih znucanih cotah. Takšne jaz uporabljam le za kakšno rezervo, ali če kaj doma packamo… Saj se da otroke danes zelo lepo oblečt za zelo malo denarja, sam vedet moraš kam jit kupit.
Veš kaj, modno ali ne. Važno je, da je otrok razigran in da mu ni potrebno vsako minuto paziti, da se ne bo umazal. Ja, tudi take mamice so. Peljejo otroka na igrišče, potem pa stalno NE!jajo, da ja ne bi mamina princeska umazala nove bele oblekce, ali pa da ne bi sinko pobalinko zapacal taboljših hlač z travo…
LP
Nisem govorila o tem. Otroci so lahko oblečeni modno za majhen denar. Vsaj jaz za hlače dveletnika ne mislim odšteti več kot 15 eur. In verjemi, tudi za tak denar najdeš kvalitetne in lepe stvari, tako da se ti ni treba ven metat, če jih otrok umaže in celo če madeži ne gredo ven. Če pa počenjamo resnično stvari, kjer se lahko fajn zapackamo, pač otroci oblečejo stare zadeve, ki zaradi mene lahko romajo tudi v koš.
Če pa bi otroku kupovala hlače za 70 eurov, bi pa najbrž tudi jaz malo gledala, da jih takoj ne uniči. Do sedaj mi zaradi teh stvari ni bilo potrebno skrbeti.:))
Ves kaj, jaz imam 10-letnika, pa njegove cunje niso nic iz mode! No, je nekaj kosov res iz mode zaradi vzorca ali barve, vecina pa je kar uporabna! In 10 let nazaj se ni nosil korencek in pajkice tudi ne, ene 15 let nazaj pa ze.
Edino kar je, je da so deset let nazaj bili dojencki vecinoma v pajacih, danes pa v dvodelnih oblekicah, kar je 100x bolj prakticno.
Tudi jaz ne bi oblekla otroka v zastarela oblačila, če bi se res videlo da so zastarela. Te stvari bodejo v oči in zakaj bi otroka izpostavljala temu, če mi ni treba. Če pa človek nima izbire, pa je pač nima. Vendar pa poznam primere, ko so starši oblečeni po zadnji modi in v cunje vredne ogromno denarja, otroci pa so bili kot zadnji klošarji in oblečeni v cote izpred 10 let. No, potem so otroci zrasli in se temu uprli, hvala bogu.
Jaz odgovorov pred mano itak nisem brala, tako, da nisem replicirala na nikogar drugega kot na naslovno sporočilo. Se pa seveda strinjam s tabo, lepo oblečen je lahko že za majhen denar. Želela sem le navesti primere, ki sem jih sama nemalokrat videla pri prvem otroku, ko smo še živeli v Lj. in smo obiskovali okoliška igrišča. Vsem je pa verjetno kristalno jasno, da bo večina otrok veliko raje izbrala brezskrbno igro, kot pa ultra cunje zvenečih imen.
Seveda je pa vedno dobro, če imamo možnost izbirati, kaj bo naše dete nosilo. Nekateri je, žal, nimajo.
LP
Jaz imam tudi dva fanta, 17,5 in 13,5- letnika, pa komot nosi mlajši za starejšim in tudi stvari, ki jih je starejši nosil pred 10 leti, so še vedno za nošenje. Večina, ne vse. Hlače so recimo tudi kar ozke spodaj (vendar ne tako kot pri deklicah) in hlače nimajo toliko žepov, kot so to sedaj v modi (ko so hlačnice tudi za fante kar široke), ampak ni panike, bi se dale ponositi. Za punce pa je zadeva kar drugačna. Tiste majice in hlače, ki jih je hčerkina sestrična nosila pred 6 leti, so res popolnoma mimo. Hlače sem opisala, veliko majic pa je širokih in dolgih in jih moja uporablja za doma. Sedaj so namreč moderne ozke in kratke majčke ter hlače brez pasu. Moja hči je bila pred šestimi leti stara pet let in njene hlače od takrat imajo tudi kar ozke hlačnice in visok pas. Pa vem, da ni bila takrat oblečena zastarelo.
:)) Jaz svoje ne namaškaram in daleč od tega, da se ne bi smela premakniti, saj je kar naprej v pogonu. Nekatere pa res zelo rade obrnete vsako zadevo v skrajnost, o kateri sploh ni govora tukaj.
Drugače pa me zanima predvsem dejanska praksa. Ali imaš torej ti oblečene otroke v oblačila, ki so sedaj videti rahlo zastarelo in se nikakor ne sekiraš zaradi tega? Ali pa samo teoretično razglabljaš?
Naslovno sporočilo je itak moje.:))
Se čisto strinjam s teboj, da je pomembneje, da se otrok neobremenjeno igra kot to, da ima oblačila zvenečih imen po zadnji modi. Mislim, da se s tem itak vsi strinjamo. In tudi mi je čisto jasno, da če pač nimaš denarja, da bi otroku kupoval moderne stvari, ni druge opcije kot da nosi zastarelo. To sem tudi sama napisala in mi je čisto jasno, da tega vprašanja ne bi postavljala, če bi bila v finančni stiski. Ampak o tem sploh ne govorim. Rada bi samo vaša mnenja o tem, ali bi vi VAŠE OTROKE oblekle v rahlo ali zelo zastarele zadeve, čeprav bi imele možnost, da jih ne oblečete vanje. Torej, če ti imaš nekaj stvari, ki izgledajo kar zelo “ven iz mode”, ali svojega otroka oblačiš vanje ali ne? Konkretno! Lahko je namreč govoriti, kako je najbolj pomembno, da se otrok dobro počuti ipd., če imaš otroka oblečenega tako kot je oblečena večina drugih. Če pa bi res dobila par cunj, ki bi se ti zdele zastarele, pa jih otroku itak ne bi oblekla.
In še enkrat, dobro vem, da je zadeva čisto trivialna in da ne gre za življenjska vprašanja in pomembne zadeve, od katerih je odvisna otrokova sreča in zadovoljstvo. In ja, zavedam se, da so pomembnejše stvari v življenju kot to, kako je otrok oblečen. Ampak tukaj pač klepetamo, ali ne?:))
Eh, vidiš, to je tko, ko z enim učom klepetam, z drugim pa kuham. :)) Ja, tudi jaz imam doma nekaj stvari mojih bratrancev, ki so cca. 10 do 15 let starejši od sina. So pa vse te stvari spravljene v škatlah. Torej, eko, moj odgovor – ker imam možnost izbire, mu kupujem nova oblačila. In to čisto v mejah normale kar se tiče cene. Je pa res, da sem sprva, ko je bil prvorojenec še dojenček ful pazila na kao “boljše” cotke. Potem sem pa kmalu pokapirala, da je imel boljše v najboljšem primeru oblečene 3x, ker je itak hitro prerastel. :))
Ima pa naša pupa pri petih mesecih nekaj tistih pajackov iz frotirja (ali pa podobno), ki se jih zdaj sploh več ne dobi… So stari eni tudi preko 20 let. Ampak jih je mamica zelo ohranila in za moje pojme ni boljših pajacov.
LP
Hehe, tiste pajacke iz frotirja sem tudi jaz svojim kar naprej oblačila.:) Se strinjam, so super. Se mi zdi, da začneš gledati na “modo”, ko gre otrok v vrtec, prej je tudi meni bilo čisto vseeno. Tamala je imela 3 pajacke stare 16 let – še od našega prvorojenca. Sem jih spravila v škatlo in shranila v kleti – imajo čustveno vrednost.:))
:)) Ja verjamem. Pa kako zmeraj kokodakam, ker so nehali delati tiste žabice, ki se zapnejo na ramenih. Saj vem, da danes ne bi ble moderne, pa lepe, ampak so pa praktične, da je hrbet vedno bil pokrit.
Eh, grem raje kuhat naprej, sicer bomo jedli ob petih popoldne… :))
LP
A tistih žabic, ki se zapenjajo na ramenih ne delajo več?? Huh, očitno sem imela še staro zalogo oblačil za dojenčka, teh žabic smo namreč imeli kar nekaj. Kot dojenčku sem ji kupila res zelo malo stvari. A potem tudi tistih žabic, ki se odpenjajo na ritki in povlečeš samo spodnji del dol, da otroka previješ, sprednji spodnji del se pa drži zgornjega dela, ne delajo več? Eh, jaz sem pa res 100 let za modo dojenčkov. Očitno je bila naša mala kot dojenček oblečena čisto zastarelo, pa se nisem nič sekirala.:)) Kakšne posebne razlike med našo in drugimi dojenčki pa tudi nisem zasledila. Hm, ali pa sploh nisem opazovala oblačilc drugih dojenčkov, kaj pa vem.
Ja, se strinjam glede kuhe. Mala spi, srednja je pri prijateljici, drugi sin pri prijateljih (včeraj smo mi gostili njegove prijatelje), mož obrezuje trte, najstarejši se kopa, jaz pa klofam po računalniku in hrati kuham golaž. Grem pogledat, če se mi ni slučajno zažgal.:)
Imamo zelo malo podarjenih oblačil, nekatera so tudi nekoliko starejša. Če odgovorim na tvoje vprašanje: tistih, ki so res iz mode (bolj prav bi pri nas bilo: mami niso všeč ali mu ne pristojijo), mu ne oblečem, še za doma ne. Ne zato, ker bi se s premislekom tako odločila, ampak zato, ker ima dovolj drugih oblačil in tisti “tagrdi” kosi ne pridejo na vrsto. Jih kar odrivam globlje v predal:-)).
V bistvu prej sploh nisem pomislila na to, šele ob tvojem vprašanju se mi je posvetilo:-)). Torej je v bodoče bolje, da take primerke že prej izločim in jih sploh ne dam v omaro, ker samo gužvo delajo, dokler jih ne odstranim kot premajhne :-))
Lp, A.