izvenzakonska skupnost
Zdravo,
Z fantom že cca. 10 let skupaj živiva in imava majhnega otroka. Do sedaj imava nepremičnino razdeljeno 1/3 on in 2/3 jaz. Sedaj bi se on rad odpovedal 1/3 in mi jo podaril. Zanima me katero pogodbo napisati, da ne plačava davka in, da jo ne bo mogel čez čas izpodbijati. Ali mora biti v notarskem zapisu?
Ali potem zakon, ki pravi, da se premoženje deli 50:50 ne velja več?
Hvala in lp
Pojdita do odvetnika oziroma notarja. Tako ali tako bosta to tam urejala.
Imaš možnost darilne ali prodajne pogodbe. Davki so različni, ker pa gre za prvi dedni red, ga pri darilni ne bi smelo biti. Darilna pogodba se lahko izpodbija pod določenimi pogoji.
Skupno premoženje je premoženje, ustvarjeno v času trajanja zveze. Kako je bila nepremičnina pridobljena? Če sta jo kupila v času zveze in NE izhaja iz darila ali dediščine nekomu, potem je tako ali tako skupno premoženje, četudi bo en vpisan kot lastnik. To pomeni, da bi lahko v primeru razveze drugi zahteval, da se ugotovi njegov delež na skupnem premoženju, ne glede na vpis v ZK.
Vprašanje je, kaj sploh želita narediti. Kaj bo jutri, nihče ne more vedeti, zato je tudi težko dajati neke končne odgovore, sploh ker niti ne poznamo celotne zgodbe.
Darilna pogodba med zakoncema, davka ni, ker gre za prvi dedni red, možnost izpodbijanja darilne je vedno. Če skleneta prodajno in mu ti dejansko izplačaš delež, tega ne bo mogel izpodbijati, medtem ko bi fiktivno prodajno verjetno lahko.
Premoženje se lahko deli tako, kot se dogovorita zakonca. Pol pol je samo domneva, vedno pa je mogoče delež drugega spodbijati (končno besedo ima pa potem sodišče).
V primeru ločitve torej tale zapis v ZK ne bo nujno veljal.
Če premoženje prepisujeta, ker ima on dolgove, bodo šli po sledi lastništva in ugotovili, kdaj je bilo premoženje prepisano in ni nujno, da se sodišče kljub tvojemu lastništvu ne bo usedlo nanj.
Forum je zaprt za komentiranje.