izvršba-na kaj???
Zanima me sledeče: bivša mi je dolžna določeno denarno izplačilo, ki je s sodnim sklepom pravomočno določeno. Ker do izplačila nikakor ne pride, moram sedaj po pravnem redu v izvršbo…Toda na kaj? Nima več nobenega denarja, nima avta, brez zaposlitve, na soc. pomoči…Je sicer solastnica sodno določenega deleža, vendar uradno še ni vpisana v ZK. Kako in kaj storiti…? Hvala.
Lepo prosim za pomoč v dilemi. Po ločitvi je neprmičnina razdeljena; vsakemu 1/2. Sklep sodišča o tem je tudi že pravomočen. Kako je z Zemljiško knjigo? Osebno smatram, da ta sklep velja tudi brez vpisa, saj na koncu sklepa lepo piše, da ta odločba (v potrebni situaciji) nadomesti knjižni vpis. Hvala za pomoč.
Pozdravljeni,
ker gre pri zgornjih dveh vprašanjih očitno za isto zadevo, sem ju združila v eno temo.
Glede navedenega sklepa o delitvi skupnega premoženja imate prav. Takšna odločba je konstitutivnega značaja, kar pomeni, da trenutek pridobitve lastninske pravice ni časovno vezan na vknjižbo le-te v zemljiško knjigo, temveč na pravnomočnost samega sklepa. Teoretično bi torej lahko predlagali izvršbo že brez vpisa lastništva v zemljiško knjigo in pri tem predlogu za izvršbo priložili sklep (o delitvi) kot listino, ki dokazuje lastninsko pravico vaše bivše partnerke na nepremičnini. Sicer pa imate na podlagi pravnomočnega sklepa pravico tudi sami predlagati vpis njene lastninske pravice v zemljiško knjigo.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.