Izvršba na plačo
Pozdravljeni
mene pa zanima kako je z izvršbo na plačo. Namreč nekaj let nazaj sem vzel kredit, katerega kasneje nisem zmogel več plačevati. Ker sem bil takrat še dokaj neizkušen in neveden se nisem z banko nič dogovoril in tako so mi seveda prek sodišča sprožili izvršbo na nepremičnino katere sem polovični lastnik. No da skrajšam, po obiskih rubežnikov itd.. sem se odločil da grem na banko in da se poskušam nekaj dogovorit. Na koncu sem se dogovoril da na njihov racun nakazujem kolikor bom pac lahko( bil sem nazaposlen) obresti pa mi kljub temu tecejo naprej.
Oni so zadevo na sodišču dalu v nekakšno mirovanje. Ker pa to že traja dve leti in mi je lani gospa, ki to ureja na banki povedala da bo to zadje leto ko lahko to naredijo, ker baje zakon ne dopušča, da mi tako podaljšajo še za vsaj eno leto. Zato me zanima če je to res? Zanima me tudi, ker glede na to da sem sedaj zaposlen, ce se lahko dogovorim da mi trgajo pri delodajalcu razliko od neto place do minimalne, ali oni lahko trgajo vse, tudi stroške se pravi malica, bencin?
Spoštovani!
3. odstavek 74. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da se izvršba lahko na predlog upnika odloži za največ eno leto in se lahko na predlog upnika podaljša, vendar odlog skupno ne sme trajati dlje od enega leta od izdaje prvega sklepa o dovolitvi odloga. Največ sme torej odlog izvršbe trajati dve leti.
Dolžniku se v izvršilnem postopku pusti le znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči. Malica in potni stroški se posamezniku torej zarubijo, vendar v nekaterih primerih sodišče na predlog dolžnika odobri, da se ti stroški izključijo iz stečajne mase.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.