Izvršba za denarno nakazilo v letu 2006
Spoštovani!
Potrebujem pomoč, oz. nasvet kaj naj naredim v dani situaciji.
Zadeva je v tem, da sem namreč včeraj priporočeno dobila na dom pismo iz Ministrstva za finance, točneje spodaj pripisano Carinska uprava RS-Carinski urad Celje, da so se pred 7 leti zmotili in mi nakazali znesek okoli 180€.
Jaz sem takrat prejemala družinsko pokojnino po očetu (ZPIZ), saj sem še študirala in mi je po zakonu pripadalo. O tem, da pa bi dobila takrat kak denar neupravičeno nakazan in da bi to zamolčala, mislim, da se ni zgodilo! Ob tem mi tudi ni bilo jasno kaj ima tu zraven Carinski urad iz Celja? Sama nikoli nisem niti živela tam, pravzaprav sem povsem iz drugega konca Slovenije.
Sedaj zahtevajo da naj ta denar vrnem in to skupaj z obrestmi – ki znašajo cca.133€.
Seveda so bili zraven pripisani stroški tekoče pošte ki so jih ocenili na 25€, ter razliko v mesecu od septembra do oktobra v tem letu natančno – 1,51€?, kar sploh ne vem kaj naj bi pomenilo?
Ta dolg naj bi nastal oz. nakazilo naj bi bilo neupravičeno nakazano 09.08.2006.
Po prejemu te pošte sem bila povsem šokirana, (sem še vedno) saj to obvestilo že kar velja kot sklep o davčni IZVRŠBI in da bo ta denar zarubljen preko mojega bančnega računa. V tem času oz. teh 7ih letih tudi enkrat nisem dobila nobenega obvestila oz. opomina, da imam kakšne neporavnane odprte zadeve. Definitivno ne bi čakala do zadnjega trenutka in bi urgirala že prej!
Izvršba tudi ni izvedena preko sodišča, saj tega v pismu ni bilo nikjer navedeno. Problem je v tem, da živim sama in v najemu. Sem brezposelna in prejemam socialno denarno pomoč, s katerim si res lahko pomagam vsaj toliko da za silo preživim. Glede na to, da mi nameravajo ta dolg brez obrazložitve odtrgati, se pravi v znesku dobrih 350€, ne vem resnično kako bom preživela, saj bom ostala dva meseca brez vsakega denarja! Kako bom plačala najemnino in stroške, da ne rečem hrano in to očitno čez novo leto!
Tudi v primeru, če so se zmotili pri nakazilu denarja takrat, zakaj sedaj obravnavajo kot da je to bila moja krivda? Jaz sem bila takrat primorana, da sem prinesla vsa dokazila o šolanju, pogodbe in dokumente, ki so jih zahtevali. Te podatke so menda vstavili v računalnik in če referentka, ki je bila zaposlena tam pač ni bila pozorna in je naredila napako jaz sedaj ne mislim plačevat tudi nastale napake, ki je bila tudi praktično njihova in plačevati stroške sedaj po 7 letih!!!!!!!!!!
Koliko časa je po zakonu uradno, da naj bi izterjali dolg, če to sploh je kakšen dolg? Ali sploh imajo pravico sedaj po 7ih letih?
Prosim za čim hitrejši odgovor, saj moram glede te zadeve hitro urgirati, če se bi seveda sploh dalo kaj narediti, ker to da bi mi sedaj kar odtrgali brez kake obrazložitve 350€ za 7 let nazaj, se meni zdi dobesedno kriminal!
Lep pozdrav
Spoštovani,
Zoper sklep o izvršbi je dovoljena pritožba. Pritožbo se vloži v osmih dneh od vročitve sklepa o izvršbi pri davčnem organu, ki je izdal sklep o izvršbi. Predlagamo, da v pritožbi navedete, da sklepa o izvršbi vse do danes niste prejeli, zato je dolg zastaral.
Oseba, ki ji je bil na račun zavoda izplačan denarni znesek, do katerega ni imela pravice, mora vrniti prejeti znesek v skladu z določbami zakona, ki ureja obligacijska razmerja. Zavod izda odločbo o ugotovitvi preplačila, v kateri je določen znesek preplačila in način, po katerem mu bo preplačilo povrnjeno. Zastaralni rok treh let se upošteva po uradni dolžnosti od dneva prejema denarnega zneska do dneva izdaje odločbe o ugotovitvi preplačila.
S spoštovanjem!
Zanima samo še to, ali v primeru, da pritožbo (torej ne ugovor?) takoj pošljem na omenjeni naslov Carinske uprave Celje, je s tem tudi davčna izvršba zadržana za čas dokler se točno ne ugotovi, ali sem ta znesek dejansko dolžna ZPIZ-u in mi denarja ne bodo odtrgali pri naslednem nakazilu SDP?
Ali moram obvezno plačati tudi omenjene stroške v višini 133€ + ostale stroške, ki so povezane s pošiljko in davkom, kljub temu da je očitno po 3-eh letih zadeva že zastarala?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
naš odgovor se je nanašal na sklep o izvršbi.
Predlagamo vam, da na prejet dopis odgovorite v smislu kot smo vam napisali, vendar v skladu s pravnim poukom na prejetem pismu. Odgovor naslovite na carinsko upravo Celje.
SDP vam ne morejo rubiti, saj je izvzeta iz izvršbe. Banka vam bo blokirala račun, kar pomeni, da boste sredstva lahko dvigovali le še na svoji banki.
V primeru, da ugotovijo, da je vaša obveznost zaradi nepravilno izpeljanega postopka res zastarala, ne boste dolžni plačati ničesar, sicer pa ste dolžni plačati obresti in stroške izvršbe.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.