Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Izvršba

Izvršba

Pozdravljeni,

zaradi neplačanega dolga pri Simobilu sem dobila sklep o izvršbi.
V sklepu je predlagan strošek na 86,48eur.

Problem je nastal ko so mi zadržali PREŽIVNINO v vrednosti 124eur.

Napaka je bila storjena s strani banke s katere mi moj oče nakazuje preživnino, ker so tam pod namen nakazila dali plačilni nalog in ne preživnina,tako da so mi v celoti vzeli celotno preživnino.

Mene zanima ali imam pravico zahtevati preživnino nazaj + zamudne obresti (rok preživnine je do 5. v mesecu)? in kdo odgovarja za to?

Naslednja stvar ki me pravtako zanima je sledeča…

V primeru izvršbe, koliko sme upnik zadržati sredstev na TRR-ju dolžnika? in kako je v primeru če je dolžnik sam študent in nima rednih prilivov-koliko mu sme v tem primeru pobrat upnik ?

Najlepša hvala za odgovor

lep pozdrav!

Spoštovani,

glede na to, da preživnina ni bila nakazana pravilno, torej s pravim namenom plačila, vaša banka ne more biti odgovorna za zadržanje teh sredstev na vašem računu.

Prihodke iz študentskega dela lahko banka zadrži v celoti, saj ne gre za prejemke izzvzete iz izvršbe niti za plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, za katere velja omejitev izvršbe.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani

Žena je dobila opomin pred izvršbo, ker najemnik ni poravnaval svojih obveznostih do upravnika, v letih 2010-12 čeprav ni lastnica lokala. Lastnik sem sam, ki sem imel pogodbo z najemnikom, v kateri je bilo določeno da stroške v zvezi z upravljanjem ureja z upravnikom. Upravnik je vse račune, položnice pošiljal najemniku, ki jih ni plačeval, sam nisem nikoli prejel nobene položnice ali opomina v zvezi z najemnikom (mimogrede, najemnik je letos zaprl s.p.). Ker baje izvršilni postopek z najemnikom ni uspel, zdaj pošilja upravnik ta opomin ženi, ki je bila prva lastnica lokala in je z najemnikom imela pogodbo, od leta 2008 je najemnik imel pogodbo z menoj. Njihov odvetnik se sklicuje na 68.čl.Stvarnopravnega zakonika, sam pa ne razumem zakaj bi plačal za nekaj, za kar nisem dobil računa. Pa še to, v poslovni stavbi nas je nekaj solastnikov, stavba še ni etažirana, ali potemtakem po 68.čl zakon velja za vse solastnike, ki so dolžni plačati neplačane obveznosti najemnika. Kaj naj storim, ali imam kakšne možnosti ob tožbi upravnika.

Spoštovani,

68. člen SPZ določa: “Stroške uporabe, upravljanja in druga bremena, ki se nanašajo na celo stvar, krijejo solastniki v sorazmerju z velikostjo idealnih deležev. “

Spoštovani, predlagamo vam, da vaša žena na opomin odgovori in pojasni, da ni nikoli dobila računov, niti ona v času, za katerega zahtevajo plačilo ni bila lastnica te nepremičnine.
Skladno s 6. točko prvega odstavka 355. člena OZ namreč terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih, zastarajo v roku enega leta. Med druge terjatve upravnika pa se štejejo tudi terjatve, ki so upravniku nastale zaradi plačila storitev ali dobav izvajalcem storitev in dobaviteljem (npr. ogrevanje, elektrika, voda).
Vaša situacija je kompleksna tudi zaradi vprašanja morebitnega zastaranja teh terjatev.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za vaš nasvet in vas prosim še za pojasnilo v zvezi z 68.členom SPZ. Glede na to, da v naši poslovni stavbi še nismo lastniki etažirani ( etažiranje je v postopku ) me zanima ali smo lastniki subsidiarno odgovorni, glede na velikost idealnih deležev, za plačilo neplačanih obveznostih najemnika upravniku.

Najlepša hvala za nasvet in pojasnilo.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

vaše tolmačenje je pravilno.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

prosim vas za pojasnilo v zvezi 24.čl. SZ, točki 4 in 5. Ali je možno v najemno pogodbo vnesti določilo, po katerem lastnik ni subsidiarno odgovoren za obratovalne stroške najemnika, kar bi izničilo veljavnost 5. točke, odnosno, kako preprečiti, da bi se to zgodilo (naj v vsakem primeru za terjatve iz naslova obratovanja, odgovarja samo, in le, dolžnik, to je najemnik).

Najlepša hvala za odgovor

in lep pozdrav.

Spoštovani,

to ni možno. Imate pa nasproti najemniku regresni zahtevek.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

prosim vas za naslednja pojasnila v zvezi z izvršbo. Najemnik poslovnih prostorov ni plačeval svojih obveznostih do upravnika, v času od maja 2010 do maja 2013, dolg znaša že nekaj tisoč evrov (neplačevanje elektrike, vode, kanalizacije). Upravnik je proti najemniku sprožil izvršilni postopek, baje že leta 2011, ki pa naj ne bi bil uspešen, zato vas prosim še za nekaj odgovorov.

1.) V kakšnem obsegu dolga me lahko upravnik terja kot subsidiarnega dolžnika, glede na dane okoliščine, ker kot lastnik nisem nikoli prejel nobenega računa, dokumenta ali obvestila o najemnikovem dolgu.

2.) Kako veljajo zame zastaralni roki, kot subsidiarnega dolžnika, upravnik se namreč sklicuje na 349.člen OZ, čeprav najemnik s.p. ni imel pogodbe z upravnikom, le jaz kot fizična oseba.

3.) Kako je z 68.členom SPZ, ali se deljena odgovornost upošteva samo pri skupnih storitvah ( elektr. skupnih prostorov, kanalizacija itd. ali celoten dolg, glede na deleže ( etažiranje v postopku ).

4.)Kaj pomeni pisna pripoznava v 341.členu OZ – upravnik zahteva, da kot lastnik podpišem dokument, s katerim potrjujem dolg v polnem obsegu, čeprav to že ureja zakonsko določilo, zato ga nočem podpisati.

5.) Upravnik se sklicuje, glede zastaranja na 349.člen OZ, sam pa mislim, da zame velja 355.člen, kot fizično osebo.

6.)Kdaj se konča izvršilni postopek zoper najemnika in kdaj se začne izvršilni postopek za lastnika in kakšen je potem zastaralni rok.

Kar nekaj vprašanj, za odgovor se vam pa vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

glede na zahtevnost primera, vam predlagamo, da si poiščete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal pri reševanju zadeve.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Zanima me, kako se dobi izračun zamudnih obresti (zakonitih) in pa kdo/kje izračuna dinamiko plačil?
Ali lahko dolžnik na sodišče pošlje zahtevo, da mu posredujejo podatke, koliko sploh še znaša dolg in to skupaj z obrestmi?

Dejansko stanje je namreč tako, da ta izvršilni postopek traja že najmanj 10 let, konstantno pa se dobiva sklepe o vedno enakem znesku plačila dolga, kjer je vedno zraven dostavek v smislu: dolžnik je dolžan tolikointoliko, z zakonitimi zamudnimi obrestmi. itd.

Zgleda tako, da se očitno to lahko vleče še kakih 20 let, glede na to, da nikoli ni nobene utesnitve zneska, niti sploh ni točno doloćen znesek dolga.

Spoštovani,

naveden izračun vam lahko naredi upnik in ne sodišče.

S spoštovanjem!

dobivam nadomestilo za brezposelnost(565eur)in imam izvršbo.zanima me,do kakšnega zneska mi lahko rubijo,imam pa tudi 200eur kedita.

Spoštovani,

v skladu s 102. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju je na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, mogoče seči:
1. za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točki, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;
2. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close