Izvršbe
Spoštovani!
Prosim, če mi lahko posredujete podatek, kje lahko dobim kopije izvršb, ki so bile kdajkoli izdane.
Ali dobim podatek na okrožnem sodišču?
Lep pozdrav!
Sklepi o izvršbah so pod pristojnostjo okrajnih sodišč, vendar niso kar tako dostopni vsakomur. Zaradi varstva osebnih podatkov je treba izkazati pravni interes za vpogled v določen spis.
Z bratom sva bila solastnika parcele. To parcelo sva razdružila vsak do 1/2. Ker je brat bil brezposelni in je imel neporavnan dolg, je sodišče izdalo sklep za izvržbo na parcelo (jaz sem že pred tem sklepom imela na sodišču dano vlogo na podlagi razdružilne pogodbe vendar še v zemljiški knjigi ni bilo razvidno, da sta to zdaj dve ločeni parceli). Ker sem na svojem delu pacele obnovila starejšo hišo je cenilec, (čeprav sem mu pokazala razdružilno pogodbo in vlogo za vpis na sodišču) ocenil tudi mojo nepremičnino in mi zatrdil, da nimam pravice do prodaje svoje premičnine (neporavnanega dolga nisem imela nikjer) in izvršila se je plomba tudi na mojo nepremičnino. Na sodišču sem oddala vlogo za prednostni vpis, amapk me zanima s kakšno pravico se je izvršila plomba na mojo nepremičnino, če nisem bila nič dolžna in najbolj me še to jezi, da je sklep iz sodišča o cenitvi prejel samo moj brat čeprav se je ocenila tudi moja nepremičnina.
Tudi ,ko je že bil opravljen vpis v zemljiško knjigo in je bilo razvidno, da sta to dve parceli, je še moja tudi vedno bila pod plombo, na kakšni podlagi se je zaplombiral moj delež lastništva in na kakšni podlagi se je zbrisala plomba na moji nepremičnini ko je brat poravnal dolg saj on ni več imel nobene veze z mojo parcelo.
Pa še nekaj z strani sodišča kot lastnica nepremičnine nisem bila obveščena ne o plombi mojega deleža ,ne o obisku sodnega cenilca (če me brat ne bi obvestil sploh ne bi bila seznanjena, da je tudi moja nepremičnina plombirana).
Zanima me, če lahko na sodišču zahtevam “zapisnik” sodnega cenilca o vrednosti moje nepremičnine.
Hvala za odgovor.
Problem je v tem, da je bil sklep o izvršbi izdan na podlagi takratnega stanja v zemljiški knjigi. Ker je bila vajina nepremičnina razdružena oz. ta razdružitev z novima parcelama evidentirana v zemljiški knjigi po izdaji sklepa, je moralo sodišče po uradni dolžnosti vpisati plombo na obe parceli.
Možnost, ki jo imate je, da do konca izvršilnega postopka vložite na okrajno sodišče, ki je izdalo sklep, ugovor zoper sklep o izvršbi, v katerem zahtevate, naj sodišče izvršbo na vaši nepremičnini izreče za nedopustno, ker imate na njej izključno lastninsko pravico na podlagi razdružilne pogodbe. V ugovoru dobro obrazložite vašo situacijo in utemeljite razloge.
V primeru, da bo upnik ugovoru nasprotoval, bo sicer sodišče s sklepom vaš ugovor zavrnilo, boste pa lahko v 30 dneh od pravnomočnosti tega sklepa začeli pravdo za ugotovitev, da izvršba na vaši nepremičnini ni dopustna.
Hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.