ja skrajni cajt
Osebno menim, da je težava v patriarhalnih nazorih… ženska je tržno blago, v večini, v rokah očetov, ki se domenijo za poroko… prav tako pri tem nastradajo moški… (pustimo tukaj ob strani razviti del (tretjega sveta) ter, da posplošujem..))
Ženska, ki ni obrezana velja za nečisto… ter se tako ne more (dobro, če sploh) poročiti…
Dokler bodo svet obvladovale moške fikcije o tem kakšna mora biti ženska, pred poroko… nedolžna, obrezana… ter po poroki se bo težko kaj spremenilo…
Taki ukrepi ne prizadanejo moških – tako pa je tudi težko pričakovati, da bo prišlo, kar naenkrat, do revolucije mišljenja pomembnih ljudi (se pravi moških), saj njih to (razen posledično) ne prizadane…
V tej smeri je bilo že kar nekaj ukrepov… noben pa zaenkrat ni drastično posegel v tradicijo…žal dvomim, da bo ta…(se je pa stanje seveda vseeno izboljšalo – dvomim, da zaradi ukrepov… bi prej trdila, da zaradi modernizacije ter znanja in emancipacije, kar pa je posledično, po mojem mnenju, sploh pripeljalo do sprejemanja ukrepov)…
Ja res Zlatka, tvoji komentarji niso na mestu. Očitno si zelo nestrpna oseba.
Kar se pa tiče obrezovanja, je na to temo napisana knjiga, ki jo nekatere gotovo dobro poznate: Puščavska roža. Napisala jo je ženska, ki je obrezovanje preživela in nato pobegnila ter kot model uspela na Zahodu. Izpoved je pretresljiva in vredna branja.
“Ta nevarna tradicija v Eritreji kljub nasprotovanju vlade doleti kar 90 odstotkov žensk, tako muslimank kot kristjank, izvajajo pa jo praviloma ženske na svojih domovih.”
No, pa zažgimo še vse cerkve. Dajte vsaj pozorno prebrat preden stresate nestrpnost.
Abc, se močno strinjam.
Napisane so 3 knjige, trije deli iste avtorice. Hec je v tem, da pohabljanje žensk NI stavr moških, ni star patriarhalnega sveta, naprej ga peljejo ŽENSKE!!!! Matere dajejo svoje hčere pohabljat, ne očetje. Avtorica sama je bila pretresena nad rezultati raziskave. Tudi moški, ki so se izrekli za obrezovanje, so se sklicevali na “ženske” zapovedi. Izvajajo ga predvsem iz prepričanja, da je spolnost za žensko nekaj sramotnega, da pri tem ne sme uživat itd itd itd. Izobrazbena stopnja teh ljudi je nizka in njihovo prepričanje je, da če je nekaj držalo 100 let in je bilo dobro, je dobro tudi sedaj. Težko je povzet v parih stavkih. Pirskrbite si knjigo Puščavski otroci, Puščavksa roža in še ena je, pa mi je nalsovušel iz glave. Res pretresljivo branje.
Najprej kaj preberi, potem se oglašaj. Obrezovanje je obstajalo davno pred obstojem islama in obstaja izven islamskega sveta.
Jao botaničarka zdej pa povej kakšna rožca je čmrlj?
Mislmmm… Draga ripeča zlatica ima janis res prav, še ene par takih pa boš dobila kak uradni naziv tukaj…
Le katerega…
Izbrisani bi mi bil močno všeč…
JAnis pa še katera imajo tukaj pogosto močno ostre, tudi nesramne in zajedljive odgovore, ki pa so redko brez soli in intiligence, za razliko od tvojih ki znajo biti včasih prav pošteno omejeni. Tako zelo .. da sem celo jaz opazila.