Jabolčna krostata
ne vem ce je ” ta prav” nasla sem ga na rtv….
Jabolčna krostata
500g listnatega testa
400ml kisle smetane
100g rjavega sladkorja
7 jajc
1 pomaranča
1 limona
6 jabolk
100g marelične marmelade
1.
Jabolka olupimo, prerežemo na polovico, izrežemo peščičje in narežemo na rezine. Kislo smetano zmešamo z jajci, rjavim sladkorjem, naribano pomarančno in limonino lupinico.
2.
Listnato testo razvaljamo v velikosti pekača. Položimo ga na pekač in na večih mestih prebodemo z vilicami.
3.
Na testo naložimo rezine jabolka, in vse skupaj prelijemo s smetano. Postavimo v segreto pečico na 170oC za približno 40 minut.
4.
Marmelado raztopimo v vodni kopeli. Z čopičem premažemo pečeno sladic
ravno spekla cel pladen, po receptu iz kulinarika.net. njamsiiiiiii
za tiste ki ga ne poznate:
1 zavitek zmrznjenega listnatega testa (pekarna Pečjak)
1 kg jabolk
0,5 l sladke smetane
3 rumenjaki
2 zavitka vanilin sladkorja
30 dkg marelične marmelade
2 zamaška ruma
Listnato testo odtajamo in ga razvaljamo na dimenzijo pekača (v pakiranju pekarne Pečjak sta 2 kosa – to zadošča za originalen pekač v velikosti pečice, ki ga ponavadi kupimo skupaj s pečico). Na testo naložimo kot opeke na zelo tanke rezine narezana olupljena jabolka (oblika krhljev). Sladko smetano ročno zmešamo z rumenjaki in vanilinom in jo polijemo preko jabolk. Pečemo v predhodno ogreti pečici 40 min pri 180 st. C. Nato po površini namažemo marmelado, ki smo jo
zmešali z rumom, in pečemo 5-10 minut.
Serviramo ohlajeno.