jabolčni zavitek iz listnatega testa-recept?


Pečjakovo.
Za nadev naribaj 3-5 jabolk, odvisno od velikosti sadežev in tega, koliko polnjene zavitke imate radi. Dodaj čajno žličko mletega sladkorja in pol žličke mletega cimeta ali začimbe za jabolčni zavitek (Kotanyi). Nato naribana jabolka stiskaj v pest, da iztisneš odvečni sok (da ne bo zavitek med pečenjem razlezel zaradi preveč soka)
Testo delno odmrzni, razvaljaj na velikost približno 30 x 30 cm (lahko manj ali več, polovico testa nadevaj jabolčni nadev. ostalo polovico pusti prazno. Začni rolat v rolado na tisti strani testa, kjer je nadev. ko zviješ, robove namaži z razžvrkljanim beljakom. Daj v pekač, testo zgoraj malo zareži.
Peči na 220 stopinj, pod pekač daj en pekač, kamor vliješ pol litra vode.
To je to. Tako jaz delam, nekdo pa bo verjetno napisal po svoje.


Jabolčni zavitek sicer vedno delam iz vlečenega testa, ampak saj z nadevom gre najbrž enako?
Celo testo premažem s stopljenim maslom, potresem z drobtinami, po tretjini testa (pri listnatem najbrž bolje čez polovico) potresem naribana jabolka (jih nič ne ožemam), jabolka potresem s sladkorjem in cimetom, zvijem, testo po vrhu še malo premažem s stopljenim maslom, malo z vilicami prešpikam testo in dam v pečico.


S kupljenim testom ne delam, lahko povem, kako ga pa na splošno narediš.
Na razvaljeno testo pokapam in z žlico razmažem na maslu prepražene drobtinice. Potem razporedim naribana jabolka (zadnje čase neolupljena, naribana na lističe). Čez malo cimeta in malo sladkorja. Žal ne rozine, ker jih večina doma ne mara.
Delaš na krpi, ki jo potem na en strani dvigneš in s tem počasi rolaš zavitek. Položiš na pekač, ki si ga ali namazala z oljem ali maslom ali obložila s pek papirjem. Čez zavitek lahko daš malo masla, druga opcija je da ga premažeš s kislo smetano tretja pa da ga z ničemer ne premažeš.
Ko je spečen, cca 45 min, 200 st, ga daj ven in pokrij s krpo. Na ta način se ti bo skorja zmehčala, če ti je to ljubše.