Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jabolka – Katere vrste jeste?

Jabolka – Katere vrste jeste?

Jaz se ne taknem drugih kot svezih Braeburn ali Granny Smith. Ne prenesem mehkih in sladkih jabolk. Moje idealno jabolko je trdo kot bomba, se ob ugrizu odlomi kot steklo, in zelo socno.

Zal v Sloveniji najbolj priljubljene sorte – idared, jonagold, gala, elstar – so zame no-go.

Zadnjic sem v Hofru kupila 2kg Braeburn in so bile zanic, stare, presladke in premehke. (Moja krivda, kaj pa kupujem Braeburn izven sezone). In nikjer ne najdem Granny Smith.

Kaj pa vi? Katera jabolka so vam vsec in kje jih kupite?

Kiku in Breaburn. Vse ostalo je presladko, premehko, mokasto, nič sočno.

Kupujem na tržnici.

Jem vsa jabolka, ne maram pa mokastih.

Bolj kot sorta jabolk me moti umeten okus, recimo delises sploh nima vec nobenega okusa, cista plastika.

Moti me tudi cena, hudica, najbolj razsirjen sadez na svetu, a kila je 2€ in vec!

Izključno topaz.

Zgoraj opisano jabolko je kašasto, sočno s priokusom lešnikov.

Eno boljših 😉

Odgovor na objavo uporabnika
Kepica965, 14.08.2024 ob 08:22

Izključno topaz.

Berem o Topazu in zgleda, da je tocno to, kar iscem. Bom probala.

Odgovor na objavo uporabnika
priženjena snaha, 14.08.2024 ob 08:03

Kiku in Breaburn. Vse ostalo je presladko, premehko, mokasto, nič sočno.

Kupujem na tržnici.

Kiku jabolka so sladka. Vem, ker jih dokaj redno kupujem.

Tudi meni so všeč sočna in trda jabolka (ne kašasta), ampak nikakor ne kisla. Zato kupujem sorto Kiku, Fuji, Gala, če ni nobenega od te sorte, potem Evelino ali Zlati delišes. Kupujem jih v Mercatorju, redko kje drugje, npr. Spar ali Tuš.

jaz imam najrajši Dobiš sorto jabolk.

Elstar, topaz.  Oboja so precej kiselkasta, niso kašasta.  Sicer pa vsako staro jabolko postane kašasto….

 

Najboljša so domača iz vrta, neglede na sorto, ko so sveža so vsa taka kot jih opisuješ, le v sladkorju se razlikujejo.

Trenutno pa v trgovinah lahko kupiš večinoma samo lanska jabolka iz hladilnic, temu primerna je njihova kakovost. Jeseni bo vseh jabolk na policah dovolj in bodo taka kot morajo bit.

Surovih jabolk sicer ne jem že cca 10 let; jih sploh ne pogrešam, kot surov sadež, mi niti niso več dobre.

Dobre sorte jabolk so tako, kot dobra sorta krompirja ( npr. Maris bard,  ki ga praktično ne moreš več dobit…) . Se z leti izrodijo na našem pasu, če niso ravno odporna vrsta na škrlup, druge plesni, pepelovko, …. Veliko sort jabolk je pa danes gensko modificiranih, prekrižanih še pa še. . Zato tudi mene ne pritegnejo v trgovini ali na tržnicah nobena bleščeča jabolka, popolnoma enaka po velikosti in obliki. Ker mi delujejo tako umetno nekoristna za telo. So pa lepa za pogledat in za lep okras za v kakđen kot kuhinje 🙂

Za domačo francosko jabolčno pito, ki jo pečem za svojega dragega, pa samo jabolka sorte  Zlati delišes  – ampak take, ki so malo rumenkasto rdečkaste in lepo dišijo po ananasu.  Imam  kolega, ki ima nasad in si  so res bolj natur pridelane in ne od daleč transportirane. Najboljš je, ko jih pa sam nabereš direkt z drevesa, ko je čas.

Sem pa kot otrok rada jedla sicer sorto beličnik iz domačega nasada.

Domača, tako, ki jo vidiš, kadar pade na tla ali pa si jo mimogrede utrgaš.

Kakorkoli obrnem, eno najboljših mi je Carjevič, pa potem še Grafenštajnerca, Rdeči in Zlati delišes, Rdeča škrbotavka, Rdeči kalvil, Cigančica, tudi Apistar, ki ga oberemo tik pred novim letom.

Imam rada tudi renete, pa Majdo, Karneval, Topaz, Evelino … doma imamo prek 50 sort jabolk (ne pa tudi jablan!).

 

Odgovor na objavo uporabnika
Alaria, 14.08.2024 ob 10:03

Surovih jabolk sicer ne jem že cca 10 let; jih sploh ne pogrešam, kot surov sadež, mi niti niso več dobre.

Dobre sorte jabolk so tako, kot dobra sorta krompirja ( npr. Maris bard,  ki ga praktično ne moreš več dobit…) . Se z leti izrodijo na našem pasu, če niso ravno odporna vrsta na škrlup, druge plesni, pepelovko, …. Veliko sort jabolk je pa danes gensko modificiranih, prekrižanih še pa še. . Zato tudi mene ne pritegnejo v trgovini ali na tržnicah nobena bleščeča jabolka, popolnoma enaka po velikosti in obliki. Ker mi delujejo tako umetno nekoristna za telo. So pa lepa za pogledat in za lep okras za v kakđen kot kuhinje 🙂

Za domačo francosko jabolčno pito, ki jo pečem za svojega dragega, pa samo jabolka sorte  Zlati delišes  – ampak take, ki so malo rumenkasto rdečkaste in lepo dišijo po ananasu.  Imam  kolega, ki ima nasad in si  so res bolj natur pridelane in ne od daleč transportirane. Najboljš je, ko jih pa sam nabereš direkt z drevesa, ko je čas.

Sem pa kot otrok rada jedla sicer sorto beličnik iz domačega nasada.

Jaz tudi nisem bila jedec jabolk – vse dokler nisem poskusila eno res svezo in hladno Braeburn. To je bilo transcendentalno dozivetje. Kompleksen okus, svezina, socnost, aromaticnost, tekstura…

Kisla in sočna.

Domača bio sočna jabolka, ki so še topla od sonca, ko jih utrgaš.

Predvsem stare sorte, ki jih sploh več ni za dobiti nikjer.

Odgovor na objavo uporabnika
Simpl!, 14.08.2024 ob 10:02

Najboljša so domača iz vrta, neglede na sorto, ko so sveža so vsa taka kot jih opisuješ, le v sladkorju se razlikujejo.

Trenutno pa v trgovinah lahko kupiš večinoma samo lanska jabolka iz hladilnic, temu primerna je njihova kakovost. Jeseni bo vseh jabolk na policah dovolj in bodo taka kot morajo bit.

 

Veliko sranje je, da tudi jeseni ne dobis svezih disecih jabolk v trgovini, ampak nekaj plasticnega brez okusa.

Zlati in rdeci delises so zame odlicna jabolka, ampak tista prava, pri nas rdecih sploh ne dobis, redko kje, zlati je pa zelen in plasticen, redko kdaj lahko v trgovini iz treh gajbic naberes kako kilo lepo porumenelih.

Najboljše jabolko vseh časov, CARJEVIČ. Stara sorta, ki zmaga.

Potem pa dolgo nič, kar bi bilo omembe vredno od teh jabolk, ki jih imamo na voljo. V trgovinah so jabolka plastična. Brez vonja in okusa. Stokrat prešlatana.

Jabolko mora biti kiselkasto in da ga odtrgaš kot steklo, kot je že avtor zapisal. In da se ti pocedi iz ust od sočnosti.

Sem dobila lani domača jabolka, mi je cela kuhinja dišala po njih. Si predstavljate?

In na splošno je jabolko zame najboljše sadje. Seveda je to Carjevič.

@Smnitova babica:

Verjamem, samo zaradi mene tudi če  jabolka in banane  ne bi obstajale. JIh sploh ne pogrešam v svoji prehrani. Surova jabolka mi obležijo v želodcu, enako surove navadne hruške, nashi hruške,  mi je dostikrat po njih bilo slabo ( pa nobenih težav s prebavili, niti s kislino, nič). In jih zato ne jem več.

Se me pa da “dobit” na vse sorte  jagodičevja ali pa na dobro čvrsto negumijasto medeno  sladko lubenico

 

Fuji, gala, kiku…v skrajni sili tudi evelin..drugače pa ne smem jesti kislih in zelenih, skomina na zobe grrr

Več ali manj mi je vseeno, samo da je jabolku podobno. Pravzaprav so jabolka praktično edino sadje, ki ga uživam.

Lani sem dobila voščenke, sevniške so znane. Odlična stara sorta. Kosmačev pa tudi nisem vidla že leta. Odlično jabolko, kislo, sočno, dobrega okusa.

Tudi jaz imam najraje tiste od babice Kovač (granny smith). Hvala za zamisel o Topaz sorti… moram poskusiti.

Meni je bistveno da so sočna in nesladka oz kašasta. Zato so mi OK tudi divja jabolka oz tista mini s kakšnih res starih jablan.

Carjevič, topaz

New Report

Close