Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jahanje za otroke – kdaj začeti?

Jahanje za otroke – kdaj začeti?

Starši, ki imate s tem več izkušenj: kdaj lahko otrok začne jahati? Pa ne mislim ponija, ampak pravega konja. Pri nas imamo otroka, ki je navdušen ampak me zanima meja, kdaj je primerno.
Hvala.

Moja kolegica ga je dala pri 9 letih prej pa ne.

Koliko pa je otrok trenutno star in težek?

Vsekakor je za pričeti na majhnih konjih, če je star pod 10 let, ker velikega konja ne more obvladati. Tudi padci z višine (konji z vihrom 160+) niso noben hec, kljub zaščitni opremi.

Dobra izbira so tudi islandci, ki niso poniji, so pa majhni konjički, ki imajo zelo mehek in za ježo prijazen korak.

Sama sem pričeta trenirati dresurno jahanje pri dvanajstih, moja sestra pa pri desetih in je bilo to precej zgodaj.

Vsekakor pa poiščite dober konjeniški klub, ker je to izredno pomembno. Iščite kraj, kjer lepo delajo s konji, ker se trudijo, da otrok in konj najprej vzpostavita stik s tal, kjer bodo otroka naučili, kako za konja poskrbeti, ne pa da ga bodo samo posadili na konja, ki je razvrvan od neprestanih menjav na njegovem hrbtu.

Hčerka je začela jahati pri osmih, jaha pa v konjeniškem klubu Trnovo (Lj), začela je z manjšimi konji

"I dont care about money, but they are good for my nerves" -Ingmar Bergman

to je odvisno tudi, če bi jahala samo malo čez počitnice ali prav trenirala. potem lahko že tudi prej. moja hči jaha, odkar je na svetu, ampak ponija, osla. zdaj je stara 5 let pa tudi že velikega, seveda starega, ko veš da ne bo ponorel ali se kaj ustrašil. seveda mora biti nekdo zraven in moraš konja poznati. drugače je. mi imamo konje doma in jahamo že od rojstva, tako da je to drugo. poskusite pa bo. ampak konja, ponija mora nekdo držati, ne samo na lonži, da dobi otrok dobro ravnotežje. konj hitro odskoči, na mestu za kak meter v levo ali desno in že si na tleh.
pa veselo jahanje

Sam jaham od dvanajstega leta… V nekaterih jahalnih solah lahko zacnejo otroci ze pri okoli osmih, vecinoma pa pri dvanajstih letih… Vsekakore je bolje, da gre otrok najprej na hrbet konju izven jahalalne sole, saj tam pac ni tako, da bi otrok jahal kar bi hotel, ko bi hotel… Zato, ga peljite najprej na neko kmetijo, tako da se s konjem le sprehaja, mu govori, mu da pribolsek… Izberi jahalno solo ki ima dober in odgovoren nacin glede okvarjanja z otroci in konji, saj je dober vzgled glede ravnanja z konji zel pomemben.. Pa to ni le bozanja, saj mora konj vedeti, kdo je glavni… Ptem se pozanimaj, kaksne konje tam jahas… Ce je otrok, star recimo 5 let ( to potem se ne more v jahalno solo) izberi kmetiji, kj lahko jaha ponije… Pa se izbira kmetij je karpomembna, saj v vecini kmetij vse delajo bolj po domace, ko pa bo mogel otrok delati v jahalni soli nekaj drugace, bo tezava… Na zacetku bo bil na lozi( vrvici) kasneje, ce se bos za to varjanto zainteresirala za 7,8′ in pa naprej letnike, bodo verjetno tudi pustila, da gre kdaj tudi sam jahati ( z spremstvom na konjih, brez vrvice) … Taksen način ima svoje prednosti, saj gres na kmetijo ko lahko, cene pa v jahalnem klubu niso tako drazje (okol 2 eura) tam si navadno veca casa, in pa so bolj profesionalni…za to varjanto se odloci, le ce zelis jahati rekreativno, ne mislite ineti svojega konja,otrok ne misli preskakovati ovir, tekmovati, oz. Bolj za sproti…

Za jahalni klub pa… Okoli 10 leta navadno otroci dobijo odvolj moci, da bi vodili velikega konja… A je seveda vsak otrok drugacen, skoraj noben prej…Ce seveda nima nobbenih zdravstvenih tezav npr. Z hrbtenico, ker je potem delo nekoliko tezje, z mocjo to ni povezano…. Vsekakor pa otroka ne mores kar posaditi na 168cm konja… Ce je otrok se majhen (8) zacni z ponijem… Ze ko opravi zacetni tecaj lahko nadaljuje z islandci, ali pa izbere te ze na zacetku … Na koncu v obeh primeri pri cca. 9 letih, lahko gre na velike konje, ne pa se na tiste se extra velike rasti, prej kaksnih 150 cm… Kasneje se lahko nadaljuje na se vecje….

Ce je velik okoli 10 naj poskusi islandce, ali pa konje nizje rasti, ne pa ponija… No, ce misli z jahanjem kot hobi, ne pa nekaj za tu in tam… Ponija lahko vseeno zajaha enkrat ali dvakrat prej na kaksni kmetiji, vec ni potrebno, morda se umes…

Ce je otrok star 12 ali vec, naj enkrat ali dvakrat zajaha ponija ali islandca, potem pa lahko gre na velike konje…

Umes bos mogoce morala zamenjati vec jahalnih sol, ce bos hotela vse to… Zato raje na zacetku, dokler ne otrok ne preide na velike konje, naj raje hodi na kmetije, kamor se se lahko vrrne, da konjev ne bo prevec pogresal… Ce je otrok tak, da menite da ga hitro ne bo vec zanimalo, pojdite nekajkrat na kmetijo jahat, da vidite, ce se isplaca dati okoli 200 eurov za 15 ur, ce se ne bo niti zabaval… Pa to ne le enkrat, ce hoce licenco, bo za zacetni in jahac 1 tecaj odstel 300 eurov, za vsakega po150eurov, pa so tukaj se nadeljevalni tecaji, drazji… Preracunaj koliko moci imajo otroci, koliko energije, zbranosti, odgovornisti, koliko poslusajo…. Vsak otrok je drugacen, okoli 12 leta, naj bi bili ze vsi prausnji za velike konje ( razen ve imajo zdravstvene probleme). Sama jaham od 11 leta, pa nisem pri nicemer nikoli vstrajala( do takrat)razen pri
jahanju, k nas vecino zasvoji, in pustimo vse drugo za sabo… Tocne starosti ne, ce je zelo mocan, poslusen, ubogljiv, vzstrajen, in terpezen, je pripravljen ze pri 8 letih. Ce ne vstraja, pa ne bo nic… Ce se ne bo pobral, tudi ce ga bo usulo 3 x v istem dnevu, pac še ni pripravljen, ni dovolj vstrajen… Ce ne uboga, ni poslusen, so moznosti za to se vecje… Itd. Sori ker sem se razpisala, hahahah…. No, bodi zeloooo pazlljiva pri izbiri jahalne sole, n ne izberi najblizjo, samo ker je najbljizja… Pa veliko srece, saj je jahanje pravi uizitek

Ps. Vsekakor pa poskusite oz. Naj otrok poiskusi… Poskusiti ni greh, lahko pa je to neprecenljiva izkusnja… Ce se vseeno nisi mogla odlociti, ali je otrok dovolj velik, pa naj poskusi… V jahalnih solah so tako ali tako starostne meja… Padec pa je sestavni del vsega skupaj…

p.s. V resnici so islandci poniji, ampak v islandiji, iz koder so prišli, besede za ponija ne poznajo, zato je poni (pri nas, saj so manjši kot 150 cm) , lahko jim pravimo tudi islandci, če pa rečemo, da je to konj (velik) to prauzaprau ni res… Samo beseda nas zavede, ker je direkten prevod… Torej je islandski konj v resnici poni, ki pa ga imenujemo tudi islandski konj, ko govorimo v direktnem prevodu,… isladske konje, boste pri nas ( v večini) našli pod besedo “poni” =) upam, da ste kaj razumeli, sem malo zmedeneo napisala, zgolj informativno… Islandi imajo še en poseben hod, pri katerem se vidijo le sence konjevih nog, tako da veliko otrok, ki poskusijo islandca potem kar ostanejo na njem…. Pa tudi kakšna počitniška jahalna šola ni slaba ideja…

Hej!
Pomagam vsem, ki jih zanima kaj v vezi s konji. No treniram že dolgo časa in to v zelo dobrem klubi, treniram kot sprostitev z najlepšimi živalmi. Pri nas imamo tabore, kjer “ta prave” konje in ne ponije, jahajo tudi 5-6 letniki. Konji so zelo dobro zdresirani. Otrok pa nosi t.i. ŽABO, ki ga ščiti če pade in nič ne boli 🙂

Jaham Pr’ Krač
Simona je učiteljica, ful fajn, prjetna, zna z otoki… Morte pridt 🙂

Veliko je odvisno od otroka. Dejstvo je, da otroci pri 3 ali 5 letih še niso ne fizično ne psihično zreli za jahanje.
So pa zagotovo zreli za nabiranje prvih izkušenj in prvih občutkov ob sedenju na konju. Zato ne bo nobene škode, če ga vsake toliko peljete na kakšno jahanje ponija.
O resnem jahanju pa pred 8 ali 10 letom sploh ne razmišljajte.

zadnjič sem našla članek, v katerem je lepo razloženo, kaj, kdaj in kako začeti z jahanjem za otroke: https://jahanje-ljubljana.si/jahanje-konjev/

Veliko je odvisno od otroka. Dejstvo je, da otroci pri 3 ali 5 letih še niso ne fizično ne psihično zreli za jahanje.
So pa zagotovo zreli za nabiranje prvih izkušenj in prvih občutkov ob sedenju na konju. Zato ne bo nobene škode, če ga vsake toliko peljete na kakšno jahanje ponija.
O resnem jahanju pa pred 8 ali 10 letom sploh ne razmišljajte.

zadnjič sem našla članek, v katerem je lepo razloženo, kaj, kdaj in kako začeti z jahanjem za otroke: https://jahanje-ljubljana.si/jahanje-konjev/%5B/quote%5D
Tudi prej lahko, če ima jahalna šola ponije oz. manjše konje. V enem od konjeniških klubv, enem večjih pri nas, sem celo videla, da je res mala punčka jahala konja, ki meri sigurn tam nekje 165 cm v vihru. In ga je jahala normalno, kas, galop. Sicer je bolje manjšega. Da se pa vse. In te male punčke se prav nič ne bojijo, samozavestne nekatere zelo.

New Report

Close