JANKOVIĆ
mml:
Same neumnosti:
V komunizmu smo živeli cca 50. let od tega smo prb. 2 leti imeli depozit za prehod meje 2. leti bone za bencin in prb. 2 leti par-nepar.
In zato ti nisi mogel v tujino svašta .
Bonov je bilo , da se je drek delal iz njih se pač ti ali tvoji niste znajdli.
Par-nepar sem pač kupil drugi manjši avto 126p .
Depozit : prinesel si potrdilo , da imaš v tujini sorodnika pa si imel neomejene prehode v tujino brez plačila.
Je že tako treba se je bilo znajti in ne jamrati kako so samo priviligirani živeli lepo .
Tudi slučajno nisem bil priviligiran temveč navaden voznik kombija , ki pa se je znajdel za razliko od tebe ali tvojih staršev očitno ste samo jamrali kako hudo vam je naredili pa nič.
In da živel sem v svobodi tako kot sedaj bistvene razlike ne vidim , znašel sem se takrat in sedaj brez nepotrebnega jamranja.
Če ne najdeš drugačnega odgovora kot iskanje slovničnih napak zgolj zate : alpravsepišejemaloviše!!!!!!
Tudi tebi lep pozdrav in malo več pozitivnih misli brez stokanja pa bo šlo.
Pozabil si še omenit, kako je blo krasno proti koncu osemdesetih. Takrat je bilo šele fajn za voznike kombijev in ostale prevoznike. Na vsaki pošti, mimo katere si šel, si napisal par nekritih čekov potem pa denar doma lepo položil na račun. Na koncu meseca se je nabralo obresti za par plač… Ja, lepi časi so bili, samo malo se je bilo treba znajt.
jon napisal:
> mml:
> Same neumnosti:
> V komunizmu smo živeli cca 50. let od tega smo prb. 2 leti
> imeli depozit za prehod meje 2. leti bone za bencin in prb. 2
> leti par-nepar.
> In zato ti nisi mogel v tujino svašta .
> Bonov je bilo , da se je drek delal iz njih se pač ti ali tvoji
> niste znajdli.
> Par-nepar sem pač kupil drugi manjši avto 126p .
> Depozit : prinesel si potrdilo , da imaš v tujini sorodnika pa
> si imel neomejene prehode v tujino brez plačila.
> Je že tako treba se je bilo znajti in ne jamrati kako so samo
> priviligirani živeli lepo .
> Tudi slučajno nisem bil priviligiran temveč navaden voznik
> kombija , ki pa se je znajdel za razliko od tebe ali tvojih
> staršev očitno ste samo jamrali kako hudo vam je naredili pa
> nič.
> In da živel sem v svobodi tako kot sedaj bistvene razlike ne
> vidim , znašel sem se takrat in sedaj brez nepotrebnega
> jamranja.
> Če ne najdeš drugačnega odgovora kot iskanje slovničnih napak
> zgolj zate : alpravsepišejemaloviše!!!!!!
> Tudi tebi lep pozdrav in malo več pozitivnih misli brez
> stokanja pa bo šlo.
>
Nekaj nas je 50-letni socializem oziroma druženje z ostalimi balkanskimi narodi očitno naučil:
ZNAJDI SE ali kakor se še danes popularno reče “snadži se” (ne me držati za pravilnost napisanega, ker sem se moral v šoli učiti srbo-hrvaščine, ki je danes menda ni več)
Pošteno nismo mogli živeti. Treba je bilo goljufati, se sprenevedati, lagati, ovinkariti, podkupovati… A si opazil, da ti ni več potrebno lagati, da imaš teto v Celovcu, če hočeš vsak dan 100x čez mejo? In da ne rabiš prijaviti motorne žage, da bi dobil 5 litrov bencina? In da imaš lahko na registrski tablici napisano TITO če hočeš in se lahko voziš vsak dan? In po tvoje je bil to odličen sistem. “Svašta”… drugega ne morem reči.
Ampak to so samo detajli, malenkosti, neumnosti, ki so nam lepšale tiste turobne dneve in nas spravljale v smeh. Se spomniš možakarja po imenu Markovič, kako je na TV mahal z bankovci, se sladko režal in obljubljal gradove v oblakih.
Svašta…
Tale beseda “znajdu” je bila pa res 24 ur na dan 50 let na tapeti.
“Znajdu” – to se prav, da ste bli navadne barabe v najboljšem režimu ki ga je vidu svet.
Takole se je takrat prepevalo in za to dobilo Goli otok:
“Vsi enaki, vsi edini,
zdaj sedimo na latrini,
to je slavni novi red,
ki se čudi mu ves svet”.
No, izraz barabe, je rahlo če ne čisto pretiran. Sistem je bil pač tak. In si pač moral plavati ali si pa potonil. Druge možnosti ni bilo. Če si lepo v vrsti čakal, kdaj boš prišel na vrsto za stanovanje, ga nisi nikoli dobil, ker je pač vsak teden prišlo sto mujotov, ki so se uvrstili višje na spisek. Torej se je bilo pač treba malo znajti ne? Mujoti so imeli točke, mi pa strice. Recimo…
jugonostalgik:
V svojem življenju nisem napisal niti enega čeka prisežem na otroke.
Bančne kartice do leta 2001 nisem imel nobene , vedno in povsod zgolj gotovino.
Čeki , kreditne kartice , limiti , lizing in ostalo nisem uporabljal nikoli , vedno sem živel z denarjem , ki sem ga imel in ne , katerega naj bi imel.
mml:
Markovičevi časi so bili zlati , kdor je znal je v enem letu zaslužil milione v DM in to brez kakršnegakoli goljufanja samo malo je bilo treba spremljati ekonomska in gospodarska gibanja pa je denar kar pritekal in to v ogromnih količinah.
Vsak je imel nekaj tisoč DM plače in seveda mislil , da bo kar trajalo in kako lepo bo življenje.
Potem pa je prišla streznitev v obliki realnega tečaja in inflacije , tisti , ki smo denar pametno naložili in to dinarje smo lepo zaslužili v DM.
mml: ne ni bilo treba lagati in goljufati treba se je bilo znajti in to v prejšnem in sedanjem sistemu , samo iznajdljivi in močni preživijo in živijo tako kot hočejo ti pa si ena od ovčk v tropu in bleješ dalje očitno se tudi v tem sistemu ne znajdeš glede na to , da še vedno jamraš čez prejšnega.
Če ti 16 let demokracije ni dovolj , da bi si opomogel in pozabil kakšen revež si bil v prejšnem sistemu si pač nesposoben in čez 10 let boš jamral kakšen sistem je to , da si ti še vedno revež.
neenak:
Goli otok je bil kot zapor za politične kaznjence ukinjen leta 1958 in je bil do leta 1989 kaznilnica za kriminalna dejanja (klasičen kriminal).
Če ne verjameš vprašaj na Loparju (Rab) domačine , ki so bili zaposleni kot pazniki.
Pesem , ki si jo napisal je bilo prepovedano peti med kaznjenci in to na Golem , Grgurju , Pašman , Bileča zaradi nje so bili še dodatno kaznovani.
Govoriti , da si za vsako malenkost končal na Golem je bedarija potem bi tudi sam kar nekaj let preživel na njem pa sem dobil zgolj opozorilo naj pazim kaj govorim,(kritika sistema).
jon napisal:
> mml:
> Markovičevi časi so bili zlati , kdor je znal je v enem letu
> zaslužil milione v DM in to brez kakršnegakoli goljufanja samo
> malo je bilo treba spremljati ekonomska in gospodarska gibanja
> pa je denar kar pritekal in to v ogromnih količinah.
> Vsak je imel nekaj tisoč DM plače in seveda mislil , da bo kar
> trajalo in kako lepo bo življenje.
> Potem pa je prišla streznitev v obliki realnega tečaja in
> inflacije , tisti , ki smo denar pametno naložili in to dinarje
> smo lepo zaslužili v DM.
> mml: ne ni bilo treba lagati in goljufati treba se je bilo
> znajti in to v prejšnem in sedanjem sistemu , samo iznajdljivi
> in močni preživijo in živijo tako kot hočejo ti pa si ena od
> ovčk v tropu in bleješ dalje očitno se tudi v tem sistemu ne
> znajdeš glede na to , da še vedno jamraš čez prejšnega.
> Če ti 16 let demokracije ni dovolj , da bi si opomogel in
> pozabil kakšen revež si bil v prejšnem sistemu si pač
> nesposoben in čez 10 let boš jamral kakšen sistem je to , da si
> ti še vedno revež.
Samo še kratek odgovor potem pa zaključim tole jugo-nostalgično-kakojebiloprima debato. Nikakor ne jamram čez prejšnji sistem. Jaz sem samo skušal majčkeno oklestiti tvoj slavospev jugosocializmu, ki je bil takšen kot je bil, za katerega plačujemo dolgove (take in drugačne, finančne in moralne) še sedaj in jih bomo plačevali še zelo dolgo. Bilo je poglavje naše zgodovine in tako moramo tudi gledati na to. Prihodnost je pred nami in pred našimi otroki. In to je važno. Svojih otrok pa sigurno ne bom učil sistema “znajdi se” na račun drugega, na račun države, na račun demokracije. Naučil jih bom, da se bodo znašli na svoj račun in to pošteno. Ovce ali ne, to naj presodi potem vsak sam.
Lahko noč in mirne sanje vsem.
Nihče ne poje slavospeve jugosocializmu ravno tako nisem jugo-nostalgičen.
Realen opis nekega prejšnega stanja še ne pomeni , da se z njim strinjam.
Je zgolj obdobje v katerem smo živeli in je tako kot sedaj imelo svoje dobre in slabe strani.
Ti si pač potegni zgolj slabe strani nekega časa in za dobre nisi bil sposoben oz. nisi bil v stanju tudi iz po tvoje slabega potegniti dobro.
Če svojih otrok ne boš učil naj se znajdejo v vsakem sistemu , bodo , ko bodo v tvojih letih krivili sedanji sistem zakaj slabo živijo , ampak kriv ne bo sistem marveč starši , ki ga niso naučili *treba se je znajti*
Sicer ne vem kaj naj bi pomenilo znajdi se na tuj račun .
Zgolj v informacijo nikoli nisem imel kredita ali si sposojal velikih vsot in jih kasneje vračal zaradi inflacije z drobižem , nikogar nisem ogoljufal ali pa prevaral ali mu prodal *mačka v žaklju*
Bil sem zgolj (kot se temu reče) nekajkrat ob pravem času na pravem mestu pa seveda jajca je tudi treba imeti.
lp.
No, trditev da je v Markovićevih časih imel vsak nekaj tisoč DM plače, ni realen opis stanja ampak čisti kretenizem. Povprečna plača je bila tam nekje okoli tisoč morda tudi malce čez. Kar je bilo seveda precej več kot za časa hiperinflacije, še vedno pa kilometre daleč od “nekaj tisoč”. No ja, če pa si ti imel toliko plače, pa verjamem da ti ni bilo hudega in da ni bilo potrebe pisat nepokrite čeke…
načelnost in poštenost sta vrlini, ki nista v skladu z modernimi teorijami o osebnostni rasti.
načelnost je največkrat popljuvana in zamenjana za ošabnost.
poštenost pa si v najboljšem primeru razlagajo kot naivnost, če že ne kot probleme z iqujem v obliki idiotizma in debilizma.
je treba dobr premislit glede privzgajanja vrednot otrokom. nenazadnje je cilj staršev za življenje samostojno sposoben otrok, ne pa notranje lep vendar iz družbe izobčen osebek.
Imela sem poštene starše, ki nikoli niso iskali nobenih “lukenj” v zakonih, da bi se “znašli”. Pa sta štiri otroke, s poštenim in trdim delom in negoljufanjem države, kakršnakoli je že bila, spravila k poštenemu kruhu; na svoj račun in s svojimi žulji. Sama sem se zgledovala po njiju in prav tako uspela na enak način narediti isto. Mene “krivine” niso nikoli zanimale in prav nič ne “občudujem” tistih, ki so venomer, tedaj in danes, živeli na
balkanski način “snadži se”. Zato se mi zdi beseda baraba kar primeren vzdevek za tiste, ki so obšli zakone, da so imeli malo več na računu. Na značaju pa črne fleke.
Beseda lojalnost do države,v kateri nam je dano živeti, prej ali slej, je najbrž pri nekaterih nepoznana.
Avtor: mega ne
Datum: 19-04-07 08:18
besdo “barabe” uporabljajo opredvsem tisi, ki gledajo podjetnike, ki se vozijo v dragih avtih imajo več zaposlenih in poleg tega še malo uživajo življenje.
———————————————————————————————–
Besedo barabe uporabljajo ljudje , ki sami niso uspeli v življenju , ki jim ni jasno kako , da sosed , ki ima za 2 stopnji nižjo izobrazbo vozi boljši avto , gre vsako leto za en mesec na morje in vsako zimo v tujino na smučanje.
Z tem , ko za nekoga , ki ima več od tebe in si več privošči rečeš , da je baraba samo potrjuješ svojo nesposobnost.
janja:
Čeferin in Senica , ki sta dva razvpita odvetnika uspevata zaradi lukenj v zakonu , ki jih znata izkoristiti , po tvoje sta verjetno balkanca z motom snađi se.
Polna usta so te nepoštenost , lojalnost , goljufanje države z tem samo potrjuješ svojo nesposobnost , sicer si jo že dokazala , ko si zašpecala svetilnika , zakaj že ???? aja nisi bila sposobna odgovarjati na njegove sicer res nesramne poste.
In kot je napisal *jugonostalgik* tudi tvoji starši so kupovali marke na črnem trgu , glede na tvoje pisanje verjetno bolj kovance.
lp.
JON!!!!!!!!!!
Sedaj te pa prosim, da vse tri moje poste prebereš še enkrat in poizkušaš ugotoviti kaj je napisano. Naj ti prišepnem. Napisano je ravno to, kar si ti napisal do zadnjega stavka. Na koncu pa pišeš o moji nesposobnosti, mar ne?
Če je tako, te imam za nespospbneža v branju in repliciranju ter razumevanju, v nasprotnem primeru se ti pa moram opravičiti.
Zgolj potrdil sem tvojo ugotovitev o barabah in nič drugega , se oproščam če si mislil/a , da leti nate , mislil sem predvsem na vse tiste , ki tako mislijo.
Le razšiil sem tvoje mnenje , kdo naj bi bili ljudje , ki za druge mislijo , da so barabe , ker imajo več.
Še enkrat sorči ni bilo mišljeno zate.
lp.
Malo morgen sta živela z dinarji nikar sama sebi ne laži .
Vsi dobesedno vsi so kupovali marke ne poznam človeka , ki ne bi dinarje takoj menjal , ko je bila praktično hiperinflacija in ni bilo varjante , da bi z dinarji preživel cel mesec , si pač kupil takoj marke in jih po potrebi menjal.
Tole tvoje nakladanje je prav smešno , še domači župnik je takoj dinarje pri lokalnem dilerju zamenjal (preverjeno).
kakorkoli,saj vas vseh niti ne berem:Janković bravo!
Stoji za tistim kar reče in nimam občutka,da bi se šel blablablablablajščino.
Fant mi zares postaja vedno bolj všeč saj imam občutek,da
iz sebi prepuščenega,doslej popolnoma razpuščenega mesta,
želi ustvariti nekaj boljšega,lepšega.
Sam zase trdi,da ni politik in prav je tako.Prepričana sem,da kar obljublja,bo
tudi storil.
Jazbinšek pa,gledala sem ga pravkar na RTV SLO1 … sveta groza.
Meketal je v času županovanja in mekeče danes.Naredil,razen škode
v povezavi s stanovanji(Jazbinškov zakon) tako ali drugače,ni nič.
Slovenci smo čvekaški bluzerji,kar je opaziti tudi na forumih.
Živimo in najsrečnejši smo da nam je to dovoljeno,v daljni preteklosti brez kančna optimistilčnega gledanja ,v prihodnost.
V glavnem:čvekači.
Lahko noč!