Janković bo gradil đamijo
Re: Janković bo gradil đamijo
Napisal: ninej
Datum: 30.11.2008 15:13
Navedeno
jojjojjoj
Navedeno
Potemtakem
Potemtakem tudi krščanskih cerkva ne potrebujete. Kristjani lahko molite doma in vas pri tem nihče ne ovira. A ne, to pa ne, enim vse pravice, drugim nobene.
Katoliki molijo v cerkvah tako kot muslimani v molilnicah. Nobene drugorazrednosti.
ja seveda, sam potem je potrebno še turne podret, ker so simbol Cerkve, aneda al se motim????
—————————————————————————
ti svetujem, da prebereš najprej na kaj sploh odgovarjam, ne pa samo tisto kar ti paše!:)
torej simbol cerkve je….., simbol đamije je ……????
Mislim, da bi za sožitje z muslimani zelo pripomoglo kakšno pozitivno dejanje muslimanskih verskih voditeljev. Recimo, da bi obsodili in nehali podpirati terorizem, da bi ločili vero od političnega delovanja. Večina nas ocenjuje muslimanstvo v luči dogodkov v arabskem svetu in dokler se bodo dogajali podobni dogodki kot pred kratkim v Indiji z nelagodjem sprejemamo v svojo bližino takšen objekt. Verjamem, da delam bošnjakom krivico, vendar so se v njihovi vojni borili tudi mudžahedini in kar nekaj jih je ostalo v Bosni. Strah pa ima velike oči.
Sočasno se pa širi pravoslavni cerkev, tako da ne bo samo sakralni objekt, ampak bo tudi nekak kulturno-verski center, tako kot islamski, ap se noben nič ne usaja in mislim, da to ni bilo niti enkrat omenjeneo na forumu. Ne vem, kaj se toliko zapikujete v to džamijo, Srbi imajo svojo cerkev že skoraj stoletje, a to je pa vse v redu? Pa sem prepričana, da okoli džamije ne bo nikoli take galame, kot je pri pravoslavni cerkvi na predvečer pravoslavnega božiča, 6. januarja. Pa formalno pripadam RKC, da ne bo pomote.
Galami ??
Vem kaj misliš reči .
Ampak tako galamo , ko mujezin kliče k molitvi imaš samo v muslimanskih državah ali državah z pretežno muslimansko vero .
Nikakor pa ne v državah EU , kjer so tudi đamije , tam traja klicanje muzejina okoli minuto in vsaj kolikor sem jaz slišal ( Zagreb ) ni moteče , vsekakor ga lahko izenačiš z zvonenjem cerkve pred mašnim obredom , samo ni tako dolgo in glasno kot zvonovi , ki pa me ne motijo , da takoj zaustavim vročekrvneže .
Joj jon, kaj vse ljudi moti je muzejinovo klicanje k molitvi groza. Sploh tistih, ki živijo blizu. No jaz sem to klicanje doživela v Bosni, osebno me ne moti, tudi me ne bi motilo, če bi živela blizu. Bi pač namesto cerkvenih zvonov in pijane mladine poslušala poziv k molitvi. Če bi danes šel vprašat povprečnega Ljubljančana ali bi živel ob đamiji, kjer se vsak dan minuto derejo ali pa ob pravoslavni cerkvi, kjer je samo enkrat letno galama, se vprašaj, kaj bi izbrali.
žal ima pri nas muslimanska vera zelo negativen predznak in ljudje bodo vedno nekaj našli, kar jih moti.
Saj tale xxxy kaže očitno nacionalistično sovraštvo do vseh Srbov in bo vedno nekaj našel. Drugi sovražijo Hrvate, tretji Žide, četrti Cigane, peti Italijane, nekateri celo svoj lastni narod glede na politično prepričanje itd.,itd. Žalostno, ampak resnično. In seveda se ti najbolj obešajo na dejstvo, da so na svetu vojne, kao zaradi teh ljudi, sami pa nikoli ne bodo dojeli, da je to zaradi takih, kot so oni sami. So pa ponavadi taki ljudje največji strahopetci, ki si kaj takega pripadniku tistega naroda, ki ga sovražijo nikoli ne bi upali povedat v obraz (razen v skupinah so “močni”).
Resda v muslimanski deželi, vendar je klic mujezina k molitvi prijeten in nemoteč. Še enkrat napišem, da sem ga poslušala nekaj dni v muslimanski deželi in da morda v pravoverni slovenski deželi to ne bi bilo tako. Ampak tam dol je bilo zelo zelo prijetno, nežno in nevsiljivo klicanje k molitvi. Mogoče pa sem jaz, tukaj znana kot desna, samo tako sprejemljiva za drugačnost.
Nekaj čudnega se dogaja v tej deželi. Levi so nestrpni in takoj pripravljeni na nož, zagovorniki turbo kapitalizma, desni pa strpni in pomirjujoči.
Kar pa ne pomeni, da levi ne mislijo, da smo še vedno samo užaljeni zaradi zmage levih na volitvah.
Ne , me ne moti .
Je pa nekaj zanimivo , moti tiste , ki so v bližini cerkva postavili hiše , sedaj jim gre pa dolgo zvonenje na živce .
Vsi pa pozabljajo , da je bila cerkev na tem kraju nekaj sto let pred njimi , sicer nisem ne vem kakšen vernik in sem z verujočimi na forumu večinoma v sporu zaradi cerkve , ampak cerkev in zvonenje me ne motita .
Če me spomin ne vara so v Šiški (Lj.) morali zaradi pritožb stanovalcev zmanjšati in skrajšati zvonenje .
Tole me spominja na letališče Lesce , v nekaj letih se je v bližini letališča sezidalo nekaj deset hiš , investitorji so vedeli , da bodo živeli blizu letališča .
Sedaj je pa cela piz…. okoli letališča , novi naseljenci zahtevajo prestavitev letališča zaradi hrupa ?????
Celo neko peticijo podpisujejo , samo kolikor vem je staroselci nočejo podpisati .
Samo za eno leto. Potem je Janševa vlada sprejela zakon, da cerkveno zvonenje ni hrup, da je glasba, od takrat naprej lahko tolčejo kolikor hočejo. Onim tam okoli Plečnikove cerkve ki so začeli ta spor, se meša pod hrupa, ki zdaj ni več glasba. Pa tudi edini niso, ki se jim meša od tega hrupa. Če se ob sedmih zjutraj v nedeljo v svojem stanovanju ne moreš pogovarjati, ker se ne slišiš ob odprtem oknu, potem ne rečeš, da zadeva ni moteča.
Nisem rekla, da mene moti, mi je pa precej nenavadno, da se tako bučno obeležuje praznik, kot je božič. No ja, pač v takih časih živimo, da se vse dogodke že obeležuje s petardami. Ne bi rada izpadla nestrpna, sem samo omenila, da se to dogaja. Moje mnenje je oz. hotela sem povedati, da če imamo poleg krščanskih cerkva, kar je samo po sebi umevno, saj smo večinoma katoličani, evangelijsko in pravoslavno, lahko imamo tudi džamijo.