Janšev Watergate
iz mojega sedišča skoz rešpetlin vidim naslednje.
jju se zadi, da iz bližnjega tajnega sovinega mesta prisluškujejo sedežu sdsa. da bi se o zadevi prepričal, pošlje sredi novembra v izvidnico svojega pribočnika. za obisk novinarji zvohajo enkrat januarja, v februarju je potrebno nekako zadevo spraviti v zakonske okvire, zato se ustanovi vladna komisija za nadzor sove. arhivi? meni že zdavnaj ne burkajo nobene domišljije več. tisti, ki so zanimivi, so najverjetneje že zdavnaj na varnem, kaj je delal sosedov Janez Novak mi je pa figo mar. bi se pa globoko zamislila nad tajnostjo naše obveščevalne službe. ne bom se spuščala koliko je ali ni bil obisk alja na sedežu sove potreben in zakonit in upravičen, zelo bi me pa zanimalo, zakaj in kako je sploh mogoče, da je informacija o obisku alja na sovi pricurljala v javnost. iz mojega fotelja z zelo slabim razgledom na oder tako zgleda, da trg s tajnimi in zaupnimi informacijami dobro deluje in da šef sove nima vsega pod nadzorom.
lahko pa se motim. in sploh ni tako.
Če še jaz citiram:
“Sovo pri njenem delu nadzorujejo: varuh človekovih pravic, pristojno okrožno sodišče, pristojna komisija državnega zbora, vlada, računsko sodišče in proračunska inšpekcija ter javnost.”
Če sem jaz javnost, kajti jaz nisem ne varuh čp, ne sodišče, ne komisija itd….sem pa v seznamu in LAHKO (??) nadzrujem sovo..
Ali to pomeni, da se lahko najavim sovi in zahtevam vpogled v
– arhive
– finance
– seznam tajnih sodelavcev
????
Dragi moj, bilo kuda udba svuda, bluziš do konca in naprej.
Omenjeno je seveda copy/paste s sovine spletne strani.
Ker verjamem, da je težko klikniti na link, še citat s taistega mesta:
Nadzor javnosti ni posebej opredeljen, izraža pa se predvsem v javnem mnenju o agenciji, medijski odmevnosti njenega dela in komentarjih javnosti na nekatere njene postopke. Tudi spletna stran omogoča vpogled javnosti v delo Sove.
In seveda – en pomankljivo pismen državljan ni javnost. Če se vas pa malo več nabere skupaj pa lahko dosežete čuda. Morda celo izsilite kakšen amandma k Zakonu o Sovi, kjer bo eksplicitno napisano, da vlada nima pravice nadzirati vladnih služb.
on je bil svoje čase na ambasadi v UK. Tam so ga menda morali klicazi eecelenca hodil pa je v copatik in bil zelo aroganten. jaz takim rečem smrdljiva golazen oz banda. plačo pa ima, in sedaj me zanima ali se državljanom ne zdi neumno ker plačujejo take ljudi, če jih lahko sploh im enujem tako, medtem ko mora en pošten delavec cel mesec garati za tisto socialno podporo. mene čudi da se sploh še komu da v službo hodit.