Javna dela
Zivijo
V torek zacnem delati v vrtcu preko javnih del. Zanima me samo ce je ze kdo delal preko javnih del kaj se zgodi potem ko ti eno leto potece? Si spet na zavodu? A to pomeni da so te samo izkoristili in potem spet vse po starem? Svetovalka mi ne da pametnega odgovora niti ne izgleda tako kot da bi sploh zelela pomagat… mafija sama da vam recem. :/
Javna dela trajajo 1leto, razen če imaš status roma, invalidnost in pa starost nad 58let. Po izteku, se prijaviš na zavod. Sicer pa ti vse piše na spletu.
[/quote]
http://m.ess.gov.si/aktualni-programi/programi/javna-dela-2019-3
Od kje info., da se po javnih delih ne sme zaposliti? Pri nas je kar veliko ljudi po izteku pogodbe za javna dela dobilo redno zaposlitev. Je pa to redko. Običajno se vzame drugega, ki dela preko javnih del. Se izkoristi možnost, da kdo skoraj zastonj dela tisto, kar delajo tudi ostali zaposleni. Delo se namreč prav nič ne razlikuje.
Tudi sama čakam, če bo razpis. Pa slabo kaže. Lani je bilo objavljeno 23.11., predlani pa še prej. Z novim letom bi lahko spet delala, ker sem od 1.1.2019 na zavodu. Imam čez 14 dni svetovalko pa jo bom povprašala. Sem pa leta 2018 delala preko javnih del. Žal sem 50 plus in je težko dobit redno delo. Na spletni strani zavoda ni niti povabila za javna dela. Prejšnja leta je bilo to že oktobra. So bila pa to neka evropska sredstva, ki jih sedaj verjetno ni več. Je bilo pa že letos veliko manj zaposlitev kot prej. Se pa strinjam, da je izkoriščanje, manj dopusta, plača nizka. Tam kjer sem delala so bili korektni glede dela, pa sodelavci so bili vredu.
Ti misliš, da boš preko javnih del prišel do strokovnega izpita? In če prideš do strokovnega izpita… te čaka služba? Mogoče v Rusiji ali Ukrajini, v Sloveniji si s strokovnim izpitom na istem kot brez njega. Javna dela raje izkoristi za to, da ustvariš veze in poznanstva za svojo poklicno prekvalifikacijo ali da se kasneje zaposliš v isti instituciji (beri to ni šolstvo.)
Sem bila preko javnih del v vrtcu. Delala sem isto, kot katerakoli pomočnica vzgojiteljice, dobila super mentorico in opravila vse pogoje za strokovca, ki sem ga 2 meseca po izteku jd tudi brez težav naredila. Ker me to delo ful veseli, nisem šla nikoli z muko na šiht. Naučila sem se veliko, bila tudi na dveh seminarjih za strokovne delavce in dobila potrdilo. Od takrat so me dvakrat klicali za nadomeščanje bolniške. Trenutno sem doma s svojim dojenčkom, v jeseni pa v lov na službo. Meni je bila super izkušnja in ne izkoriščanje. Sem vesela, da sem na relativno enostaven način prišla do strokovnega, ki ga je na tem področju skor nemogoče dobit.
Res je, večina profilov v šolstvu je glede tega obup. Tudi za pomočnika moraš met precej sreče, ker se vsako delo v vrtcu ne upošteva. Če imaš v pogodbi za javna dela napisano, da boš delal kot spremljevalec otroka z odločbo, po njihovo itak nisi del vzgojno-izobraževalnega procesa, tudi, če imaš ustrezno izobrazbo in v praksi delaš vse. Potem pa zbiraš tiste ure, ko otroka ni bilo in si bil tretja oseba, kar je treba ustrezno dokazovati… Skratka same komplikacije. Pri zaposlovanju pa itak rabiš več sreče, kot pameti…