Javna dela
Res je tudi sama sem delala preko javnih del v vrtcu od 11 februarja lani pa do konca decembra in niti ne eno leto.. Dva mesca mi je zmanjkalo. Najprej so me zavajali da mi bodo podaljsali da bo naneslo eno leto a sele na koncu mi niti pravocasno ne bi sporocili da ne bodo podaljsali in bi kmalu ce se ne bi sama vzela v roke in zasitnarila ostala tudi brez denarnega nadomestila saj so do zadnjega cakali… Hvala bogu mi je pravocasno uspelo oddat vlogo. Ravnateljica mi je ko sem na zacetku pricela rekla da za strokovni izpit ni panike medtem ko sem jaz odklanjala vse lepe priloznosti okoli za sluzbo (ne preko javnih) saj sem se zanesla na njene besede in cakala kdaj mi bo odobrila izpit nakar je na vzgojiteljskem zboru najavila da tisti ki smo preko javnih del zal nimamo moznosti pristopit opravljat izpit. Ok sem si rekla…. Tokrat naj bo. Najslabse je da sem vedno nosila tisto “krono” na glavi aka javna dela javna dela. Odnos je bil slabsalen kot da sem govno samo zato ker sem delala preko javnih. Sefica mi je dostikrat zelela dajat nadure ces da sodelovke morajo skocit tam pa tam…. A po pogodbi mi sploh ne bi smela dajati nadur. Sama ni vedla kako in kaj so javna dela. Delala sem pa za 560 eur neto…. Osem ur in dostikrat pojedla govno drugih bab….. Shame. Zdaj lepo delam pri privatniku in imam mirno glavo. Je pa res da je to sila izkoriscevalsko. Edina dobra stvar je da ti tece delovna doba pa se to te na koncu zajebejo ker te fuknejo predcasno ven ko jim zmanka tistih “prispevkov”…. Stara sem bila pa 21 let ko sem zacela in se priseljena iz drugega mesta zato sem vzela javno delo cim. Je prislo v postev. Ampak od zdaj pa nikoli vec…. To je katastrofa. Delas svoje delo in se vse ostalo. Pa se imajo te za manj vrednega… V vecini primerov zal. Nategancija.
Preko Zavoda te nikoli ne smejo napotiti na Javna dela za nižjo stopnjo izobrazbe kot jo imaš. Če se to dogaja, je nekaj narobe s tvojo svetovalko na Zavodu in se zato obrni na njene nadrejene ali se prestavi na drug Urad za delo. Npr. jaz imam 7. stopnjo izobrazbe in zato me ne morejo niti ne smejo napotiti na razgovor za 5. stopnjo izobrazbe.
V tem tvojem zapisu je kar nekaj nedoslednosti:
1. V kolikor so ti na začetku rekli, da je OK, da opravljaš strokovni izpit, bi ti morali tudi dodeliti mentorja, ki bi se s tem strinjal. Če tega niso storili bi moral ti že takrat zvoniti alarm v glavi.
2. Za strokovni izpit na področju VIZ je potrebno imeti 560 (kandidat s srednješolsko izobrazbo) ali 840 (kandidat z višješolsko izobrazbo), torej če si delala 10 mesecev si imela opravljenih cca. 1680 ur, kar je popolnoma dovolj za prijavo na strokovni izpit iz VIZ
3. Sodelavka kot praviš ni vedela, da ne smeš imeti nadur. Ja, hudiča zakaj pa ji tega nisi povedala? Pa tudi mislim, da v pogodbi piše, da je lahko delovni čas razporejen neenakomerno.
4. Ja, plača preko javnih del je takšna. Imeli si torej pogodbo za srednješolsko izobrazbo.
5. Ravnateljica ne more odločati kdo pristopi k strokovnemu izpitu, ker se prijavljaš sama. Kot rečeno so ti na začetku rekli, da ni problem glede strokovnega izpita, ti pa jih nisi spomnila, da rabiš dodeljenega mentorja za pristop k strokovnemu izpitu. Tu si si čisto sama kriva.
6. Javna dela se vedno opravljajo v tekočem letu se pravi od 1.1.2020 do 31.12.2020. Če si pričela z 11.02. je popolnoma normalno, da ti z 31.12. preteče pogodba. Zavod se potem prijavi na razpis za ponovno pridobitev financiranja javnih del in če je odobreno se sami odločijo katerega kandidata bodo vzeli v tekočem letu. Niso ti dolžni ničesar. In tudi ni nujno, da bi z delom pričela že s 1.1. saj včasih razpis traja dlje.
Še bi kaj našlo se, to je na hitro