Javna tribuna: Kaj moram vedeti o HPV okužbi
testiranje, 04.02.2025 ob 11:58
HPV pogosto poteka brez simptomov. Kako sploh lahko starši vemo, ali je naš otrok že okužen? Obstaja kakšen način testiranja?
Pozdravljeni,
ne, rutinskega testiranja za prisotnost HPV okužbe se ne izvaja. Ker gre za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo, se z njo v prvem letu spolnih odnosov sreča praktično vsak spolno aktivni posameznik.
Lep pozdrav.
mojevprašanje773, 04.02.2025 ob 12:00
Ali obstajajo kakšni resnejši stranski učinki po cepljenju proti HPV? Kako pogosto se pojavijo in kakšni so?
Pozdravljeni,
stranski učinki so običajno blagi in podobni tistim pri drugih vrstah cepiv, npr. občutljivost ali rdečina na mestu cepljenja.
Lep pozdrav.
plodnostpodvprasajem, 04.02.2025 ob 12:04
Ali HPV lahko vpliva na plodnost? So kakšne raziskave, ki kažejo, da bi okužba lahko povzročila težave z zanositvijo pri moških ali ženskah?
Pozdravljeni,
rezultati nekaterih raziskav že kažejo v smeri negativnega vpliva okužbe s HPV virusi na plodnost pri ljudeh.
Lep pozdrav.
kozuhovska, 04.02.2025 ob 12:21
Kaj pa odrasli? Če se v otroštvu nismo cepili, ali je smiselno, da to storimo kasneje? Do katere starosti cepljenje še prinaša koristi? Pa še predlog, morda bi te informacije delili
Pozdravljeni,
cepljenje je smiselno kadarkoli, do 26. leta starosti je brezplačno za oba spola.
Lep pozdrav.
Anonimno 9116, 04.02.2025 ob 12:23
Koliko let po cepljenju proti HPV še traja zaščita? Zanima me tudi, kdaj je to cepivo sploh prišlo na trg – kako dolgo že potekajo raziskave o njegovi učinkovitosti?
Pozdravljeni,
poživitveni odmerki zaenkrat niso potrebni, cepivo pa je v svetu na voljo že vrsto let, z razdeljenih več deset milijonov odmerkov.
Lep pozdrav.
slaba izkušnja, 04.02.2025 ob 13:31
Moj sin ima diagnosticirano motnjo pozornosti in ADHD. Malo me skrbi, da bi cepljenje proti HPV lahko vplivalo na njegovo stanje ali ga celo poslabšalo. Je moj strah odveč ali obstajajo kakšne raziskave na to temo? Ima kdo podobno izkušnjo?
Pozdravljeni,
kontraindikacij za cepljenje je zelo malo, tako da predlagam, da se o tem pogovorite s sinovim pediatrom.
Lep pozdrav.
številke?, 04.02.2025 ob 13:33
Berem, da se večina ljudi okuži s HPV, ampak me zanima, kako pogoste so te okužbe v resnici? Kje se spremljajo številke?
Pozdravljeni,
velika večina spolno aktivnih ljudi se okuži v prvem letu po začetku spolnih odnosov.
Lep pozdrav.
mojprvi, 04.02.2025 ob 13:35
Pozdravljeni,
imam vprašanje – ali je možno, da dobim HPV, če imava s partnerjem spolne odnose samo drug z drugim in sva si tudi prvi partner? Kako se virus sploh prenaša v takem primeru? Hvala!
Pozdravljeni,
HPV virusi se najpogosteje prenašajo s tesnimi stiki, predvsem s spolnimi odnosi. V vajinem primeru je verjetnost za prenos najverjetneje nična.
Lep pozdrav.
Anonimno 5426, 04.02.2025 ob 13:38
Sem mama osnovnošolke, ki letos obiskuje 5. razred. Zanima me zakaj je treba cepit otroke že v 6. razredu? Ali ni to malo zgodaj? Ne bi bilo bolje v 9. razredu ali celo v srednji šoli?
Pozdravljeni,
večina ljudi se s HPV virusi okuži v prvem letu po pričetku spolnih odnosov, zato je še toliko bolj pomembno, da je zaščita takrat že vzpostavljena. V tem starostnem obdobju je tudi imunski sistem naravnan tako, da sta potrebna samo 2 odmerka cepiva.
Lep pozdrav.
znakisimptomi, 04.02.2025 ob 13:42
Kako se kaže okužba s HPV? Kako vem, če sem okužen? Zakaj se o tej okužbi prej ni govorilo, zdaj pa kar naenkrat, da je to najpogostejša spolno prenosljiva okužba?
Pozdravljeni,
okužba s HPV večinoma poteka brez kakšnih posebnih znakov, lahko pa se kaže v obliki (genitalnih) bradavic, predrakavih sprememb na materničnem vratu, ipd.. Prav je, da se o tej okužbi osvešča in se strinjam, da je včasih kljub svoji pogostnosti premalo izpostavljena.
Lep pozdrav.
dunjajo, 04.02.2025 ob 15:43
Ali je dokazano, da HPV povzročajo rake? Ali se pri rakavih boleznih preveri, če je prisotna okužba s HPV?
Pozdravljeni,
drži, da lahko okužba s HPV privede do različnih oblik raka, npr. na materničnem vratu, žrelu, zadnjiku, penisu, ipd.. Testiranje na HPV se na področju ginekologije izvaja na podlagi nacionalnih priporočil.
Lep pozdrav.
infideliobupana, 04.02.2025 ob 15:45
Mož je HPV pozitiven, jaz pa HPV negativna. Ali to pomeni, da me je varal?
Pozdravljeni,
ni nujno, saj lahko v določenem odstotku okužba s HPV vztraja v telesu več let, včasih tudi desetletja, in je torej nemogoče ugotoviti, kdaj je do nje prišlo.
Lep pozdrav.