Javna tribuna: Kaj moram vedeti o HPV okužbi
safesafe, 04.02.2025 ob 16:08
Spoštovani!
Testirala sem se proti HPV in sem negativna. Glede na to, da sem poročena in je moj mož edini moj partner, ali sem potem safe pred virusom HPV in posledično ne morem dobiti RMV?
Pozdravljeni,
testiranje za HPV pokrije le najpogostejše vrste tega virusa, ne pa vseh (ki jih je več kot 200 vrst). Iz tega izhaja, da do nastanka raka na materničnem vratu, ki bi bil posledica delovanja HPV, hipotetično še vedno lahko pride.
Lep pozdrav.
frostbite87, 04.02.2025 ob 16:10
Prosim za preprosto razlago kako se lahko HPV prenaša z dotikom. Glede na to, da je sin star 10 let in ni spolno aktiven, me skrbi, kako / če se sploh lahko okuži?
Pozdravljeni,
tipičen primer prenosa HPV preko dotika so denimo kožne bradavice na rokah ali stopalih.
Lep pozdrav.
kako vem, 04.02.2025 ob 16:18
Kako vem, da sem bila cepljena? Mama pravi, da me je v osnovni šoli cepila, a cepilne knjižice nimam. Imela sem sicer potrjeno okužbo s HPV. Kaj mi svetujete? Stara sem 27 let.
Hvala
Pozdravljeni,
predlagam, da preverite neposredno pri svojem osebnem zdravniku, sicer pa redno obiskujte ginekologa v okviru programa ZORA.
Lep pozdrav.
antivirusx10, 04.02.2025 ob 16:20
Pozdravljeni,
Partner se je v preteklem razmerju okužil s HPV in imel simptome. Po zdravljenju dve leti ni imel simptomov, nato pa spet. Ko sva se spoznala, ni imel simptomov, naju pa oba zanima, če je smiselno, da se cepiva oba? Sva stara 35 in 37.
Lp,…
Pozdravljeni, vsekakor. Lep pozdrav.
zdravko247, 04.02.2025 ob 16:22
Ali so kakšne prednosti zgodnejšega cepljenja v primerjavi, če se cepiš odrasel?
Pozdravljeni,
večina ljudi se s HPV virusi okuži v prvem letu po pričetku spolnih odnosov, zato je še toliko bolj pomembno, da je zaščita takrat že vzpostavljena.
V tem starostnem obdobju je tudi imunski sistem naravnan tako, da sta potrebna samo 2 odmerka cepiva (sicer pa kasneje 3).
Lep pozdrav.
mladocepivo, 04.02.2025 ob 16:26
Glede na to, da gre za precej »mlado« cepivo, me zanima če so stranski učinki dovolj raziskani?
Pozdravljeni,
v vseh letih, odkar je na voljo cepivo, je bilo razdeljenih že na milijone odmerkov cepiva, tako da so možni stranski učinki že precej dobro raziskani. Lep pozdrav.
boost4life, 04.02.2025 ob 16:27
Ne vem, če boste pravi naslov, vendar me zanima, če bi bilo smiselno, da se to cepljenje priporoča samo rizičnim skupinam?
Pozdravljeni, cepljenje je namenjeno vsej populaciji, saj lahko le tako dosežemo učinke, kot so npr. zmanjšanje pojavnosti raka na materničnem vratu.