Javna tribuna: Kako si pomagati pri simptomih novega koronavirusa
Sluznica v nosu in grlu mora biti čimbolj vlažna, da se zmanjša možnost pripetja virusa na sluznico. Svetujem vlaženje z vodo, fiziološko raztopino ali zelo razredčenim žajbljevim čajem. Snovi za izkašljevanje v prvi fazi (prvih 5-6 dni) niso primerne, saj še ni nabiranja sluzi. V poštev pridejo v drugi fazi, ko je potrebno izkašljati sluz. Je pa slezov sirup oziroma slez, ki ga dobite v lekarnah, primeren, saj prekrije sluznico in zmanjša dražljaj kašlja. Glede zdravil, ki jih dobite brez recepta: paracetamol sem že omenil, Lekadol je le eno od imen paracetamola. Ker je suh kašelj moteč, svetujem kombinacijo paracetamola s kodeinom, ki zmanjša draženje na kašelj.
Borut Štrukelj
[/quote]
ali taka zdravila s kodeinom lahko jemljejo tudi otroci?
Glede na znanje in izkušnje strokovjakov, je moj odgovor: NE. Upam, da vas s tem nisem razočaral. Res pa je, da v kolikor lahko pomagate ljudem v psihični ali fizični stiski (ne preko osebnega stika, seveda, saj smo v samoizolaciji), se usmerite v to smer. Kako, pa sam ne vem in sem na tem področju laik.
Borut Štrukelj
Spoštovana Anica,
Ja, zdravilo Caffetin je primerno za lajšanje simptomov pri okužbi z vsemi prehladnimi virusi, gripo in tudi novim koronavrusom, kot so: glavobol, bolečine v mišicah, suh kašelj, povišana telesna temperatura. Poudaril pa bi rad, da tablete, ki jih omenjate, vsebujejo kofein, kar je za omenjeno delovanje dobro (učinek tablet se poveča), a tisti, ki so občuljiv na kofein v čaju in kavi, bodo mogoče po jemanju tablet s kofeinom težje zaspali. Je pa količina kofeina v takih zdravilih relativno majhna, priblžno za tretjino do pol skodelice kave.
Borut Štrukelj
Zdravila za lajšanje simptomov gripe, prehlada in nove okužbe s koronavirusom so v prvi fazi bolezni enaka. Le bris sluznice, ki ga uporabijo za test dokaza virusnega genoma (tako sedaj hitro določimo prisotnost koronavirusa), lahko potrdi okužbo s koronavirusom. Uporabljate lahko zdravila za lajšanje simptomov, ki smo jih omenili v tem forumu.
Borut Štrukelj
Pozdravljeni,
veliko poslušamo o korona virusu, pa vendar se mi zdi, da krožijo naokoli tudi razne viroze, prehladi, o katerih ses sedaj nič ne govori. Mi lahko pojasnite, ali obstajajo kakšne načelne razlike pri lajšanju simptomov prehlada, viroze, gripa in koronavirusa. Lahko uporabljamo ista zdravila? Ali lahko s tem, ko ne vemo, kaj imamo, poslabšamo stanje, če uporabimo zdravilo za drugo bolezen?
Hvala za odgovor,
lp
Vsa zdravila brez recepta, ki olajšajo simptome običajnih virusnih prehladov, gripe in okužbe z novim koronavirusom, se lahko uporabljajo. Nekateri zdravstveni forumi priporočajo zdravila na osnovi paracetamola in ne ibuprofena, a to še ni znanstveno dokazano. V nekaj dnevih bomo vedeli več. V primeru uporabe ibuprofena svetujemo uporabo ibuprofen lizinata, ki deluje izjemno hitro (v pol ure po zaužitju, če le želodec ni pol s hrano)
Borut Štrukelj
Zdravilo, ki ga omenjate, je zdravilo na recept, ki ima poleg paracetamola še tramadol. Tramadol spada med opioidne analgetike, torej zdravilne učinkovine za močnejše bolečine, zato menim, da v primeru okužbe in bolečin ni primerno zdravilo. Mogoče ga bodo predpisali lečeči zdravniki v primeru hujših zapletov, v času hospitalizacije.
Borut Štrukelj