Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Kako učinkovito obvladati psihosomatska stanja v novih življenjskih situacijah

Javna tribuna: Kako učinkovito obvladati psihosomatska stanja v novih življenjskih situacijah

Stres, strah, tesnoba, zaskrbljenost, depresija, nespečnost, izgorelost, razpršenost, koncentracija.

Na preizkušnje in čas, v katerem živimo ni bil pripravljen nihče. Hkrati smo prisiljeni usklajevati vloge zaposlenih, staršev, kuharjev, animatorjev, partnerjev in vse to terja visok davek. Po malem smo že vsega siti, trpita koncentracija in spomin. Posledice pa občutijo tako otroci kot odrasli. Alarmanten je tudi podatek, da se je v letošnjem letu znatno povečala uporaba antidepresivov.

Gostji tokratne Javne tribune bosta ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), višja medicinska sestra in ga. Sandra Preradović univ. dipl. sociologinja iz podjetja SITA. Pridružite se nam v sredo, 9. 12. 2020, ob 11. uri, na forumu Starševski čvek. Sogovornici vam bosta s praktičnimi nasveti in odgovori pomagali razreševati situacije, v katerih ste se znašli.

Vabljeni k sodelovanju.

Vprašanja lahko zastavite že danes.

Uredništvo Med.Over.Net

Spoštovani,
trenutno smo v res težki situaciji zaradi korone, strahu pred neznanim … s čim lahko preženemo črne misli?
Včasih mislim, da me bo en dan kar pobralo. Stara sem 46 let.

Hvala

Sem študent in lahko rečem, da je precej težko vse skupaj. Veliko med nami jih že posega po antidepresivih, saj enostavno nimamo življenja.
Kaj lahko še stroim, da si misli preusmerim?

Situacija v kateri živimo je za nekatere izredno težka.Sem samozaposlena,še kar nekako shajam,vzdržujem še dva družinska člana.Vse bi še nekako vzdržala vkolikor me zet ne bi sramotil in poniževal,ker pač verjamem v virus in,ko grem na sprehod ali v mesto,se mi zdi samoumevno ,da uporabljam masko.Glede tega se dela iz mene norca,ponižuje celo pred vnuki.Dobesedno sem se odstranila,čeprav živimo nekaj metrov narazen.Ne razumem pa takšnega obnašanja do mene.Že od nekdaj je bilo življenje v naši družiini težko,saj sta bila pohlep in denar na prvem mestu.Sedaj pa še norčevanje iz bolezni in mask.

Ali priporočate meditacijo ali kaj drugega?

Kako imam lahko stres pod kontrolo? Pred celo to situacijo je še slo, sedaj pa…

Sem mama 2 otrok in kakšen dan sem popolnoma izmučena, oba me rabita pri šoli, hkrati še delam, seveda tudi kuham in vse ostalo. Nimam niti pol ure zase.
Kako naj preklopim in si vzamem čas zase?

Drage uporabnice in uporabniki,

začenjamo z današnjo Javno tribuno in lepo pozdravljamo današnji gostji, ga. Blanko Seliškar (Gašperlin) in ga. Sandro Preradović iz podjetja SITA.

Kakšen vpliv imajo stresni hormoni na naše zdravje?

Pozdravljeni. Sem v zgodnjih 30ih, neporočena, brez otrok. Vse od marca dalje, odkar se je začela korona, vsi v podjetju delamo od doma, kar pomeni da sem po cele dneve samo doma. Dela je veliko zato dostikrat delam do poznih popoldanskih ur. Stikov s sodelavci imam minimalno, saj je moje delo neodvisno od drugih.
Poleti in jeseni sem še lahko šla ven na pozen sprehod, zdaj ko je tako hitro tema, žal ne morem (ni javne razsvetljave in se ne počutim varno). Kar hočem povedati je, da se počutim ujeto in depresivno. Praktično cel dan sem zaprta v majhnem stanovanju, brez družbe, z družino se slišim po telefonu čez vikend in to je to. Ne vem kako naj si pomagam, bojim se da bom popolnoma izgubila občutek za komunikacijo in druženje z ljudmi … Nimam niti več volje in motivacije, da bi skrbela za svoje fizično zdravje. Občutek imam, kot da počasi propadam. Kako si lahko sploh pomagam?

Imamo 40 letne izkušnje s tovrstnimi problemi. Rešitev je, da z dihanjem ustvarimo notranji mir. Sicer smo zaradi neprijetnih informacij okrog nas, neprestano v notranjem kaosu, ki ga produciramo z plitkim dihanjem. Tako dihanje pa je vzrok “črnim” mislim.
Način je enostaven in prijeten. Metoda, ki jo uporabljamo, nas zelo hitro dvigne in naše življenje ponovno obvladujemo.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Imamo zelo učinkovite rešitve in 40 letne izkušnje. Metoda omogoča, da telo začne izločati lastne “antidepresive”, endrofine in melatonin. S tem “napolnimo” notranjo baterijo, kar vam omogoča, da delujete iz lastne moči. Ta notranja moč vam omogoča, da lahko misli preusmerjate – koherenca med srcem in možgani!
Bistveno je doseganje koherence

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Kaj pomeni koherenca? Kako to dosežemo?

Največja moč vsakega posameznika je v tem, da se je sposoben distancirati od mnenja okolica. Vaše vedenje bo spremenilo vedenje svaka. Samo tako lahko uspete.
Tega se iz izkušenj lotimo tako, da najprej poskrbimo za vaše dnevno doseganje koherence, ki spremeni vaš odziv na situacijo. Namesto borba-beg, lahko preidemo k kreativnemu odzivu. Zato ne izgorevamo, ne trpimo, ampak lahko sledimo svoji viziji, ki so jo zasluži vsak človek.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Zakaj dihanje? Kako s to metodo preverjate pravilen ritem dihanja?

Pogledal sem vašo spletno stran in me zanima, ali učite tudi tuje jezike in kako?

Spoštovani,

ali se lahko naučimo tudi mirnega odziva na stresne dogodke, ki nas v življenju še čakajo? Je to tudi dokazano?

Hvala za odgovore.

Meditacija je dober način za sprostitev, ne pa za globoko regeneracijo in fokus. Za dobre učinke potrebujemo ogromno časa.
Razlika med meditacijo in metodo SITA je, da vam omogoča merljivost vaše sprostitve, doseganja koherence in umirjanja. Unikatna dodana vrednost je harmonizator dihanja, ki omogoča vašo regeneracijo, skozi stimulacijo pinealne žleze – epifize s ciklično svetlobo. Na ta način telo ustvarja lastne antistresne hormone in polni našo notranjo baterijo (endorfini, melatonin). Tega skozi meditacijo ne moremo doseči.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Na stres lahko vplivamo zavestno. Naučiti se moramo doseganja koherence med srcem in možgani. Metoda SITA ima merljiva orodja za hitro preprečevanje stresa, odpravo stresnih hormonov, ki jih nadomestijo hormoni dobrega počutja.
Opolnomočenje na tak način vam omogoča drugačen odziv na stresne situacije. Kljub ogromno dnevnim zadolžitvam, se sproti regenerirate, odstranite možgansko napetost in se zjutraj spočiti zbudite.
Kdo si tega ne želi?

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Omenili ste merljive metode, pa me zanima kakšne so to? Ali imate opcijo to uporabiti na daljevo?

Ženska fiziologiija ni najbolje adaptirana na stres in stresne hormone. Me moramo ustvariti dovolj hormona ljubezni (oksitocin), ki ga izloča srček, ko smo umirjene. Z metodo SITA je vaša regeneracija bistveno hiterjša. Dnevno jo vzdržujete. Za to potrebujete minimalno časa. Pridobite pa veliko energije in bistveno hitreje se spočijete. Tako so odzivi na situacije, ki jih imate, kreativni in umirjeni.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Omenili ste dihanje, nisem pa nekako razbrala, kakšno naj bi to dihanje bilo? Ker nekateri učijo dihanje s prsnim košem, drugi da se naj bi izdihovalo skozi usta, tretji, da dihamo s trebuhom ….
Hvala za opis.

Pomembno je, da stresnih hormonov ni preveč. Da jih sproti “odstranjujemo” iz telesa. Preveč stresnih hormonov slabo vpliva na našo mentalno kondicijo, poslabšujejo sponinsko kapaciteto in povzročajo številne psihosomatske težave in bolezni.
Ni problem kratkotrajen stres. Težava nastane, da se stresni hormoni nalagajo v nedogled.
Osnova metode SITA je preprečevanje vsega tega.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Vi govorite o tehnikah dihanja, ki jih je nešteto.
Dihanje, ki nam ga je dala narava ob rojstvu je vdih skozi nos in dvigovanje trebušne prepone ter izdih skozi nos, da ispraznimo “balonček”. Nosna sluznica ima največ živčnih receptorjev, ki možganom sporočajo, da se umirjamo.
Otrok do cca.10.leta to počne “naravno”. Odrasli pa potrebujemo merljivost in pripomoček (harmonizator dihanja), s pomočjo česar vzpostavimo fiziološko dihanje, ki ga potrebujemo vsaj 2xpo 30min. Tako smo čes dan lahko umirjeni, zbrani,…

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Pozdravljeni,

mene zanima, ali imate kaj izkušenj s tem tudi pri otrocih? Kako uspešno je? Za koliko stare otroke, da bi se jih dalo učit? Hvala vam lepa za odgovor

New Report

Close